lördag 15 oktober 2011

Drömmar

Nu ska jag drömma om att detta ljuvliga turkosa vatten är så härligt som det ser ut. Sen ska jag köpa en billig dator som klarar de jobbprogram som jag måste köra. Då är jag rustad fram till den dator kommer som jag verkligen vill ha.

Men det får jag väl också drömma om. Ja, en dator som fungerar.

Gubben i månen

Han är inte riktigt full. Han är i nedan. Men han lyser upp nätterna. Och håller mig vaken. Tillsammans med de uppenbara klassskillnader som har framkommit denna vecka. Vi har helt klart en politikerklass som har egna lagar och förmåner. För-måner.

En sak som retade min far, han jobbade med folkbokföringslagen, var att de riksdagsmän som hade/har sin familj i Stockholm men är skrivna mer än fem mil från riksdagshuset kunde ta ut både bostadsbidrag och traktamente. År efter år efter år.

Om något gott kommer ur Håkan Juholts och de andra riksdagsmännens uttag av gratis bostad vore det att reglerna ändras. Att alla som har sin familj i Stockholm blir av med bidrag och traktamente, och att de som andra får göra avdrag för dubbelbosättning om de har sin familj längre bort än pendlingsavstånd. Fem mil är inte långt bort idag när många pendlar 15 mil varje dag.

Sen hoppas jag att både Sveriges television och Sveriges radio slutar med att ha politiska kommentatorer. Både Mats Knutsson på teve och Margit Silberstein på radion tappade all sans och förnuft. De anonyma källor som de satt i knät på kanske jobbar på Kreab?

fredag 14 oktober 2011

Om att ändra på verkligheten

Här berättar Svenska Dagbladet på nyhetsplats om att riksdagen ändrade i sin text om kostnadsersättningar efter det att Aftonbladet skrivit om Håkan Juholt.  Daniel Suhonen, Tiden skriver om samma sak och frågar sig vem som vill bli av med Håkan Juholt på Brännpunkt.


Det börjar lukta manipulering.

Det är skillnad på skit och pannkaka

Har ni som jag suttit vid sidan om och förvånat er över att riksdagsledamöter har rätt att bo gratis i Stockholm? Trots att de har ett arvode på 57 000 kronor.

Att de inte som vanliga dödliga får göra avdrag för dubbelbosättning, utan får låna en lägenhet av riksdagen, eller bostadsbidrag på hela hyran. Det tycker jag är ett problem då de som har så låga inkomster att de har rätt till bostadsbidrag inte alls har samma förmånliga regler. Problemet är dessutom större när det är olika lagar som gäller för riksdagsledamöter som tagit ut för stora bostadsbidrag och de som har rätt till bostadsbidrag.

 Riksdagsledamöterna kan betala betala tillbaka om de yrkat på för mycket, de som har rätt till bostadsbidrag och som får förändrade förhållanden begår ett bidragsbrott om de inte betalar tillbaka bidragen som de fått när de hade låga inkomster. Då finns det inga ursäkter. Alla har skyldighet att veta vad som gäller. Men som sagt det gäller inte riksdagsledamöter.


Det här tycker jag är kärnan i problemet. Hur sen socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt ens kunde tänka sig att ansöka om bostadsbidrag när både han och hans sambo bor i Stockholm det är helt obegripligt, eller är det så att alla som hamnar i maktens korridorer måste plocka åt sig allt de kan

En annan person som har använt sin makt är Lars Näsvall, chef för arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun. Han är vice ordförande i IFK Luleå och samtidigt toppchef i kommunen. Denna position har han använt för att sponsra IFK.

Här kan vi som skattebetalare i Luleå kommun inte komma undan att betala. Lars Näsvall har arbetat i kommunen länge och fyller 65 nästa gång. Oavsett om han gör några fel kommer vi att få betala hans pension.

Det är skillnad på skit och pannkaka.

