lördag 26 november 2011

Ett skelett i garderoben

Idag finns det bara en länk alla borde läsa. Lena Ek, (c), vår miljöminister har även hon skelett i garderoben som Svenska Dagbladet avslöjar här.

fredag 25 november 2011

Johanna tänder ett ljus

Denna morgon tänker jag på migrationsministern Tobias Billström, moderat, som inte sätter ner foten och stoppar avvisningen av Deymond, 5 och Hiyab, 3 de två barn som bor i Boden sedan ett år tillbaka.

De kommer från Eritrea och deras mamma lämnade dem för ett år sedan. Ingen vet var hon är. Det vi vet är att innan de kom till Sverige hade den lilla familjen väntat i ett läger i Italien. Där fick de ett uppehållstillstånd. Men mamman kände sig inte säker så hon åkte så långt norrut hon kunde. Vad som senare fick henne att lämna sina barn och försvinna vet vi inte. Det vi vet är att de två syskonen äntligen känner sig trygga och att de har fått bo i ett fosterhem där de har lärt sig svenska. Vi vet också att de inte har någon anknytning till Italien och att de inte kan tala eller förstå italienska.

Vi vet också att den femåriga pojken har synnerligen svåra neuropsykiatriska diagnoser. Bara dessa innebär att han riskerar sitt liv om han skulle flyttas. Men Schengenfördraget väger tyngre än barnens hälsa.

- Vi ska inte gå händelserna i förväg, säger Johan Rahm från migrationsverket. De är ju inte utvisade än. 
Vi har ju inhiberat avvisningen. 


Lagtexten som migrationsverket använder där det krävs synnerliga skäl betyder i praktiken nästan aldrig, enligt Johan Rahm, rättschef.

Johanna Nilsson 18 år samlar in namn till stöd för att de två syskonen ska få stanna.

Hon tänder ett ljus.

Lyssna.


(Tobias Billström hör till de ministrar i regeringen som lyfter 80 000 kronor per år i bostadsbidrag för att han är skriven i Skåne, trots att familjen bor i Stockholm. Det medger en paragraf i folkbokföringslagen. Där finns det inte några skäl för att förändra lagen och se till att rikspolitiker lever under samma lagar som vi andra.)

Idag är det den sista dagen före julhysterin. Årets julklapp är redan utsedd. En matkasse som levereras vid dörren en gång i veckan. Vad det kostar? Minst 40 procent mer än att gå till butiken och handla.

torsdag 24 november 2011

En stol?

Vilken tur att det är så ljust idag. det behöver vi alla. Åkte en tur med bil igår ut mot havet och genom skogen. Då var det mörkt. Mycket ljusfritt.

Bilder kan ge så många intryck och få oss att känna så många olika saker.

Igår satt jag och bläddrade i en gammal inredningstidning hos frisören. Där tittade jag på en bild av en stol. Jag fick en känsla av trygghet och glädje. Det kändes lite ovanligt att en bild på en stol skulle ge så starka känslor att jag reagerade. Men så såg jag ordentligt på stolen och kom ihåg alla roliga fester som jag var med om som barn vid bordet hos mina kompisar. Just det. De hade såna stolar.

Ja, jag börjar bli till åren kommen. För det är väl då man blir så här nostalgisk. igår firade vi att en av våra goda förebilder och vänner fyller 69,11. Hon är den yngsta och öppnaste jag känner. Det är inte åren som räknas utom för lagrat vin. Det är livet.

onsdag 23 november 2011

Alla dessa himlar

Vilka himlar vi har fått uppleva denna höst vid älvens strand. Vilka vibrerande vyer. En gåva som piggar upp när mörkret tagit över 18 timmar av dygnets 24.

