fredag 25 oktober 2013

Oj, skulle vi ha röstat?

Festen börjar redan idag på freda'n. Halloween har blivit en lyckad import från de gamla keltiska kulturerna på Irland och i Skottland, även om vi nod tog hit den från USA. Visst är det inte en del av våra gamla traditioner, men det är en fest som de flesta gillar i höstmörkret. Dessutom har jordbrukarna på Öland fått en gröda att odla som ger vinst utan bidrag.

Skolan är alltid aktuell på hur många olika sätt som helst. Denna vecka har vi fått veta att Skolverket inte tycker att det är ett problem att deras legitimationer visar att lärare har behörighet att undervisa i slöljd utan att ha en en timme av ämnet i sin examen.

Skolpengen tömdes ur JBgymnasierna genom att ägarna lånade ut pengar till skolorna. Då kunde de ta ut skolpengen från undervisningen till bolaget genom räntor. Förresten så anser organisationen bakom PISA-studierna att orsaken till att resultaten i de svenska skolorna sjunker för varje år är att vi har ett fritt skolval. Det var regeringen Bildt med skolminister Beatrice Ask som genomförde det fria skolvalet på 1990-talet.

Arbetsmiljödagen firade ledningen på Arbetsmiljöverket genom att lägga fram ett förslag om centralisering och besparingar. Antalet kontor minskar och antalet anställda på industriorter som Luleå blir allt färre. Hur arbetsmiljön ska bli bättre kan jag undra.

Sture Bergwall är nu friad för alla åtta mord som han tog på sig. Det har kommit en bok som berättar om den terapeut som handledde dem på Säter som trodde att de hittat en massmördare. Men ingen har undersökt Bergwall sedan 1991 och nu vill han flytta från tvångsvården på Säter. Domstolen vill börja med att utreda om Sure Bergwall är frisk.

I riksdagen var det en viktig omröstning på torsdagen. Regeringen vill sänka den statliga skatten för dem som tjänar mer än 426 000 kronor per år, men det ville en majoritet stoppa. Trots att Mikael Damberg, s, och Jonas Sjöstedt, v, talat mot en sänkning i partiledardebatten missade de att kvitta ut sig inför omröstningen. Regeringen vann med en röst.

Nu början stormen tillta både utanför våra knutar och inom EU. Angela Merkel har tillsammans med 34 politiska ledare blivit avlyssnade av USA. Nu får vi se om Edward Snowden som berättat för the Guardian och The Washington Post om avlyssningarna kommer att få ett annat stöd än det från Ryssland.

Inga kommentarer: