måndag 21 oktober 2013

Vi röstade in ett gäng med rasister

men Feministiskt initiativ fick knappt några röster. Vad säger det om vårt land och vår tid, frågar Maria Sveland innan hon går av scenen i Kulturens hus.

 Idag läser jag Dagens fråga i tidningen och ser att innebörden av ordet feminist inte är helt klar. Det är som om avlagringarna från massor med underliga uttalanden från män fyllt ordet feminism med något helt nytt något helt annat. Det betyder att alla är människor och likvärdiga, att alla ska ha lika lön för likvärdigt arbete och halva makten.

Men den ena efter den andra har snott ordet och fyllt det med betydelser som det inte har. Det är en av orsakerna till att hat mot kvinnor, som uttalar sig för jämställdhet och jämlikhet, sprider sig på nätet. Att rädslan bland män tar större plats i riksdagen än drivkraften att verka för att både kvinnor och män får samma chanser.

Den senaste tidens skandaler på UD är ett tydligt exempel. Ni vet de där 12 miljarderna som delats ut i bistånd utan att departementet har någon kontroll. Kritiken stänkte bara på Gunilla Carlsson som var biståndsminister, men inte en enda droppe har nått utrikesministern Carl Bildt som är högsta chef och ansvarig.

Hon fick gå. Han sitter kvar och svarar inte på en enda fråga.

Tydligare än så kan bristen på jämställdhet inte beskrivas. Moderaterna har en hel del att arbeta med om de ska kunna bli ett parti för alla människor.

Jag är helt förundrad över att det finns en enda människa som inte är feminist. Alla vinner ju på att hela mänskligheten är med och delar makten i samhället och hemma. Alla barn vinner på att ha två föräldrar med samma ansvar. Alla familjer vinner på att båda föräldrarna har jämställda löner. Om alla finns i vårt medvetande, oavsett sexuell läggning, kön eller annat som vi har använt som utsorteringsfaktor historiskt, då har vi vunnit massor.

Inga kommentarer: