fredag 19 februari 2016

Det här är helt absurt

Jag känner inte igen mig. Det känns så overkligt. Ja, lika på låtsas som bilden här ovanför. Hur kan dessa män på toppen få fortsätta hålla varandra om ryggen oavsett vad som händer? rektorn för Karolinska institutet får en tjänst på utbildningddepartementet med samma höga lön trots att hans beslut har lett till forskningsfusk och att flera patienter har dött eller skadats för livet!

Förstår de inte att all tillit rinner ut ur vårt land och att vi snart inte har förtroende för några institutioner?

Vaknar och lyssnar på P1 där fd forskningsministern Lars Leijonborg(lib) försvara det anslagssystem som han skapade som politiker och som Karolinska institutet får höga anslag från. KI där han är ordförande för styrelsen. Den styrelse som varken lyssnade på de egna forskarna eller den professor i Uppsala som visade att Paulo Macchiarini fuskade och att det var patienterna som fick betala för KI:s forskningsanslag.

Det känns helt absurt. Som om ingen som har makt behöver ta konsekvenserna när de gör fel. Tänk om vi visade samma överseende med de anställda utan makt. Vad skulle hända då?
måndag 15 februari 2016

Dina ekvationer går inte ihop!

Inte ens ett ruttet äpple ger jag till Lars Calmfors idag. Han påstår att han vill lägga fram nya idéer men kommer drgandes med samma gamla förslag.

Han vill för den den hundrade gången sedan 1970-talet sänka lönerna. Han vill dessutom att vi ska ha marknadshyror.

Och hur går det ihop?

Idag föreslår han 15 000 kronor per månad och en lägre skatt.

2014 infördes en anställning för lågutbildade med en kostnad på 7 000 kronor per månad. Den gav
1 000 jobb.

Samma år införde alliansen marknadshyror på andrahandsuthyrning. Vad gav det?

Fördubblade hyror.

Lars Calmfors lägger alltså förslag som skulle skapa fler fattiga utan bostad, eller? Eller ett annat alternativ är att alla skattebetalare ska subventionera arbetsgivarna så att de kan anställa människor utan utbildning.

Vilka jobb det gäller?

Det enda Lars Calmfors kunde komma på är att han skulle vilja att Claes Olssons herrdagis ska kunna anställa fler som kan visa honom var olika saker finns i butiken.

Hans uppdragsgivare Svenskt näringsliv föreslog ju hisskonduktörer som ett viktigt jobb som borde ge skattesubventioner för att få fler på NK och PUB. Kommer ni ihåg när de fanns?

Jag tror på att vi ska börja med att utbilda alla som vi bara kan i de arbetsuppgifter som finns idag. Var behöver vi fler? Kan vi dela upp arbetsuppgifterna i de som kräver en längre utbildning och de som vi kan klara av med en kortare utbildning?

Vi har kanske gjort fel när alla sjuksköterskor ska städa och bädda, förutom att göra sina vanliga arbetsuppgifter?

Nej, Lars Calmfors dina ekvationer går inte ihop!

Tänk nytt istället! Och döda dina älsklingsförslag.