lördag 17 december 2011

Rymde hon?

Det finns folklig och det finns vulgär. Det finns människor och det finns Katrin Zytomierska. Läs här. 


Jag skriver inte mer. 

fredag 16 december 2011

Tio minuter kvar

En vecka i decembermörker och kulturljus. Så kan man sammanfatta denna härliga slaskiga tid.

I mörkret på Konsthallen fick jag följa med Anton Svedbergs till mitten av 1970-talet. Gry Forsell, idag programledare på TV4, kröp mellan instrumenten på Hermelinsskolans scen. Hela gänget sjöng om Playa Plannja och vi fick återuppleva känslan av att vara lurade. Känslan av att hur mycket vi än jobbar och sliter så har vi ingen chans att  påverkade beslut som är viktiga i Norrbotten inför framtiden. Då stoppades Stålverk 80 av den nyvalda borgliga regeringen och industriministern Nils Åsling,(c).

Denna vecka skedde det igen. Alliansregeringen och Sverigedemokraterna röstade ner Norrbottniabanan. De två moderata riksdagsledamöterna Johan Johansson och Krister Hammarbergh röstade mot att vi får dubbla järnvägsspår söderut. Inte en enda av de borgliga riksdagsledamöter som bor och verkar i övre Norrland anser att det behövs en modernare och bättre järnväg. Istället planeras en förstudie om tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn. Den beräknas kosta lika mycket som en kustjärnväg mellan Umeå och Luleå.

Nu blir det spännade. Vi har en regering utan ledamöter från norra Sverige. Vi har ett län med den näst högsta bruttoregionalprodukten som får leva med en infrastruktur från 1888.

Vad kommer att hända? EU satsar i alla fall hälften av pengarna om Sverige beslutar sig för att gå vidare med projekteringen av Norrbottniabanan. Nästa riksdagsbeslut sker om 2 år.

Två kollegor, Linda Danhall och Lotta Nilsson, har fått pris som årets miljöjournalister. Det får de för sin granskning av Outokumpu. En artikelserie som ger ekon runt hela Sverige och Finland.

En 13 dagar lång kulturfestival har fått NSD:s kulturpris. Och den sker inte i centrum, utan i Korpilombolo. Tänk er att varje kvarter i en stad skulle lyckas med att skapa detsamma. Då är det begripligt för oss andra hur mycket energi och kreativitet som föreningen lägger ner varje år.

Kreativitet visade även Agneta Fältskog när hon sjöng om sin resa till Korpilombolo med tåg. Tio minuter kvar till Korpilombolo är det inte när vi stiger av för att ta bussen från järnvägsstationen.

torsdag 15 december 2011

Blott blått

Blåis, blankt, blåljus, blött. Blott en enda blå sekund.

Dagsljus

Det fanns energi och lätthet i luften när jag klev ut på skolans gård. Det fanns fåglar i busken som tjattrade och då såg jag:


Dagsljus.


Det behöver vi. Den ljusblå himlen och de rosa molnen är en decemberlyx. Det är inte många minuter som vi har riktig dag. I alla fall inte nu när himlen gråter och vinden viner och gatorna är nypolerade varje dag. Värsta vintermardrömmen. Men så kom den där stunden med klar himmel och några strålar som värmde upp dagen.

onsdag 14 december 2011

Röda sälar?

Röda sälar i museiparken piggar upp den tröttaste en mörk luciadag. Sång och möten. Godaste skinkmackan och sprödaste kakan i den förste landshövdingens gård. Hur ska jag jag toppa detta?

Tur att det takfasta regnet mot söderfönstren lurar hjärnan att drömma om salta vindar och ljuvliga simtag. Det gäller att behålla den känslan!

tisdag 13 december 2011

22 grader varmare

Mörkare än så här kan det inte bli. Perfekt när Lucia vandrar med ljus i håret. I år får vi klafsa i regnet och glädja oss åt de ljumma vindarna från söder. 22 grader varmare idag än i går.

De lyser i öster

Grattis fina kollegor i öster. Ni glänser över sjö och strand. Utan att för en sekund ge upp ert stora projekt om Outokumpu.

”Linda Danhall och Lotta Nilsson, Norrländska Socialdemokraten, belönas för artikelserien om finländska företaget Outokompos miljöpåverkan i Haparandaregionen; för att de systematisk och envist uppdagat den stora lokala arbetsgivarens osynliga nedsmutsning av en bygd. Lokaltidningens små resurser har disponerats väl av två ihärdiga reportrar. De presenterar väsentliga fakta, ifrågasätter företagets och myndigheternas ställningstaganden, och visar på en föredömlig journalistisk uthållighet.”

måndag 12 december 2011

Sol och måne i samma sekund

Nu räcker inte två händer till. Det behövs både händer och fötter för att visa hur många brännande kalla grader det är. Månljus, stillhet och bitande kyla.

I gryningen, klättrar ljuset och solen upp.

söndag 11 december 2011

En nästanapplåd

I morse var det helt underbart med all nysnö och den klara höga luften. Det var en njutning att vandra ner mot älven ända till stövlarna var fulla med snö. Jag kände de microsmå flingorna som smälte mot ögonlocken, doften från brasan i kaminen och helt plötsligt kändes det som advent.

Igår var det något helt annat med den tunga blöta snön och det helt borttappade dagsljuset. Jag lyssnade till fredspristagare från Oslo och såg på prisutdelningen från Stockholm. Värmen i applåderna när Tomas Tranströmer tog emot sitt litteraturpris värmde lika bra som glöggen i kopparna. Det fanns bara en bitter bild från Carls Bildts nästanapplåd.