lördag 6 december 2014

Nu kryper den rätta färgen fram

Hur kan det komma sig att alla dessa rika män går ut och önskar sig ett samarbete mellan regeringen och SD? Varför vill Olof Stenhammar, Sven Hagströmmer, Rolf Åbjörnsson, Lars Leijonborg att vi 87 procent av väljarna ska tänka brunt och inte som vi valt?

Kanske för att Olof Stenhammar vill kunna ännu flytta fler skattemiljoner till Guernsey i stället för att använda dem i välfärdsbolagen som han driver?

Kanske för att Sven Hagströmmer inte vill betala in 250 kronor per månad mer i skatt?

Eller är det för att Lars Leijonborg  ska kunna hylla Hitlers motorvägar utan att skämmas?

Är det någon som kan begripa vad de vill?

fredag 5 december 2014

Vem ska stå till svars?

Varför använder du för ord för valet i mars? Ordet som inte finns i SAOL, extraval, eller nyval? Hur ser du på att vi helt plötsligt använder juridiskt specialspråk i stället för svenska?

Glidningen i vårt språk gör att vissa saker göms och andra lyfts fram utan att vi har behov av att veta just det.

Idag har ett annat ord använts flitigt, senkommet. Det var senkommet att Löfven började förhandla med alliansen. Ja, han talade med alla partiledare veckan efter valet. Var det för sent?

Nu politiseras alla nyhetsrapporter om svensk politik. Till vår stora förundran fick de moderata kommunalråden i Östra Göinge och Växjö sitta i P1 och hänvisa till statsminister Anna Kinberg Batra , utan att någon reporter bröt av.

Mats Knutsson har inte haft något att framföra som skulle kunna förklara vad som hänt trots att han har det som uppdrag.  Intressant är att det är Expressen som avslöjat hur alliansen tänkte göra efter nedröstningen av budgeten. Att de hade tänkt bilda en regering på ett ännu sämre väljarunderlag än den nuvarande. För de hoppades att den nuvarande skulle avgå i stället för att utlysa nyval.

Nu är det statsminister Löfvens fel att allt detta har hänt om vi får tro Dagens Nyheter. Det är för att han och ingen annan blev arg på Sverigedemokraterna som vi har en regeringskris. Det finns inget annat som skett under hösten som har lett fram till veckans kaos i riksdagen. Det är vår statsministers dåliga humör som ger oss ett nyval.

Vi har en riksdagsordning och en tradition om hur en budget ska röstas fram. Lagfäst den. Ge varje riksdagsledamot en röst. Då kan alla rösta på den budget som de anser är bäst. Sen är det slutröstat om den budgeten.

Men vad är väl detta om vi tittar utan för vårt land. Katastrofen i Bhopal firar 40 år och fortfarande förgiftas barnen. Ingen har fått betala vad det kostat och ägarna har inte straffats. Då kommer ett nytt förslag som ger hopp. Låt dem som orsakar miljökatastrofer stå till svars i en internationell domstol. Miljökatastrofer är inte nationella, utan oftast är det multinationella bolag som orsakar stora skador i ett land där de inte har sitt kapital. Låt styrelseordföranden stå till svars för vad som sker när deras beslut leder till utsläpp och förgiftningar. Längst fram i kön för att ransakas står kanske Carl Henrik Svanberg som var ordförande för BP när oljan flödade ut i Mexikanska viken.

Kanske bara hotet om att det finns en domstol som ställer ägare och styrelse till svars gör att verksamheter sköts på ett annat sätt? Förebyggande.

torsdag 4 december 2014

Varför fulröstade inte regeringen?

Jag vill helt plötsligt ropa högt - Det är ingen som har dött på grund av denna regeringskris. 

Jag tycker att S och mp skulle ha ful röstat med Sverigedemokraternas budgetmotion för att få en omröstning som till slut hade handlat om regeringens budget och Sverigedemokraternas. Då hade vi inte fått leva med alliansens budget, då hade vi inte tvingats till valurnorna så snart igen. För inte hade väl alliansen röstat alls utan lagt ner sina röster om de tvingats välja mellan s+mp eller sd...

Vem kliver fram i ljuset?

Vad betyder att ta ansvar?

Det undrar en väljare som undrar var huvudpersonerna tog vägen igår.

De som la fram en budget som de visste skulle gå igenom trots att de valde att låta det största blocket regera i september. De som inte fällde denna regering utan hukade sig i riksdagsbänkarna när Sverigedemokraterna sa att de kommer att fälla varje ny regering som vill använda pengar till invandring.

Ja, var är riksdagsmannen Fredrik Reinfeldt vald av medborgarna i Stockholms län? Han är ju fortfarande moderaternas partiledare. Är det så att vi ska betala ut riksdagsarvoden till honom utan att han tar sitt ansvar och berättar för sina väljare vad han vill?

