fredag 23 december 2011

torsdag 22 december 2011

Glödande


Vintersol. Vintersolstånd.

Nu gick det upp ett ljus

Carema, Attendo care, Capio är företagsnamn som blivit till skällsord. När någon föreslår orimliga neddragningar på en arbetsplats används ord som- Ska det här bli ett Carema? Med mer rätt än vi kunde tro efter DN:s nya artiklar om hur våra skattepengar tas från de äldre som bor i Caremas äldreomsorg och skickas till skatteparadis.

Men som sagt de är inte ensamma.

Ett akutsjukhus i Sverige drivs av Capio, ett privat bolag. Det heter Sankt Göran och ligger på Kungsholmen i Stockholm. Där hamnade jag som besökare till min goda vän. Hon låg bunden till sängen med ett diskbråck. Jag tog med mig lite att läsa. Ja, så att hon kunde fördriva tiden. Men att läsa var det inte tal om. Varför?

Jo, det fanns inga glödlampor. Det fanns allmänljus på salen men inte en enda lampa som patienterna kunde använda för att läsa vid. Alla armaturer var tomma.Nu förstår jag att det var ett sätt att spara på de pengar som ska gå till patienternas vård och omsorg.

Nästa år vill den borgliga alliansregeringen tvinga alla kommuner att köpa upp privat äldreomsorg. De anser att valfrihet är att, välja bolag, inte att få välja vilken hjälp man vill ha. Det är viktigare för de borgliga politikerna att olika bolag ska kunna få en del av våra skattepengar, än att olika vårderbjudanden finns för våra äldre.

onsdag 21 december 2011

Om prydhet

För inte helt länge sen la jag ut ett inlägg med en bild som jag kallar "Arabisk vår". Dels på min blogg, dels på Facebook. Bilden kom aldrig upp på min statusrad och musiken som jag satt hop till bilden syntes inte heller när jag tittade på Facebooksidan. Nu får jag en förklaring till v arför av DN. Läs mer här om Facebooks inställning till nakenhet och annat.

Ljuset inombords

Det finns ljus i mörkret! En flämtande kvart var det dag. Tur att musik och doften av glögg ger ett inre ljus.

tisdag 20 december 2011

Decembermörker

Tre. Klockan är tre. Tre. Två av tre i fas tre kommer aldrig därifrån. Hillevi Engström, politisk ansvarig, moderat arbetsmarknadsminister, skyller på de människor som tvingats in i denna konstgjorda arbetsmarknad.

-De är svåra fall. De har funktionshinder. De har inte arbetat på tio år.

Fas tre. Ett nytt sätt att ta tillvara på våra skattemedel. Arbetsplatser skapas där arbetsgivaren får 5 000 kronor per månad för att de tar emot en person som varit arbetslös i mer än 450 dagar.

Utbildning är det inte tal om., Hjälp att skapa kontakter med arbetsgivare är det inte tal om. Pratas gör det däremot. Och så jobbas det med de jobb som inte har ett tillräckligt ekonomiskt värde för att finnas kvar på arbetsmarknaden. Tunga jobb. Jobb med att sortera vårt överskott.

- Man tror att det ska leda till ett fast jobb, säger två av deltagarna. Men det gör det inte. De går runt på en Fas-tre-mässa. Ja, en marknadsplats för arbetsgivare som vill ha betalt för att anställa.

Det är mörkt i december.

måndag 19 december 2011

Brist på...

Catia Hultqvist, DN,  skriver om omdömeslösa skribenter som behöver ha en redaktör. Frågan är om bristen på redaktör är det största problemet, eller bristen på mänsklighet, för Katrin Zytomierska?

Bristen på kunskap och uppfostran? Eller Etik?Mössen äter och Celina vilar.

Det blir aldrig någon jaktkatt av Celina. Hon tittar glatt och lyssnar till mössen. Men hon lyfter inte en tass för att ta fast dem.

Alexander ny svensk mästare!

Victoria Helgesson och Alexander Majorov är nya svenska mästare i konståkning.
Se hans åk från tävlingarna i Canada tidigare i höstas här-

söndag 18 december 2011

Snöyr

 
Celina kliver ut i den första snön. Den är så våt att hon vänder om och protesterar.

Jag hoppas på dagsljus. Men blir det så idag?