lördag 5 november 2011

Nybakade

croissanter och en kopp hett kaffe. Hoppas att det hjälper mot gråheten.

fredag 4 november 2011

...kan lysa upp den svartaste minut

Mitt huvud hänger inte med. Mina tankar har varit långt borta hela natten. Det här händer när jag försöker ställa om från teori till kreativ praktik. Det blir tomt. Då är det skönt när den fuktiga ljumma morgonluften omfamnar mig.

 En helt vanlig gatlykta kan lysa upp den svartaste minut.

torsdag 3 november 2011

Ändra reglerna

De flesta politiker tycker att vi väljare är långsamma med att lära nytt. Men vad tycker vi väljare när politikerna inte vill förändra?

Våra 349 riksdagsledamöter har bidrag och arvoden för att kunna sitta i riksdagen. De har ett arvode på 57 000 kronor i månaden, andra arvoden för olika uppdrag, gratis bostad upp till 8000 kronor per månad och årskort på SJ eller SAS.

Bidragen till resor och bostad i Stockholm är gamla kvarlevor från den tid när en majoritet av riksdagsledamöterna bedrev jordbruk. De måste behålla sin bostad där jordbruket fanns och bodde bara i Stockholm när de var tvungna. Men det var länge sen, så länge sen.

Tänk om vi väljare skulle kräva att alla lagar och förordningar som gäller oss skulle vara oförändrade på samma sätt? Vad skulle våra politiker säga då? Kanske att vi är tröga och att vi måste följa med vår tid. Med all rätt. Vi måste förändra det mesta. Men det gäller även de politiker som lever i Stockholm med sina familjer men som är skrivna någon annanstans. Ja, det är så de får ut sina bidrag och gratisresor.


Tolgfors, med hela familjen i Stockholm, Billström med alla på plats i huvudstaden sluta huka. Betala tillbaka alla bidrag för resor och bostad. Kräv en ändring av reglerna. Låt alla riksdagsledamöter betala sina egna räkningar. Om de har stora kostnader för att  vara ledamöter i Sveriges riksdag, låt ledamöterna dra av utgifterna i deklarationen.

onsdag 2 november 2011

Göra nytt

Fina L lär mig att göra nytt. Jag försöker och försöker men till slut blir allt delete. Hela huvudet känns ekande tomt och datorn vill ingenting mer. Men resultatet som L fixade till, det blev fint.

I moll

Det finns dagar när vi påminns om varför det är viktigt att vi har rätt att strida för vad vi tycker är viktigt. Idag vaknar jag till nyheten att sju anställda vid Nordkalk på SSAB:s område är svårt skadade.

Samtidigt fylls radion av en annan nyhet. Eller nyhet förresten, det är som det alltid har varit. De kvinnor som sliter ut sig på jobbet får inte sina skador erkända. De flesta män med förslitningsskador ersätts av försäkringen men av kvinnorna är det 1 procent som får ersättning.

Det är en katastrof att det finns arbetsplatser kvar som är så farliga att de anställdas liv hotas när något utöver det vanliga sker. Varför är vår arbetsmiljö en politisk fråga? Borde den inte vara en fråga som alla i alla delar av vårt samhälle tar ansvar för?


Nu grönskar det i dalen

Då glittrade det på samma plats. Ibland är det spännande att plocka fram bilder för att se skillnaden mellan nu och då. Idag är skillnaden minst tio grader mot förra året. Jag tar mörkret för att få uppleva blommande smörblommor i november.

tisdag 1 november 2011

Glädjande

Jag kan inte sluta leka med alla olika bildfilter. Här är en sliten vy över vårt fina badhus, 54 år i år. Det är en sak som gör mig glad över att jag hamnade här vid älvens strand. Dessutom är det ju lite mindre dyrt att leva här jämfört med i andra kommuner. Nils Holgersson-studien visar att vår fjärrvärme från järnverket gör driften av bostäderna billigast i landet.

Jag gillar inte att det är så stora skillnader mellan olika delar av vårt land. Det är inte bra för tilliten. Vi borde kunna lösa detta på ett bättre sätt. Men visst är namnet på statistiken kul. Ser ni hur de små sifferinsamlarna lyfter och far fram och tillbaka över vårt rike?

Oj kostar det pengar?

Oj, vilket liv nu ska alla som bor söder om Dalälven betala för att vi behöver ett nytt elnät. I alla år har bolagen vägrat vara med och betala ett kraftfullare stamnät. Det är ingen nyhet att det inte finns någon plats i kraftledningarna för kraften som produceras i norr. Stamnätet är gammalt och byggt för en tid när vi använde en bråkdel av den el som vi förbrukar idag.

Alla har vetat sedan slutet på 1980-talet att det går inte att distribuera tillräckligt med kraft med de ledningar vi har. Det gäller att skapa förutsättningar för att en större andel av kraften finns kvar när den når Dalälven.

Folkpartiet vill ha ett kärnkraftverk. Vad skulle den elen kosta? Är det inte mycket billigare att bygga ett stomnät som har plats för el från vattenkraft?

Det är som om ingen har vetat om elektricitet produceras i norr och konsumeras i söder.

I Folkpartiets Sverige är det socialdemokraternas fel att elpriset i söder blir högre än det i norr. Har folkpartisterna aldrig hört talas om  att priset styrs av EU? En organisation som de omfamnar hårdast av alla partier i Sverige.


måndag 31 oktober 2011

Vintertid
Låt stå.


 Sök efter det som finns bakom vid sidan om. Till exempel att denna höst har varit så mild att jordgubbarna ger en andra skörd. Eller att myntan växer kraftigt så att vi får njuta av doftande te i november.

På morgonen är det härligt med vintertid. ( Men på eftermiddagen gäller det att ta vara på det tidiga mörkret och tända många ljus.)

De fuktiga asfaltvägarna glänser i gryningen och det tidiga ljuset speglar sig i pölarna.

Det finns mer än höstmörker, det finns plats för färger och dofter, för långsamma tankar och innerlighet.

Låt stå.