torsdag 1 december 2011

Lagom mobbning

I Värmland finns en egen lag, på Lundsberg är det  nyttigt att de som är äldre med våld och hot skolar in de yngre. Det är sant om man får tro styrelseledamoten Ulf G Ryder. Inte undra på att de gamla eleverna bär på en ryggsäck fylld av lojaliteter som tynger dem resten av livet, och i bästa fall ger dem de jobb som de vill ha.

Kära Ulf G Ryder, vi lever inte i ett samhälle där du växte upp. På något konstigt sätt har allt blivit mer transparent. Du som försvarar ett hacksystem är snart helt förlegad.

onsdag 30 november 2011

Ur led

Men inget är som vanligt. Världen ser inte ut som vi tror. Vi vet inte vad vi ser och vad vi missuppfattar. I Sydafrika samlas världens makthavare för att smita från sitt ansvar. Vad kan vi annars tro när vår miljöminister Lena Ek är vice ordförande  en lobbyorganisation i Bryssel för kraftindustrin? Det gör mig sorgesen.

I Bryssel sitter Europas makthavare och undrar varför EMUpalatset inte håller. Varför byggsten efter byggsten rasar ner i avgrunden. Vad är valutan värd? Summan av alla brott mot reglerna? En sak är säker. Det är inte de som har blivit mångmiljonärer på att manipulera siffrorna som kommer att få betala fakturan.

Jag sitter här långt från de politiker som fjädrar sig vid borden i kongresspalatsen. De som visar att de har vunnit både makt och pengar genom att diskret visa upp en klocka från Patek Philippe. Mitt ur visar rätt tid för 149 kronor.

Idag sjunger älven med sin basstämma mot stränderna. Vinden sliter i björkens mörkvioletta grenar. Vågorna håller takten i fel årstid. Ur led är tiden.

tisdag 29 november 2011

Magnetiskt

Det är en helt vanlig ruggig tisdag. En dag när ljuset aldrig blir så starkt att gatlyktorna släcks. Då är det tur att vi alla tänder alla dessa ljus. Det tänkte jag på när jag var ute och såg att natten är här klockan två.

Jag förberedde årets hantverksmarknad och öppet hus på Kronan igår kväll. I morgon ska alla ateljéer vara öpnna efter fem. På lördag och söndag är det Västergård på folkhögskolan som tar emot 22 hantverkare. Skolan har grötlunch och eleverna från Kläppen säljer hembakt fika.

Jag har gjort kylskåpsmagneter av keramik som jag hittade i min hemliga låda.

Ni som missade Miniart-utställningen i Luleå har en ny chans. Gällivare museum visar alla konstverk 10 x 10 cm stora från och med 10 december.Jag har tre emaljer med.

måndag 28 november 2011

Det doftar snö

Snön kom i natt. Någon millimeter. Celina ville inte komma in igår när det var någon varm grad. Hon bara drog iväg. Vi ropade och lockade med hennes bästa godis. Det låtsades hon inte om.

 Ser ni också hur hon har ångrat sig och vandrat fram och tillbaka och hoppats på att vi ska vakna. Då när graderna blev kalla och snön dalade ner på altanen. Det är tur att uthuset är vinterbonat.

I morse klockan fem höll hon ett mycket bestämt tal. Lyfte på tassarna och droppade ner dem mot den tjockaste yllemattan. Trampade runt och drog ut lite fler trådar. Vässade klorna mot kattpelaren och skakade på huvudet.

Efter en halv skål med kattlax höll hon ett nytt tal och strök sig runt våra ben. Nu hade hon glömt och fårlåtit. Och ville ut igen.

Jag trampade efter mot brevlådorna. Tofflorna fylldes med kall snö när jag genade över gräset. Näsan fylldes med vinterdoft.