fredag 25 oktober 2013

Oj, skulle vi ha röstat?

Festen börjar redan idag på freda'n. Halloween har blivit en lyckad import från de gamla keltiska kulturerna på Irland och i Skottland, även om vi nod tog hit den från USA. Visst är det inte en del av våra gamla traditioner, men det är en fest som de flesta gillar i höstmörkret. Dessutom har jordbrukarna på Öland fått en gröda att odla som ger vinst utan bidrag.

Skolan är alltid aktuell på hur många olika sätt som helst. Denna vecka har vi fått veta att Skolverket inte tycker att det är ett problem att deras legitimationer visar att lärare har behörighet att undervisa i slöljd utan att ha en en timme av ämnet i sin examen.

Skolpengen tömdes ur JBgymnasierna genom att ägarna lånade ut pengar till skolorna. Då kunde de ta ut skolpengen från undervisningen till bolaget genom räntor. Förresten så anser organisationen bakom PISA-studierna att orsaken till att resultaten i de svenska skolorna sjunker för varje år är att vi har ett fritt skolval. Det var regeringen Bildt med skolminister Beatrice Ask som genomförde det fria skolvalet på 1990-talet.

Arbetsmiljödagen firade ledningen på Arbetsmiljöverket genom att lägga fram ett förslag om centralisering och besparingar. Antalet kontor minskar och antalet anställda på industriorter som Luleå blir allt färre. Hur arbetsmiljön ska bli bättre kan jag undra.

Sture Bergwall är nu friad för alla åtta mord som han tog på sig. Det har kommit en bok som berättar om den terapeut som handledde dem på Säter som trodde att de hittat en massmördare. Men ingen har undersökt Bergwall sedan 1991 och nu vill han flytta från tvångsvården på Säter. Domstolen vill börja med att utreda om Sure Bergwall är frisk.

I riksdagen var det en viktig omröstning på torsdagen. Regeringen vill sänka den statliga skatten för dem som tjänar mer än 426 000 kronor per år, men det ville en majoritet stoppa. Trots att Mikael Damberg, s, och Jonas Sjöstedt, v, talat mot en sänkning i partiledardebatten missade de att kvitta ut sig inför omröstningen. Regeringen vann med en röst.

Nu början stormen tillta både utanför våra knutar och inom EU. Angela Merkel har tillsammans med 34 politiska ledare blivit avlyssnade av USA. Nu får vi se om Edward Snowden som berättat för the Guardian och The Washington Post om avlyssningarna kommer att få ett annat stöd än det från Ryssland.

torsdag 24 oktober 2013

Nya grå väggar

Idag öppnar den grå betongbunkern som ersätter Fritz Olssons hus från 1920. Dålig ordning på bilderna gör att jag bara kan visa bilden från den dag när huset började rivas. Men inte min vildaste fantasi hade jag kunnat bygga upp dessa grå tråkiga fasader som avtäcks idag.

Läs en  novell skriven av Peo Rask om hur det nya Luleå kan se ut får en person som återvänder till sin hemstad.

Det är mycket grått och avskalat som vi får möra i den offentliga miljön. Det är mycket modernism. Men när vi river är det inte som i Strindbergs pamflett att vi river för att få luft och ljus. För när vi bygger på de tömda tomterna så blir husen effektiva skydd mot sol och ljus. Långa skuggor de flesta av årets månader kräver låga byggnader för att inte alla offentliga platser ska ligga i skugga,

De månader som parken på rivningstomten efter Fritz Olssonhuset var öppen från söder till norr, då strömmade ljuset in året runt på Storgatan. Då såg vi vad ljuset betyder för att vi ska trivas i vår stad.

Vem vågar riva för luft och ljus och ta tillvara på möjligheterna? Det vore fantastiskt att få se en lösning på hur man bygger lågt, men effektivt för att utveckla stan.

onsdag 23 oktober 2013

Inte så farligt...

Mörkret lägrar sig över vårt avlånga land. Både bokstavligen och på många andra sätt. Då är det upplivande att upptäcka att vi har ett öppet klimat. Ja, när till och med kaféprogrammen på svt kan diskutera varför domarna i Göta hovrätt, i Jönköping, tycker att en kvinna inte kränks grovt när hennes partner filmar deras samlag i lönndom och säljer filmerna till porrsiter.

Clara Lidström tog upp detta exempel och ett annat, den nya norska jämställdhetsministern Solveg Horne, Fremskrittspartiet, som anser att en våldtagen kvinna har lika stor skuld som våldsbrottslingen. Nu när hennes uttalanden kom upp i ljuset har Solveg Horne ändrat sig lite grann. Men hon anser fortfarande att det är kvinnorna som ska begränsa sina liv för att de ska undvika att bli våldtagna.

När de unga män som dömdes i tingsrätten för att de har våldtagit en flicka som de låste in i ett rum friades av Svea hovrätt oroade sig Katarina Wennstam över att släppa ut sina söner. För enligt den domen är det inte brottsligt att stjäla en ung kvinnas mobil och jacka, låsa in henne i ett rum och våldta henne om man är sex män.

