lördag 13 december 2014

Illusion

50-tals skymning skulle man kunna tro. Men ack nej. Det som ser ut som en bio är en entré och gatan rymmer inga bilar. Fint är det hur som helst.

fredag 12 december 2014

Bara det som ska fixas

Just det idag var en sån dag när bara det som ska göras blev gjort. Inramning, två utställningsbesök och fika på Unik. Inköp av silkesylle och så en härlig promenad genom hela stan. Knallblå himmel och julbelysning. Rätt bra. Och en härlig eftermiddag med Laila. Tavlan den är målad av Joakim Karkea.

torsdag 11 december 2014

Decemberlängtan

En tradition som finns på NSD är att alla läsare kan skicka in bilder på sin katt till Lucia. Här är 45 "Lussekatter"

Jag längtar så efter Celina när jag tittar på alla bilderna. Ja, det är längtans tider så här i december. Mest längtar jag efter S som kommer hem om en vecka. Hon kämpar på med sin C-uppsats och hostar i kapp. Vilken tur att inget virus har kommit till oss.

Jag längtar också efter att orka. Det är en stilla nåd att bedja om.

Igår var jag så trött att jag tittade på Nobelsändningarna. Det var ju rätt bra att inte orka då. Alla tal som pristagarna höll var fyllda av hopp. Det gjorde denna regniga gråa decemberdag ljus i minnet. Mörkt ute var det hela tiden, men deras ord bar ljuset in i mitt hjärta.

Jag undrar om vi alla blir påverkade av dessa pristagares anspråkslöshet. Det behöver många som tror att det finns ett rätt och ett fel här i livet. Jag gillar inte monarkin, men jag gläds åt alla vackra kläder och smycken. Gladast blev jag av kulturministern Alice Bahs Kunkes fina klänning. Den är en återanvänd klänning som Sara Björne från Kiruna har redesignat..Otroligt vackra var alla kvinnor från Japan med sina kimonos

Jag saknade Maria Wetterstrands val av vintage från 1960-talet. Vilken dress tyckte ni var finast?

onsdag 10 december 2014

Provanställningar är lösningen

Vinande vindar och varma grader. Vardagen blir ännu gråare när vi får lyssna till Anna Kinberg Batra. Inga politiska förslag, inga klara besked det enda hon vill idag är att få en överenskommelse om hur omröstningar ska ske om budgeten.

Glad blir jag när lyssnar till hennes oreserverade stöd för att vi ska ta emot alla som flyr från krig. Men hon visar att moderaterna forsätter att strunta i att de regler om provanställningar som alliansen införde är olagliga enligt EU. Tvärtom tycker hon att fler korta anställningar ska lösa integrationen.

Är det någon som tror att provanställningar på fem år löser några problem? 

tisdag 9 december 2014

Ekonomipris

Vågorna har frusit vid piren. Allt har stannat upp. 

Idag är det upphandlingsforskning som diskuteras. Jean Tirole har utrett hur man kan reglera de marknader där det bara finns några få starka företag.

Han har kommit fram till att varje upphandling behöver anpassas efter den situation som råder på just den marknaden. 

Men vår situation där stora företag får skattepengar utan att deras tjänster upphandlas i konkurrens ingår inte i hans forskningsområde.

Han kan väl knappt föreställa sig att alla som vill kan starta företag i välfärdsbranchen och få skattepengar.

Hur reglerar man den verksamheten så att äldre, sjuka och elever får det bästa möjliga?

måndag 8 december 2014

Jag ryser och hurves när jag läser om censur

En tandlagning senare hamnar jag i Södra hamn precis när natten tar över. Klockan är tre.

Jag fyndar pärlemorknappar på Kupan. Det är dit vi måste gå för att hitta knappar som inte är gjorda av plast. Och så avstår jag från de finaste citrongula assietterna. Då känner jag mig duktig. Inget mer i skåpen.

I bilen hem maler olika personer på om vad som ska ske efter nyvalet. Jag ryser och läser om hur Fremskrittspartiet i den norska regeringen lyckas få SAS att dra in sitt magasin på grund av att Per Svensson har skrivit om högerextremism i Norden. Det var förbjudet. Och den norska staten kan tydligen övertyga SAS att det är rätt att samla in tidningarna. Är det så här vi vill ha det? Att rasistiska partier ska censurera vad som får läsas på flyget?

Sen blir jag urförbannad. Hur kan den norska regeringen och SAS bry sig om vad Fremskrittspartiet säger? Det finns inga fel i artikeln så problemet är att rasisterna i Norge vill dölja de fakta som finns i artikeln.

Om du vill läsa vad Per Svensson skrev så gå in på Sydsvenska Dagbladets hemsida. Missa inte det.

söndag 7 december 2014

Vi letar efter barndomens bästa stunder

Elden sprakar, glöggen doftar, tårna vaknar till liv efter en isande kall promenad. Det är advent på rikt som barnen sa. Just det jag tänker på varför vi söker efter alla dessa nostalgiska vägar tillbaka till våra barndoms jular.

Den här känslan vi bär på när lusten att återskapa barndomens finaste minnen tar med oss till adventsmarknader, bagastugor, mysiga platser där det finns spår av det som var.

Glädjen över att känna igen Scouternas adventskalender, en julgranskula från 50-talet, rullrån, och nybakat tunnbröd.

Ja, vad är det vi vill att våra barn ska minnas?

Jag vet en sak som jag har gjort tvärtom. Vi har alltid firat jul här vid älvens strand. Det har kommit familj och vänner och grannar på besök. Men vi har inte farit bort. När jag växte upp var julafton en resa mellan olika julbord och rusande mellan bussar och tunnelbanor för att passa alla tider. Det är inte mina bästa minnen.

De bästa är stunderna med musik, med mormor och kusinerna och de stunder när vi pysslade. De långa kvällarna när vi spelade Monopol och åt blodapelsiner. Då när ingen lagade mat utan vi åt skinkmackor och drack must.

Hopp

Andra advent. Nu gäller det att tro på mänskligheten.