onsdag 10 oktober 2012

Blå dunster

Bilden heter blå dunster
Jag funderar på hur olika politiska partier arbetar för att få chans att påverka. Just nu verkar vår socialminister Göran Hägglund kristdemokrat irriterad över att den undersökande reportern Kristina Lagerström på Sveriges television har berättat om svagheterna i apoteksreformen.

Hon har visat att antalet produkter som säljs på parfymavdelningarna i vanliga fall har mångdubblats på apoteken. Dessutom har hon visat att de som idag vill ta ut en receptbelagd medicin som apoteket inte har inne får vänta alldeles för länge. Idag kräver staten att medicinen ska kunna hämtas ut inom 24 timmar. Men eftersom att det företag som kör ut medicinerna inte har några tidskrav så får patienterna vänta.

Nu påstår kristdemokrater i sociala medier att Kristina Lagerströms reportage inte har några källor som de känner till. Alltså måste allt vara fel!

Blå dunster sprider de.

Alla som läser och ser reportage vet att i Sverige har vi källskydd. Det innebär att alla som uttalar sig är skyddade i lag. De behöver inte alls träda fram. Dessutom är det förbjudet för socialdepartementet att söka efter vilken person som har talat med Kristina Lagerström.

Vi som brukar hämta ut receptbelagd medicin vet att det tar från torsdag till måndag innan vi kan få den i vår hand. Ja, om den är slut på apoteket. När vi väntar på vår tur får vi titta på massor av bord fyllda med hudkrämer från Frankrike och badskum från olika leverantörer. I hyllorna är hälften av produkterna olika saker som vi lika gärna kan köpa i en livsmedelsaffär eller i ett varuhus. Och det är ingen slump.

Ingen som driver ett apotek kan leva på att sälja mediciner, vare sig de säljs på recept eller utan. Ägarna måste hitta produkter som de kan tjäna pengar på.

Som min gode vän G sa när apoteksbeslutet kom: Du vet hur det ser ut i Frankrike. Där får vi tränga oss fram till den lilla disken längst in på Pharmaciet för att hämta ut vår medicin. På vägen kan vi köpa allt från flipflops till hårborstar. För ingen apotekare kan tjäna pengar på medicinerna.

Här är texten:

Jag funderar på de vinklade inslagen om apoteken. SVT hävdar att apoteken nu satsar på ”smink istället för på mediciner” och att detta innebär att det har blivit svårare att få ut läkemedel. Men några källor för dessa påståenden redovisar SVT inte. Faktum är att andelen kunder som får sina mediciner i princip är oförändrad jämfört med tidigare, cirka 93 procent, enligt Sveriges Apoteksförening. Och försäljningen av icke-läkemedel står endast för cirka tio procent av apotekens omsättning – och där ingår graviditetstest, hygienprodukter, kosttillskott och annat som inte rimligen kan klassas som smink.

3 kommentarer:

Karin sa...

Jag brukade fnissa lite åt de amerikanska apoteken. Cykelslangar, grillar, glittriga handväskor för aftonbruk, läsk, smink, smink och smink och så någonstans i dessa säljhangarer en möjlighet att få ut sin medicin. Eller inte. Kanske något liknande. Medan min amerikanska väninna på besök i Sverige brukade ta bilder på våra apotek. "Just medicin, right?" Njae, svarade jag sanningsenligt, lite tandkräm, allergitestade hudkrämer, bindor, receptfria halstabletter och sånt. "But still!"

Granne med potatisodlaren sa...

Det som händer är att det som apoteken är proffs på hamnar i skymundan... hur bra är det?

Karin sa...

Verkligen inte bra. Det jag befarar är att vi också snart kommer att ha precis sådana där apotek som jag brukade fnissa åt i USA. Men då är det ju inte så kul längre, när man ska leta sig fram i en djungel av bråte, för att i bästa fall få tag i någon som kan expediera ens medicin.

Och min USA-kompis som var så imponerad av våra effektiva apotek kommer inte att ha något att fotografera.