Ja, skit föresten. Det finns det i strömmingen i Östersjön/Bottenviken. Allra mest dioxin hittar provtagarna i strömmingen som simmar i Seskaröfjärden. Det skriver Lotta Nilsson och Linda danhall om i sin granskning av miljögifter runt Outokumpu. Nu är de nominerade till Miljöjournalistikpriset. När jag sitter här vid älvens strand och tittar ut över vattenytan känns världen evig. Samma vatten passerar år från år. Samma snö smälter ner och samma regn rinner genom dikena mot älvens breda fåra. Men iår är det minst 300 procent mer vatten som fyller selet. Vad beror det på? Det undrar jag över.
torsdag 13 oktober 2011

Mer om låga löner

Låglöneträsket sprider sig till transportbranchen. Du tjänar 8.60 kronor per matkasse som du kör ut åt Linas matkasse. Och det hade företagsledningen ingen aning om.

Hög lön

Vad säger vi vuxna till alla unga människor som slutar gymnasiet och börjar arbeta? Håller vi med Annie Löf, centerpartiets ordförande, och Lars Björklund, folkpartiets ordförande, att de har för hög lön när de tjänar cirka 14.500 kronor på heltid? Väl vetandes att de flesta ungdomar inte får arbeta heltid?

När de inte får jobb som ger dem chans att ta bostadslån så att de tvingas hyra dyra andrahandslägenter eller att bo kvar hemma? Detta till stor del därför att folkpartiet, centern och de övriga allianspartierna inte har någon bostadspolitik. Det är pengar som gäller oavsett. Alliansregeringen tycker att alla ska äga sin bostad om man får tro de beslut som de tar.

Hur ska någon ung människa kunna bo med en lön som är lägre än 14.500 kronor?

Det ungdomarna kan trösta sig med är att detta förslag om att politiskt lägga sig i hur höga löner vi har är tvärtemot hur arbetsmarknaden fungerar i Sverige.


Höstflod

Där borta skymtar ett turkost vatten. Eftermiddagsljuset lurar ögat att jag är på en strand vid Medelhavet, inte i byn.

Älven fylls med rekordmycket vatten nu när det aldrig vill vara en enda helt torr dag. Vid stranden på Näset är det nästan bara en halv strand kvar. Här, där vattnet är reglerat av så många kraftverk på rad, så är det bredden som svämmar.

Vid Kalix älv och Råne älv brusar forsarna och vattnet ökar ljudet till ett dån. Där har de aldrig sett så mycket vatten en höst. Lika mycket eller mer än när snön smälter och forsar ner genom hela länet. Höstflod istället för vårflod? det kanske ska vara så när det blir allt varmare.

Där pålarna sticker upp brukar jag sitta och njuta av älven på sommaren. Där finns det en snabbväg ner i djupare vatten. Nu är det djupt överallt. Jag undrar om båten har flutit hit eller om det är någon som seglat till sommarens strand.

Egentligen ska man inte kliva omkring och minnas ljuva sommardagar med snålblåsten vinande och händer som stumnar. Men jag kunde inte låta bli när solen bröt igenom de tunga molnen och det kändes som om vi fick en dag, inte en halvdager, igen.

onsdag 12 oktober 2011

Om scoututmärkelser och Fredriks kommentar

Inte varje dag som jag rekomenderar Annika Lantz. Men nu gör jag det.

Satsa på var och en

 Eva Mörk professor i nationalekonomi säger så här: 
Jag är inte säker på att det bästa är att sänka arbetsgivaravgifter generellt. Jag tror att regeringens sänkning av momsen inom restaurangnäringen inte kommer att ge några jobb att tala om. Jag skulle vilja se individuella satsningar på arbetssökande oavsett ålder och bakgrund. Det viktiga är att förebygga långtidsarbetslöshet.

Två kompetenta arbetssökande berättar om hur de utsätts för meningslösa uppgifter med en a-kassa på 3 700 kronor i det ena fallet och med ingen ersättning alls i det andra. Bägge två efterlyser praktikplatser på arbetsplatser som behöver anställa. Inte tystnad. Inte en arbetsförmedling som inte erbjuder något alls.

Den person av de två som inte får någon ersättning alls är sambo. Hon har arbetat hela sitt liv sedan hon var 16 år, men nu när hon är arbetslös en längre tid hänvisas hon till socialkontoret för att ansöka om bidrag. Och det har hon inte rätt till. För hon har en sambo.

