torsdag 5 maj 2011

Man kan verkligen hävda att det är kallt

Både ute på altanen och överallt i vårt land. Frosten bränner när jag trampar upp till brevlådorna.

I öronen ekar ett inslag från radion. Där reportern säger:


"Är det inte bättre att ungdomarna får ett jobb, än att de kan leva på lönen?"

Är jag på Nordpolen? Eller var har vi hamnat?

Ännu en gång får vi klart för oss att det finns minst två olika sorters människor i vårt land. De som räknas och de som ska vara glada att de finns till.

En genomgång av arbetslösheten i Europa visar att låga löner inte ger låg ungdomsarbetslöshet.

Det som sänker arbetslösheten bland unga är att deras utbildningar är kopplade till arbetsmarknaden. Att de får chansen under sin utbildning att visa vad de går för hos flera olika arbetsgivare. Detta system har Norge och Danmark, med lägst arbetslöshet och de högsta lönerna. 

De länder som har låga ungdomslöner har högst arbetslöshet bland unga.

Då säger arbetsgivarsidan att den undersökningen måste vara felaktig. Det kan inte vara sant.

Och kräver att alla unga ska arbeta för löner som inte ger dem chansen att leva. Det mest absurda förslaget är att alla ingångslöner ska frysas i tio år. Ni läste rätt; i tio år. Samtidigt går företagen bättre än nånsin. Varje dag får vi höra att de gör rekordhöga vinster.

Jag undrar om lönerna kan vara lägre än nu. Först ska ungdomarna arbeta i upp till tre månader utan lön för att "lära sig företaget", sen får de timanställningar med ofrivillig deltid.

Jag känner ingen person över 30 år som skulle arbeta under dessa förhållanden.

De skulle inte ha råd.

2 kommentarer:

Jane Morén sa...

Ja verkligen, man undrar hur galet allt kan bli innan de själva reagerar på sina egna åsikter. Vad ska man med ett jobb till om man inte kan försörja sig på det? Och det där att inte kunna vika från sin fördom/åsikt även när beviset läggs framför näsan på dem i form av rapporter från andra länders framgångsrika arbete med annan metod, vad är det för mekanismer som gör att man kan slå sådant ifrån sig?
Har börjat spara vissa platsannonser, de är grymma i sina krav och jag tänker, hur kan de kräva sådant som tydligt kommer suga ut, slita ut och knäcka människor? Så ohumant mycket blivit, som människor är varor, tillgångar som kan utvinnas, brytas.

Granne med potatisodlaren sa...

Otakt.
Inte i takt med tiden så skulle jag vilja beskriva vad som händer och sker.

Jag ryser när jag tänker på vad som kan hända med alla som drabbas i framtiden.