fredag 5 december 2014

Vem ska stå till svars?

Varför använder du för ord för valet i mars? Ordet som inte finns i SAOL, extraval, eller nyval? Hur ser du på att vi helt plötsligt använder juridiskt specialspråk i stället för svenska?

Glidningen i vårt språk gör att vissa saker göms och andra lyfts fram utan att vi har behov av att veta just det.

Idag har ett annat ord använts flitigt, senkommet. Det var senkommet att Löfven började förhandla med alliansen. Ja, han talade med alla partiledare veckan efter valet. Var det för sent?

Nu politiseras alla nyhetsrapporter om svensk politik. Till vår stora förundran fick de moderata kommunalråden i Östra Göinge och Växjö sitta i P1 och hänvisa till statsminister Anna Kinberg Batra , utan att någon reporter bröt av.

Mats Knutsson har inte haft något att framföra som skulle kunna förklara vad som hänt trots att han har det som uppdrag.  Intressant är att det är Expressen som avslöjat hur alliansen tänkte göra efter nedröstningen av budgeten. Att de hade tänkt bilda en regering på ett ännu sämre väljarunderlag än den nuvarande. För de hoppades att den nuvarande skulle avgå i stället för att utlysa nyval.

Nu är det statsminister Löfvens fel att allt detta har hänt om vi får tro Dagens Nyheter. Det är för att han och ingen annan blev arg på Sverigedemokraterna som vi har en regeringskris. Det finns inget annat som skett under hösten som har lett fram till veckans kaos i riksdagen. Det är vår statsministers dåliga humör som ger oss ett nyval.

Vi har en riksdagsordning och en tradition om hur en budget ska röstas fram. Lagfäst den. Ge varje riksdagsledamot en röst. Då kan alla rösta på den budget som de anser är bäst. Sen är det slutröstat om den budgeten.

Men vad är väl detta om vi tittar utan för vårt land. Katastrofen i Bhopal firar 40 år och fortfarande förgiftas barnen. Ingen har fått betala vad det kostat och ägarna har inte straffats. Då kommer ett nytt förslag som ger hopp. Låt dem som orsakar miljökatastrofer stå till svars i en internationell domstol. Miljökatastrofer är inte nationella, utan oftast är det multinationella bolag som orsakar stora skador i ett land där de inte har sitt kapital. Låt styrelseordföranden stå till svars för vad som sker när deras beslut leder till utsläpp och förgiftningar. Längst fram i kön för att ransakas står kanske Carl Henrik Svanberg som var ordförande för BP när oljan flödade ut i Mexikanska viken.

Kanske bara hotet om att det finns en domstol som ställer ägare och styrelse till svars gör att verksamheter sköts på ett annat sätt? Förebyggande.

Inga kommentarer: