lördag 16 april 2016

Hon ger mig huvudvärk

Varför får jag så ont i huvudet när jag lyssnar på Annie Lööf? Är det för att jag hela tiden hör hur hon aldrig haft ont om pengar. Enligt henne går det att försörja sig på en lön under 10 000 kronor. Försök vill jag ropa! Försök lev på 10 000 kronor per månad.

Hon vill dessutom införa marknadshyror.

Idag kostar en nybyggd tvåa i Luleå 12 000 kronor. Utan marknadshyror.

Frågan är hur hon ska få denna budget att gå ihop. Inkomster 10 000 kronor per månad, hyra 8 000 - 12 000 kronor. Och sen ska inte skattebetalarna subventionera de arbetsgivare som betalar dessa minimilöner på 10 000 kronor så de anställda kan ju inte få några bidrag.

Det är nu huvudvärken sätter in. Vad ska de som jobbar för 10 000 kronor per månad leva av?


tisdag 12 april 2016

Vårvintertecken

Ett år går fort. Så här såg det ut vid Signes port för ett år sedan. Hela Uppsala var så där nyvaket som det kan vara de första dagarna med nyutslagna löv på buskarna och frodiga blommor på marken.

Här uppe går jag fram till min hög med jord och hoppas på att få se en enda liten topp på ett blad från någon av de lökar som jag stoppade ner i höstas.

Men nej.

Idag är det stora vårtecknet att sommardäcken ska på. Och de vanliga diskussionerna om hur tyst det blir när dubbarna åker in i uthuset börjar. Jag har bott här i 30 år men jag hör inte skillnaden. I skyn flyger fågelsträck med svanar och pladdrar. De lyssnar jag på och så tittar jag åt rätt håll. Där har all snö tinat och vid husväggen sticker lite gröna blad upp.

Ner mot älven lyser ängarna kritvita i vårsolen och än har vi inte sett något älvvatten här uppe. Då är det tur att penseerna står där stelfrusna och piggar upp.