Jag undrar om de domare i hovrätterna som dömer i dessa mål inte borde tänka på rättsmedvetandet. Ja, att lagarna är skrivna för att de ska följa vårt medvetande om vad som är rätt och fel. Ett exempel är att när lagen om barnaga, när vi förbjöd uppfostran med fysiskt våld, kom 1979, så var vi redan medvetna om att det är fel att slå barn. Ingen var upprörd här men i hela Europa skrek politiker och makthavare att det är farligt om föräldrarna inte får slå sina barn. Nu börjar rättsmedvetandet i övriga Europa sakta möta det som vi har här.

Men domarna i hovrätterna som dömt i dessa mål finns inte på samma planet som vi andra. En av kommentarerna till Göta hovrätt var: Ni vill kanske att era partners filmar er i smyg och lägger ut filmerna på porrsiter, nu när ni inte tycker att det är kränkande?tisdag 22 oktober 2013

Funkar det?

Vad är du rädd för? Teknik kanske? Jag får ont i magen när saker och ting inte fungerar som jag trodde att de skulle göra. Ett arv från de första datorerna som inte allt för sällan lät bli att spara texter som skulle skickas till centralredaktionen. Det berodde oftast på handhavandefel som teknikerna sa när vi frågade varför. Ja, vi gjorde ofta fel för att vi inte kunde förutse vad som var fel.

Ungefär som när jag fick en ny arbetsuppgift på Cii Honeywell Bull i början av 1980-talet, (ja, jag är från Hedenhösperioden), och ingenting gick som teknikern sa att det borde. Varför? Jo, för att en tekniker hade kodat artikelnummer med dubbla nollor, och en annan kodat programmet med ett stopp för varje teckengrupp som hade dubbla nollor. Jag stängde alltså av programmet varje gång som jag sökte en artikel i datorn med ett nummer som hade dubbla nollor. Ingen lyssnade på en ung tjej utan teknisk utbildning så det tog några månader innan felet rättades. Ont i magen fick jag varje gång jag såg två nollor på rad. Funkade som med Pavlovs hund. Man kan säga att det präglades in i ryggraden.

Rädslan för att nästa teknikskifte ska innebära samma krångliga oförutsägbara misstag.

Varför jag skriver om det här idag? Jo, för att jag ska byta mobil. Förra gången försvann min adressbok ut i cyberrymden och så fick jag en helt annan persons telefonkontakter. Nu frågade jag S. Familjens mobilspecialist om hon trodde att jag skulle klara av att flytta det som finns lagrat i den gamla. Ja, att börja med en ny mobil?

Nej, svarade hon. Du har inte tålamod nog. Du blir så upprörd när saker inte funkar som du tror.

Och det är helt sant. Min ryggrad är präglad med alla teknikmisslyckanden. Det gör mig till en arg tant.


måndag 21 oktober 2013

Vi röstade in ett gäng med rasister

men Feministiskt initiativ fick knappt några röster. Vad säger det om vårt land och vår tid, frågar Maria Sveland innan hon går av scenen i Kulturens hus.

 Idag läser jag Dagens fråga i tidningen och ser att innebörden av ordet feminist inte är helt klar. Det är som om avlagringarna från massor med underliga uttalanden från män fyllt ordet feminism med något helt nytt något helt annat. Det betyder att alla är människor och likvärdiga, att alla ska ha lika lön för likvärdigt arbete och halva makten.

Men den ena efter den andra har snott ordet och fyllt det med betydelser som det inte har. Det är en av orsakerna till att hat mot kvinnor, som uttalar sig för jämställdhet och jämlikhet, sprider sig på nätet. Att rädslan bland män tar större plats i riksdagen än drivkraften att verka för att både kvinnor och män får samma chanser.

Den senaste tidens skandaler på UD är ett tydligt exempel. Ni vet de där 12 miljarderna som delats ut i bistånd utan att departementet har någon kontroll. Kritiken stänkte bara på Gunilla Carlsson som var biståndsminister, men inte en enda droppe har nått utrikesministern Carl Bildt som är högsta chef och ansvarig.

Hon fick gå. Han sitter kvar och svarar inte på en enda fråga.

Tydligare än så kan bristen på jämställdhet inte beskrivas. Moderaterna har en hel del att arbeta med om de ska kunna bli ett parti för alla människor.

Jag är helt förundrad över att det finns en enda människa som inte är feminist. Alla vinner ju på att hela mänskligheten är med och delar makten i samhället och hemma. Alla barn vinner på att ha två föräldrar med samma ansvar. Alla familjer vinner på att båda föräldrarna har jämställda löner. Om alla finns i vårt medvetande, oavsett sexuell läggning, kön eller annat som vi har använt som utsorteringsfaktor historiskt, då har vi vunnit massor.

söndag 20 oktober 2013

Drama på hög höjd

Jag sprang ut i kylan för att hinna ta en bild på den dramatiska himlen. Den får pigga upp den alldeles vanliga söndagen.