fredag 23 november 2012

Vad betyder gleshet?

Ja, vad betyder gleshet. Jag ser stickade tröjor med glesa maskor, glest mellan tänderna och glest mellan jordgubbarna i landet. Men det betyder glesbygd på eu-byråkratiska. Numera går det gleshetsbidrag till inlandet. Nu får vi se om dessa stöd offras när EU:sbudget förhandlas i Bryssel. Finländarna slår i vart fall vakt om dem.

Det är inte bara  Norrlands inland som får bidrag utan all glesbygd i EU. Vi hör samman. Vi har likande villkor. Men vi är inte vitt skilda från Sverige som Tidningarnas Telegrambyrå tycks tro. I veckan skrev de en notis där sjukvården efterlyste invandrare från Afrika, Asien och Norrland.(Sic!). Vad sjukvården ville? Jo, de har behov av blod med många olika blodgrupper.

Vi konsumerar sju dagar i veckan. Det vill en kampanj mot köphets och för lugn ändra på. De vill att söndagarna ska bli köpfria. I glädjen över förslaget påstår en av rösterna: att här ligger små orter på glesbygden före. Där finns det butiker som är stängda på söndagar. Men visst är det så att butikerna aldrig har varit öppna på söndagar?

Köpa ska vi om HUI får som det vill. I år föreslår Handelns utredningsinstitut att hörlurar blir årets julklapp. Minns vad de föreslog det förstå året som de presenterade årets julklapp 1988? Just det, en bakmaskin.

Det vore nog något som den nye EU-kommissionären för hälso- och konsumentfrågor gärna tilldelar kvinnor i hans hemland Malta. Han har varit utrikesminister och luftat ovanligt kvinnofientliga och homofientliga åsikter. Tonio Borg ska ha ansvar för kvinnors hälsa samtidigt som han anser att inte någon abort får ske i hemlandet.

Drömmar om rymdturism har vårt landsting och dess regionalpolitiska enhet satsat på. Det är ett av flera projekt som NSD:s grävblogg skriver om. Läs mer under länken om var våra skattepengar satsas för att vårt län ska utvecklas inför framtiden.

Ja, framtiden är oviss brukar vi säga. Men Marcus Hellner han satsar. Årets första stora tävling i Gällivare denna vecka. Sen hårdträning inför VM i Val di Fiemme. Där vill han satsa allt på 15 kilometer.


Två stora vinnare träder fram denna vecka. Dels Daniel Öhman och Bo- Göran Bodin som vann årets Stora journalispris för att de har avslöjats Försvarsdepartementets affärer med diktaturen Saudiarabien. Dels Swedish House Mafia som håller konserter inför fler än 100 000 betalande i publiken på Friends arena denna vecka.
torsdag 22 november 2012

Hur ser de nymålade rummen ut?

Sport
"Vi behandlas som djur"
Rum små som fängelseceller utan fönster och som luktar målarfärg.
Så beskriver Justyna Kowalczyk sitt boende i Gällivare.
Den polska skidstjärnan känner sig "värre behandlad än ett djur".
- Alla kan ju inte bo i sviterna, säger arrangören Tommy Niva.
Så här ser Justyna Kowalczyk på ankomsten till Gällivare.

Jag vill gärna se hur rummen ser ut. Det enda vi får veta äer att hon fått ett annat rum och att varken norrmännen eller svenskarna bor på Björnfällan. onsdag 21 november 2012

Kontraktet i sophinken

Jag vet inte hur denna regering ska få medborgarna att följa de regler och lagar som gör att vårt samhälle fungerar. Det kan jag inte förstå när ministrar tar sig friheten att bryta mot den allra viktigaste lagen, vår GRUNDLAG. Det är så sorgligt. Det är så hemskt. Det är så gräsligt att vissa personer med makt anser att de kan slänga vårt samhällskontrakt i soporna.

Denna gång är det den förre försvarsministern Sten Tolgfors som tagit sig friheten att gömma undan de handlingar som visar att han och departementet kände till att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut,deltog i olagliga verksamheter. Nu är handlingarna hittade. Där står det svart på vitt att FOI skapar ett företag för att bygga upp vapenfabriker i Saudiarabien tvärtemot våra lagar. Detta i ett brev till försvarsdepartementet där alla hävdat att ingen visste något.