Igår satt jag och kikade på teve när Haparanda socialdemokrater skulle berätta om hur de ska göra med sin äldreomsorg i kommunen. Förre kommunalrådet Sven-Erik Bucht har ju tillsammans med den övriga ledningen låtit Carema ta över ett 30-tal vårdplatser. Nu var det lika många till som stod på spel. Men partiledningen fick ta tillbaka sitt förslag. Då sa kommunalrådet Gunnel Simu att sparkraven på äldreomsorgen står kvar. De ska spara en miljon kronor nästa år.

Här kan ni läsa Malin Ullgrens text från DNKultur om sambandet mellan pengar och god vård.

Senare höll Gunnel Simu i en presskonferens angående planerna på en multiarena vid gränsen.

Enligt planen ska en tolvvåningar hög multiarena byggas på gränsen. Den ska bli 50 000 kvadratmeter stor, nästan dubbelt så stor som Ikeahuset och idag räknar man med att arenan kommer att kosta 800 miljoner kronor.
- Vi är beredda att satsa en stor slant för att förverkliga detta, säger Gunnel Simu, (s), kommunalråd till NSD.


Jag undrar om väljarna gör samma prioriteringar?

tisdag 22 november 2011

Rekord i bostadsbidrag

Vem har rekord i att lyfta bostadsbidrag av de riksdagsledamöter som bott i Stockholm? Det kan man undra. Jag satsar på Anders Björck. Den moderate riksdagsledamoten som satt i riksdagen 1969-2002. Han var försvarsminister 1991-94 i Carl Bildts regering. Han avslutade sin karriär som landshövding i Uppsala 2003-2009.

Han var skriven i Jönköpings län men bodde med sin familj i Stockholm. Han fick samma förmåner som alla andra riksdagsledamöter som skriver sig utanför Stockholm, bostadsförmåner och gratisresor bland mycket annat. Det är inget lagbrott. Det är så reglerna är.

Alldeles tyst

Ingenting hörs. Det är alldeles tyst. Ingenting fungerar. Allt är avstängt. Oj. Sen vaknar jag till och kommer ihåg att Telia skulle uppdatera något. Så nu har vi ingen telefon. Jag hittar stickan till det mobila bredbandet och får igång datorn.

Det är otroligt hur vi har gjort oss beroende av att bredbandet alltid fungerar. Det jag är tveksam till är att vi valde bort den gamla vanliga telefonen. Det är inte allt för sällan lampan på modemet visar att den moderna bredbandstelefonen inte fungerar. Då är det tyst.

Jag förstår alla äldre personer som är helt beroende av telefonen när de inte vill ha bredbandstelefoni. Det är inte en 100-procentig installation.

måndag 21 november 2011

En känsla

Det finns en stund när en känsla av osäkerhet tar över. En sekund då golvet dallrar som gelé. Ett ögonblicks förtvivlan. Tanken flyr från teorin. Då kommer bilderna.

När då?

Mån-dag. Långt bort från verklighetens grå vardag sitter vår äldrevårdsminister och tror att det finns valfrihet för de gamla sjuka personer som behöver bo på sjukhem.

Får man inte sitt första val kan man väl vänta en tid, säger hon. Vänta? Var? Hur? Vilken kommun eller landsting accepterar att en "färdigvårdad patient" väntar på en plats?


Det är bara tre kommuner som har valfrihet däribland den kommun där min far bodde. Inte en chans att vi fick välja. Långt ifrån verkligheten sitter Maria Larsson och drömmer om att hon kommer att kunna resa runt och titta på alla boenden för att välja rätt till sin mamma.

Mats Thorslund, professor i omsorg, känner inte till en enda person som har kunna välja.

– För att det ska vara en ordentlig valmöjlighet så måste det finnas fler än en plats att välja på. Personer som är aktuella för särskilda boenden har ofta så stora och svåra behov att det inte är tal om att sätta sig på en väntelista. Det handlar om ett akut behov att få flytta in. I sådana lägen är det oftast så att det inte finns fler än ett alternativ. Då existerar ingen valfrihet, säger han till Ekot.

Då svarar Maria Larsson, kristdemokrat efter fem år vid makten, att hon vill att det ska vara så.

När då?