Livet ter sig olika för medborgarna och riksdagsledamöterna. Eller vad ska man säga.

tisdag 11 oktober 2011

Till ett annat vara

Fullmånen var alldeles vit på himlen så hur kunde bilden bli så röd. Det kan jag undra över och aldrig förstå. Det är ofta så. Att jag börjar på ett ställe och hamnar långt därifrån. Det kan vara ett ljud, en ton, en doft eller bara vara så glider jag iväg bort från här och nu till ett annat vara.

Då blir det så här. Ett lingon i skyn med lite kratrar.

måndag 10 oktober 2011

Bilen full med söndagskänsla

Igår var det en så'n där overkligt vacker söndag. Solen strålade, vattnet gnistrade och hela världen doftade höst.

Då tog vi mlle Renault och fyllde den med S och hennes vän E. Vi for till Torne älv där de två hembyggarna vandrade runt på Ikea. Vi andra snabbade på och åkte ner till stranden. Det finns platser där jag får sällskap med de tider som flytt. Tänk att dessa gamla timringar sett krig och revolutionärer. Tänk att kyrkan på andra sidan är byggd när Gustav III dansade på Operan.

Tänk att jag äntligen fick spela wordfeud med S. Ja, hon leder förstås. Sen kom molnen och vi vände hem.


Låt alla ha samma regler

Oj,oj, oj vad tomma tunnor väsnas. Det är fullständigt obegripligt att det värsta som hänt den senaste tiden enligt Stockholmsmedierna och deras anställda är att socialdemokraterna och vänstern inte ställde upp i Sveriges televisions partiledardebatt.

Det näst värsta är att Håkan Juholt varit så girig att han har kvitterat ut bostadsbidrag för att han bor i Stockholm. Ja, ett helt bostadsbidrag trots att han delar lägenhet med sin sambo. Han är skriven i en kommun där han inte har bott på många år, Oskarshamn. Hur kunde han vara så dum?

Jag tycker att det är helt obegripligt att välbetalda riksdagsledamöter har rätt till bostadsbidrag för att ha "råd" med en bostad i Stockholm. Låt dem dra av förhöjda levnadsomkostnader enligt samma regler som när vi andra arbetar på en annan ort än där familjen bor. Vilket innebär att ledamöter som har familjen i Stockholm inte får bidrag och traktamente. Precis som för vanliga löntagare.

Tänk er att en deltidsarbetslös mamma med två barn får bostadsbidrag. När hon lyckas få heltid och en högre lön inträffar det som ingen kan begripa. Hon måste betala tillbaka det bostadsbidrag som hon hade rätt till när hon var deltidsarbetslös. Bostadsbidraget räknas inte månad för månad, utan 12 månader i taget.

Det kallar jag en skandal.

De heltidsarvoderade politikernas girighet drabbar oss som en påminnelse om att vi måste aktivt kräva att de lever efter samma regler som alla andra.

Men att de som har minst, som tvingas att leva i ständig oro över sin ekonomi, inte får en chans att få det bättre det måste ändras snabbt, helst redan igår.

söndag 9 oktober 2011

Vad som var

Allt gnistrar. Allt lyser av små, små vassa iskristaller när jag går ut på altanen och upptäcker att jag glömt släcka ljusen igår. Det känns helt plötsligt som om ett helt år försvann. Det verkar som om min hjärna suddar ut, en vinter, vår och sommar.

Då börjar jag tänka vad som inte fanns, då för ett år sedan. Ja, då är det som om att jag förstår. Det har hänt så mycket olika saker och så mycket sorgliga saker. Men också så många fina och trevliga ting.

För ett år sedan firade min far sin sista födelsedag. Han fyllde 85. Det är då jag får perspektiv på tiden som gått sedan dess.

Då är det fantastiskt att lyssna till min mamma som med kraft rullar omkring i sin rullstol och har så många planer. Vilken tur att hennes stora smärtor försvann. Nu har hon ett liv att leva.