fredag 21 december 2012

Inga vapen i Chicago

Roger Akelius företag äger många fastigheter i Norrbotten. Han har drivit Cape East i Haparanda fram till att det brann i köksbyggnaden. Men nu vill han sälja. Jag undrar om det är en del av den konst som han har utvecklat under alla år som företagare. Ja, han är verkligen världsmästare på att undvika att betala skatt. Superduktig på att analysera hur våra skattelagar kan användas för att minimera all inbetalning av skatter  till staten.

Skatt ville inte de makthavare i Ryssland betala som började med att kidnappa olika företag ägda av utlänningar. En rysk advokat slogs för att hans amerikanske arbetsgivare skulle slippa betala ryssarnas skatter, men fängslades och misshandlades till döds. Barack Obama har tre år efter händelsen bannlyst alla som var inblandade vilket innebär att de inte kan resa var de vill. Vad gör Vladimir Putin då? Jo, han förbjuder amerikanska familjer att  adoptera ryska föräldralösa barn.

Förbud mot att bära vapen dygnet runt är det bara i en amerikansk delstat. I Illinois , president Obamas hemstat,  är det just nu förbjudet. Men en federal domstol anser att detta strider mot USA:s konstitution. Och enligt ett beslut ska medborgarna i Chicago kunna bära vapen igen. 

Sverige kan inte sälja vapen till diktaturer. Det står i våra regler för vapenförsäljning, och det innebär att den vapenfabrik i Saudiarabien som Försvarets forskningsanstalt varit med och projekterat inte skulle ha fått hjälp av svenska företag eller myndigheter. Hu gör då vår försvarsminister Karin Enström, (M), när hon ska berätta om vilket styrelseskick Saudiarabien har? 

Ja, detta är några ganska grå och tråkiga nyheter som vi har fått läsa i år. Nyheter som påverkar oss utan att de sker här och nu. Den ökade spänningen mellan USA och Ryssland kommer att öka alla länders vapenkostnader. Vapenlagarna i USA påverkar det amerikanska folket. Ska de vara rädda för att de finns så många vapen ute i samhället, eller ska vara rädda för att de inte ha vapen?

Ska vi vara rädda för att kalla saker vid deras rätta namn? Det är en annan fråga som blir allt mer vanlig nu när vår regering använde gamla ord för att beskriva nya företeelser. Bara det att komma på att det som är gratis skulle kunna kunna ge avdrag, eller hur var det nu när privatlektioner helt plötsligt kallas läxhjälp?

Årets kortaste dag är i alla fall solig. Det är sant både på nyspråk och på vanlig svenska.

3 kommentarer:

Cecilia N sa...

Grattis. Här var den, som vanligt numera, mulen och snögivande ...

Granne med potatisodlaren sa...

Hoppas att det är liten illande röd sol som lyser på dig idag.

Här är det klart och kallare än kallt. Snön hotar de med till imorgon.

Cecilia N sa...

Hoppas kan man ju alltid. Det har nog drösat ner nån decimeter eller mer idag.

Vit jul kan man ju inte klaga över att det inte blev ...