torsdag 2 augusti 2012

Rea på tillit

Tilliten säljer Tillväxtverket ut. Billigt. Det tycker jag är det värsta med Christina Lugnets ledarskap. Varför är vår tillit som medborgare till salu då när hon ska samla sina medarbetare? Varför påstår hon att de inte kunde träffas på en billigare plats än på Sveriges dyraste hotell?

Skattepengarna som hon och de andra cheferna har slösat på representation är borta. Det är illa. Men värre är att tilliten försvann.

Vilken rätt har dom att förstöra vårt viktigaste kapital?

måndag 30 juli 2012

vad är det som inte syns

Ljus och mörker. Något som hela min tillvaro kretsar kring när snön lyser blå i vinternatten. Ljus och mörker på Nationalmuseum domineras av blått ljus, liksom vintern. Hur behandlar olika konstnärer ljusets förändring.?Hur dyker elljuset upp i måleriet? Det är en koncentrerad utställning med bilder som väcker tankar om både vad vi får se och det som gömmer sig i skuggorna. Det är inte svaren som är viktiga utan frågorna vi ställer.

söndag 29 juli 2012

Arty, Arty

Konsthallar. Det satsar de obeskrivligt rika på. Bättre. Ja, bättre lokaler och utställningsytor har Artipelag än Bildmuseet i Umeå. T o m Sven-Harrys guldglänsande konsthall i Vasaparken har mer genomtänkta ytor för att exponera konst.

Sex våningar, små ytor, stängda tunga portar in till konsten, kataloger som inte ger någon hjälp när man vill veta vad som är vad. Hur tänkte arkitekten och ledningen? Är det bara fullt friska redan insatta som är den tänkta publiken?

Vinsten är utsikten från våning sex över Umeälven.

Artipelag har inte utsikten som en huvudpoäng. Arkitekten och beställaren har bevarat träden runt den trevåningar höga byggnaden som klättrar upp längs berget. Kontakten
med naturen finns överallt men här får konsten ta den största platsen. Bägge utställningshallarna finns i entreplan och här finns också butiken och kafét. Betydligt bättre för alla.

Baby Björn-pengarna har använts till ett palats för konst. Priset för att få se årets bägge utställningar är lite högt. Men så här den första säsongen finns ett värde i hela anläggningen.

Bildmuseet i Umeå har fritt inträde.