tisdag 22 oktober 2013

Funkar det?

Vad är du rädd för? Teknik kanske? Jag får ont i magen när saker och ting inte fungerar som jag trodde att de skulle göra. Ett arv från de första datorerna som inte allt för sällan lät bli att spara texter som skulle skickas till centralredaktionen. Det berodde oftast på handhavandefel som teknikerna sa när vi frågade varför. Ja, vi gjorde ofta fel för att vi inte kunde förutse vad som var fel.

Ungefär som när jag fick en ny arbetsuppgift på Cii Honeywell Bull i början av 1980-talet, (ja, jag är från Hedenhösperioden), och ingenting gick som teknikern sa att det borde. Varför? Jo, för att en tekniker hade kodat artikelnummer med dubbla nollor, och en annan kodat programmet med ett stopp för varje teckengrupp som hade dubbla nollor. Jag stängde alltså av programmet varje gång som jag sökte en artikel i datorn med ett nummer som hade dubbla nollor. Ingen lyssnade på en ung tjej utan teknisk utbildning så det tog några månader innan felet rättades. Ont i magen fick jag varje gång jag såg två nollor på rad. Funkade som med Pavlovs hund. Man kan säga att det präglades in i ryggraden.

Rädslan för att nästa teknikskifte ska innebära samma krångliga oförutsägbara misstag.

Varför jag skriver om det här idag? Jo, för att jag ska byta mobil. Förra gången försvann min adressbok ut i cyberrymden och så fick jag en helt annan persons telefonkontakter. Nu frågade jag S. Familjens mobilspecialist om hon trodde att jag skulle klara av att flytta det som finns lagrat i den gamla. Ja, att börja med en ny mobil?

Nej, svarade hon. Du har inte tålamod nog. Du blir så upprörd när saker inte funkar som du tror.

Och det är helt sant. Min ryggrad är präglad med alla teknikmisslyckanden. Det gör mig till en arg tant.


Inga kommentarer: