fredag 12 oktober 2012

Med hopp ...

Jag kan inte begripa valet av fredspristagare. I år har ju EU:s starkaste stater trampat hårt på sina svaga kusiner. Banker räddas och vanliga människor går i konkurs. Men den norska Nobelkommittén kan ha en räv bakom örat och se priset som en uppmuntran till att stödja de svaga i unionen. Förebyggande. Det är väl ingen som tror att människor kommer att se sina liv förstöras utan att reagera.SSAB har idag lagt ett varsel som berör 450 medarbetare i den svenska verksamheten.
Orsaken är den svaga konjunkturen inom stålindustrin.
- Vi utnyttjar bara 70 procent av vår kapacitet just nu, och har stora fasta kostnader, säger Helena Stålnert, informationsdirektör på SSAB.

Detta är en följd av alla besparingar inom euroländerna. Våra största exportländer sparar för att överleva, men är det kanske så att de kommer att spara sig till döds?

Det är Nobelvecka och vetenskapsmän, MÄN får pris för sina upptäckter och sin litteratur. Riksbanken hakar på och delar ut ett pris i ekonomi. Den brukar belöna de män som anser att regleringar och samhällets överlevnad inte är värt en kopek. Istället förordar de extrem liberalism.

Nu gäller det att vända i steget. Inte kan en fredag vara så här grå. Mitt tips inför helgen är att gå till Konsthallen för att se Jubilarernas val. Det är en utställning av de verk som de som jobbat 25 år i kommunen kan välja mellan som gåva. Konstverken har gjorts av medlemmar i Konstnärer i Norrbotten. Ett annat tips är att åka till Konstgillet i Boden. Där ställer Britta Weglin ut.
onsdag 10 oktober 2012

Blå dunster

Bilden heter blå dunster
Jag funderar på hur olika politiska partier arbetar för att få chans att påverka. Just nu verkar vår socialminister Göran Hägglund kristdemokrat irriterad över att den undersökande reportern Kristina Lagerström på Sveriges television har berättat om svagheterna i apoteksreformen.

Hon har visat att antalet produkter som säljs på parfymavdelningarna i vanliga fall har mångdubblats på apoteken. Dessutom har hon visat att de som idag vill ta ut en receptbelagd medicin som apoteket inte har inne får vänta alldeles för länge. Idag kräver staten att medicinen ska kunna hämtas ut inom 24 timmar. Men eftersom att det företag som kör ut medicinerna inte har några tidskrav så får patienterna vänta.

Nu påstår kristdemokrater i sociala medier att Kristina Lagerströms reportage inte har några källor som de känner till. Alltså måste allt vara fel!

Blå dunster sprider de.

Alla som läser och ser reportage vet att i Sverige har vi källskydd. Det innebär att alla som uttalar sig är skyddade i lag. De behöver inte alls träda fram. Dessutom är det förbjudet för socialdepartementet att söka efter vilken person som har talat med Kristina Lagerström.

Vi som brukar hämta ut receptbelagd medicin vet att det tar från torsdag till måndag innan vi kan få den i vår hand. Ja, om den är slut på apoteket. När vi väntar på vår tur får vi titta på massor av bord fyllda med hudkrämer från Frankrike och badskum från olika leverantörer. I hyllorna är hälften av produkterna olika saker som vi lika gärna kan köpa i en livsmedelsaffär eller i ett varuhus. Och det är ingen slump.

Ingen som driver ett apotek kan leva på att sälja mediciner, vare sig de säljs på recept eller utan. Ägarna måste hitta produkter som de kan tjäna pengar på.

Som min gode vän G sa när apoteksbeslutet kom: Du vet hur det ser ut i Frankrike. Där får vi tränga oss fram till den lilla disken längst in på Pharmaciet för att hämta ut vår medicin. På vägen kan vi köpa allt från flipflops till hårborstar. För ingen apotekare kan tjäna pengar på medicinerna.

Här är texten:

Jag funderar på de vinklade inslagen om apoteken. SVT hävdar att apoteken nu satsar på ”smink istället för på mediciner” och att detta innebär att det har blivit svårare att få ut läkemedel. Men några källor för dessa påståenden redovisar SVT inte. Faktum är att andelen kunder som får sina mediciner i princip är oförändrad jämfört med tidigare, cirka 93 procent, enligt Sveriges Apoteksförening. Och försäljningen av icke-läkemedel står endast för cirka tio procent av apotekens omsättning – och där ingår graviditetstest, hygienprodukter, kosttillskott och annat som inte rimligen kan klassas som smink.

tisdag 9 oktober 2012

Då skingras mörkret

Slapstick, deltog jag i när jag efter många stora krumbukter lyckades hålla balansen i den våta hala trappan. Höstlöv är minst lika hala som den första frosten.

Stora krumbukter gjorde även Sten Tolgfors när han avgick. Kommer ni ihåg teatertårarna när han påstod att han avgick för sina barns skull. I dag får vi veta att han hela tiden visste att försvaret försökte gömma att de hade ett uppdrag att hjälpa Saudiarabien. Sten Tolgfors före detta försvarsminister (M) förnekar med lätthet när han berättar om vem som har haft kännedom om försvarets inblandning  i uppbyggandet av en vapenfabrik i en av världens hårdaste diktaturer. Nu ska riksdagens konstitutionsutskott fråga ut de inblandade statsråden i regeringen.

Vi får hoppas att de tar utfrågningen i riksdagen på allvar.

Då skulle höstmörkret skingras både inne och ute.


måndag 8 oktober 2012

Skvaller?


Är Åsa gravid?
Gilla ·  · för 10 timmar sedan via mobil ·