Det är svårt att tro på att regeringen har gjort allt för att förhandla med de borgliga, men jag kan faktiskt tro på att de har försökt. Inte en enda gång före omröstningen har statsministern skåpat ut den förra regeringen. Men efter så talade både han och Fridolin klartext. Nu hoppas jag att alla väljer att rösta att inte latmasken och slappheten vinner nyvalet.

onsdag 3 december 2014

Vill vi skruvas upp av Sverigedemokraterna tillsammans med Alliansen?


Den tysta majoriteten vill att vi gör valet till en folkomröstning om vi ska ta emot "invandrare". Det säger Mattias Karlsson Sverigedemokraternas vik partiledare.

Tur att Stefan Löfven talade tydligt och växte inför våra ögon tillsammans  med Gustav Fridolin.

Annars hade allt hopp om politiken försvunnit.

Det viktiga är att alla som tror på framtiden och möjlighet till förändringar tar ställning för sina idéer och slutar hålla tyst. Inte vill vi väl tillhöra Mattias Karlssons "tysta majoritet".

Det viktiga är att alla våra resurser går till verksamhet och inte till möten.

Här är Brita Weglins geniala bild:

Den klara sol går åter upp

Det hade vi inte förväntat oss! Inte denna brinnande himmel fylld av lågor. Nej, jag hade trott att vädret skulle anpassa sig till alla de politiker som tycker att det är värt 500 miljoner kronor till nyval att hävda sin rätt till makt.

Kanske är det vår ilska som ger energi till branden i öster.

Stackars alla dem som liksom jag har försökt förstå genom att lyssna på radions P1. Ja, det är svårt att förstå men inte fick vi hjälp av den redaktionen. Inte en enda fråga om konkreta budgetförslag, inte en enda fråga om hur mycket denna strid är värd.

Det krävs en eld i kaminen och tid till  tankar på det som är bra för att stå ut med våra politikers käbbel. Ska en klar sol nånsin ha chansen att gå upp till en värld som jag vill leva i om fem år. Då gäööer det att ta ansvar för mänskliga rättigheter i första hand. Inte gnälla om 250 kronor i skatt per månad!(Hör du det Anna Kinberg Batra?)

tisdag 2 december 2014

Vi kommer att växa ännu mer säger SverigedemokraternaSverigedemokraterna kommer att fälla varje budget som innehåller pengar till flyktingmottagning förutom Alliansens budgetförslag? Men sen kommer de att vägra samarbeta med de andra riksdagspartierna. Och där fick alla andra frågor stå tillbaka för att de ska kunna ge sig på flyktingar.
Ingen politik alls inför framtiden om man ska tro deras lista över vad som är viktigt.
Ni som röstade på dem kan känna sig glada. Det blir ingen sänkning av skatterna för pensionärer, ingen höjd à-kassa ingen sysselsättningspolitik.


Ska det bli nyval?

Extraval är det nya ordet på Nysvenska. Nyspråkets talare vill inte ta tag i att just denna vecka riskerar vi att få ett NYVAL. Just det. Inte något extraval utan nyval.

Det är ett mycket allvarligt läge. Då tar nyhetsredaktionen på Sveriges radio och i stället för att tvinga fram varför de fyra i alliansen tänker rösta mot regeringen trots risken för nyval så är det Sverigedemokraterna som får breda ut sig tillsammans med en avgående ledare i Piratpartiet. Ni läser rätt! Dagen innan alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna tänker rösta för att vi ska satsa en halv miljard kronor på ett nyval då satsar redaktionen på att lyfta fram Piratpartiets interna problem.

Det är bara alliansen som kan bestämma om detta ska ske, att de ska göra gemensam sak med Sverigedemokraterna och låta bli att lägga ner sina röster, inga andra politiker har den makten.

Men i radiohuset på Gärdet där är det någon annan som bestämmer om det blir nyval, eller?

Nyval är vad vi riskerar inget annat.

måndag 1 december 2014

Om man ingen adventsgran har ...


så tar man en masugn. Snyggaste utsmyckningen igår. Utsmyckade gjorde vi för att skrämma mörkret  och upptäcka att det är mysigt. Efter att ha satt ihop alla stjärnor så fick erkänna mig besegrad. Inte en enda hade översomrat i uthuset. De var hårt angripna av ålder och fukt. En av våra finaste ljusstakar som Elsa gjort föll i bitar och så fick vi jaga rätt på alla reservlamporna. Vi fick välja, inget ljus eller så fick vi handla lite grann. Inte mycket men nu lyser de fyra stjärnorna och två adventsljusstakar.

Det är tur att vi har alla dessa ljus att tända för nu tar det till minst halv nio innan något ljus på himlen syns.

Ljust känns det när Miljöpartiet föreslår att Edward Snowden ska få asyl i Sverige. Ja, för att det ger hopp om att de som hjälper oss ska få en belöning, inte hamna som fångar på en fyr eller tystade i Ryssland.