Det är en sorgens dag när vi som medborgare behandlas som mindre vetande. Det är en dag när vi verkligen kommer att ifrågasätta varför vi ska uppfylla vår del av samhällskontraktet när de som är valda i demokratiska val kastar grundlagen i sophinken. Det är inte första gången som det händer. Den förra gången , som vi känner till, var när Olof Palme stoppade ett brev om Lennart Geijers, justitieministerns, kontakter med prostituerade i ett kassaskåp, samtidigt som han förnekade att brevet fanns. Det bidrog till att socialdemokraterna förlorade valet.

Nu håller sig alla i regeringen på behörigt avstånd från försvarsdepartementet. Här kommer Sten Tolgfors få stå med skammen för att rädda de som sitter kvar. Han som avgick för att hans barn skulle slippa skriverierna om Tolgfors...


tisdag 20 november 2012

Skridskois för fjäderlätta

Här ligger skridskoisen för fjäderlätta i Norra hamn. Den är så tunn och blank att jag är nästan säker på att minsta tyngd skulle få den att spricka. Men tänk om det blir kallt igen. Så kallt att den blir en is för oss som drömmer om att sväva fram över fjärden.

Ja, tänk om vintern skulle vara vinter och inte senhöst. Det är en fråga som surrar runt när jag läser om farhågorna inför framtiden. Och när jag läser om dem som inte vill se att vi är på väg mot ett annat klimat. Det är ju inte så att vägen mot värmen kommer att vara linjär. Men vi kommer att få se förändringar än här, än där. Förändringar som ingen har kunnat förutse.

För vi har svårt att känna igen det vi aldrig sett. En nyhet är det vi vet är en nyhet, inte det som är så nytt att vi inte ens märker det. Jag ser hur mina bilder från slutet på november varierar i hög grad. Det ena året är det djup snö, det andra barmark. Men sett över tid, så är det fler år sedan sekelskiftet där gräset lyser grönt på ängen i mitten av november. Förr sa alla att klimatet går i 30 års-cyklar. Det är kanske helt rätt. Men jag ser att vågorna i cykeln slår högre och lägre i en snabbare fart. Kommer ni ihåg hur det såg ut för ett år sedan?

Det gjorde inte jag.

Men här är en bild från den 19 november 2011.måndag 19 november 2012

Håll kartan rätt

Under gråa skyar, i soffan med en filt, hittade jag Filter nr 29. På detta smörgåsbord, jag något annat ord kan jag inte hitta, ligger en text som verkligen gjorde mig glad. Den handlar om Thomas Öström, Joachim Karthäuser, Olle Bergström och Sven Löfquist.

De har vänt på kartan och hittat rätt.

Det börjar med Thomas Öström som tillsammans med sin granne Joachim Karthäuser  vrider och vänder på det vi vet. Ja, vad vi vet om energi. Det slutar med att Climeon ett bolag som har ett patent på att utveckla energi på ett nytt och eget vis.

Thomas Öström och Olle Bergström växte upp i Måttsund. De var två av killarna som inte gav sig. De tränade och tävlade. De läste vidare och klättrade. De höll ihop genom åren. Och nu kan de ha ett av svaren på hur vi ska kunna utvinna energi så att den räcker till alla samtidigt som vi inte släpper ut mer skit. Ja, att vi stoppar upp klimatförändringarna som är dagens mest skrämmande nyhet.

Värmen stiger dubbelt så fort som klimatmötet i Köpenhamn satte som mål. Det är i genomsnitt fyra grader varmare över hela jorden. Gränsen som Köpenhamnsmötet skrev under på var två grader.

Det är nog därför jag är så glad. Det finns hopp. Här är en länk till Filter.

söndag 18 november 2012

Utan karta

Lite tevatten och tre akvarellfärger. Paynes grey, rå umbra och bränd sienna. En helt ny plats. En karta över det som inte finns.

Dit vill jag fara.

Ser ni alla små öar som är mål för alla våra söndagsutflykter?
Ser ni foten som kickar upp mot den höjda näven?

Jag undrar om vattnet i bassängen där till vänster är varmt ända in i oktober?

Ja, hur är det där i landet som inte finns?

Lugnt.

Inte långsamt. Fyllt av goda idéer som människor har tid att utveckla. Fyllt av vuxna som tar ansvar. Fyllt av ro som ger alla rätt att utvecklas till det de vill.

Fullt med kreativitet som bubblar och fräser. Omfamnar och öppnar upp.

Och

Inga hierakier. Nej, inga hierakier.