onsdag 23 oktober 2013

Inte så farligt...

Mörkret lägrar sig över vårt avlånga land. Både bokstavligen och på många andra sätt. Då är det upplivande att upptäcka att vi har ett öppet klimat. Ja, när till och med kaféprogrammen på svt kan diskutera varför domarna i Göta hovrätt, i Jönköping, tycker att en kvinna inte kränks grovt när hennes partner filmar deras samlag i lönndom och säljer filmerna till porrsiter.

Clara Lidström tog upp detta exempel och ett annat, den nya norska jämställdhetsministern Solveg Horne, Fremskrittspartiet, som anser att en våldtagen kvinna har lika stor skuld som våldsbrottslingen. Nu när hennes uttalanden kom upp i ljuset har Solveg Horne ändrat sig lite grann. Men hon anser fortfarande att det är kvinnorna som ska begränsa sina liv för att de ska undvika att bli våldtagna.

När de unga män som dömdes i tingsrätten för att de har våldtagit en flicka som de låste in i ett rum friades av Svea hovrätt oroade sig Katarina Wennstam över att släppa ut sina söner. För enligt den domen är det inte brottsligt att stjäla en ung kvinnas mobil och jacka, låsa in henne i ett rum och våldta henne om man är sex män.

Jag undrar om de domare i hovrätterna som dömer i dessa mål inte borde tänka på rättsmedvetandet. Ja, att lagarna är skrivna för att de ska följa vårt medvetande om vad som är rätt och fel. Ett exempel är att när lagen om barnaga, när vi förbjöd uppfostran med fysiskt våld, kom 1979, så var vi redan medvetna om att det är fel att slå barn. Ingen var upprörd här men i hela Europa skrek politiker och makthavare att det är farligt om föräldrarna inte får slå sina barn. Nu börjar rättsmedvetandet i övriga Europa sakta möta det som vi har här.

Men domarna i hovrätterna som dömt i dessa mål finns inte på samma planet som vi andra. En av kommentarerna till Göta hovrätt var: Ni vill kanske att era partners filmar er i smyg och lägger ut filmerna på porrsiter, nu när ni inte tycker att det är kränkande?1 kommentar:

Granne med potatisodlaren sa...

Jag vill bara upprepa vad jag skrivit förr: Jag publicerar inga anonyma kommentarer.