lördag 15 december 2012

Varning för de svenska friskolorna som drivs av sekter

Snömos riskerar barnen i svenska friskolor drivna av sekter få höra varje dag.
 Det konstaterar Rudy Salles rapportör till Europarådet.

Han arbetar åt Europarådets parlamentariska församling och har granskat de svenska friskolorna. Han påvisar två allvarliga svagheter i det svenska systemet, jämfört med det franska.

I Frankrike är alla lärare offentligt anställda oavsett var de arbetar. Detta innebär att de har skyldighet att undervisa enligt samma läroplan i alla skolor där de arbetar.

I Frankrike finns en organisatioon direkt under riksdagen som kontrollerar alla friskolor ofta, och utan att avisera att de kommer. Detta är främst för att skydda alla elever från all religiös och politisk påverkan under skoltid. Utanför lektionstid kan ju staten inte stoppa indoktrinering från sekter och andra.

Så tänker fransmännen om elevernas rättigheter till kunskap utan snömos.

Kanske skulle vi också ta detta på allvar och arbeta för att skolan blir den plats där både barnen och kunskapen värderas högt.


fredag 14 december 2012

Siffermagi

Denna vecka har de som tror på siffermagi fått njuta av den minut när klockan var tolv minuter över tolv den tolfte december 2012. Vad som skedde. Massor med par gifte sig i Stadshuset i Luleå och en romantisk man väntade i köket på skolan i Rutvik. Utklädd till elefant friade han.

Hur lång tid det tar till nästa dag med alla sex siffrorna i datumet är lika? Tänk på en glass. Tänk på en revy. Just det, 88 år.

Magisk är också Betlehems stjärna när alla fina stjärngossar och tärnor sjunger på Lucia. Det var Viktor Rydberg som skrev dikten och Alice Tegnér som komponerade musiken. I år har otroligt många norrbottningar skickat in bilder på sina katter. Finast och utsedd till Lussekatt blev, Titta här.


Magiskt har hela 2012 varit för HM:s ägare Stefan Persson. Han har ökat sin privata förmögenhet med 25 miljarder kronor. Nu är han näst rikast i riket. Rikast är som vanligt Ingvar Kamprad.

Miljarder har även Teliasonera att ta vara på. Företaget Takilant fick en utbetalning till sitt konto på Gibraltar när Teliasonera skulle säkra mobillicenserna i Uzbekistan. Nu utreds det om det vjar en muta utbetald till Gulnara Karimova dotter till landets diktator.

SJ vill förebygga trafikkaos i jul. Vad gör de då? Kräver avtal med trafikverket om att de ska sköta snöröjningen på spåren och av växlarna dygnet runt? Skaffar reservlok och vagnar om några skulle frysa sönder inför julrusningen? Nej, nej, nej!

I förebyggande syfte ställer SJ in nästan 200 avgångar inför jul.

Minns ni hur Karin Mattson i Piteå lurade oss alla när hon hävdade att hon hade fått ett manipulerat mynt i affären. Nu säljs ett av "horkarlsmynten" på auktion. Pengarna ska gå till rent vatten för barn i världen. Auktionen är en del av musikhjälpen. Och nu kostar enkronan minst 60 000 kronor.

Om ni inte har läst Lena Lefflers artiklar om Näringslivsenheten i Boden. Läs här. Jag undrar och undrar över varför Jeanette Nilsson som är chef satsade en halv miljon på att söka EU-pengar när hon sedan betalade tillbaka dem.

De siffrorna är inte lika magiska.

torsdag 13 december 2012

De förgiftar julen

Min favorit idag är den traditionella varningen för julens farligheter. Vet ni att de flesta julblommorna är giftiga? Det visste inte jag. Här finns möjligheter att utveckla deckarintriger i massor. Varför inte servera en grillad hyacintlök, ger garanterat svår diarré och kräkningar. Dock ingen snar död. Då får mördaren upprepa menyn i flera veckor.

Värst är Tidlösa.

Det vi kallade höstkrokus när jag växte upp. Med hjälp av denna växt kan hela cirkulationen och andningen slås ut. Den påverkar njurarna och ger svåra kräkningar. Vilket nog är tur om det stackars offret ska ha en chans att överleva mordförsöket.

Om du verkligen vill äta blommor i jul är det en enda sort som jag skulle våga smaka på. Ett blomblad från en röd tulpan. Det ska inte ge några speciella symptom. Tack och lov. Men akta dig för lökarna de ger svåra smärtor i magen och kräkningar.

Visst känns det präktigt. Ja, att få veta hur varje skör växt kan förgifta julen.

onsdag 12 december 2012

Anita heter hon.

Anita Nyberg så heter hon. Den forskare och professor som först av alla avslöjade myten om att RUT-avdrag skulle kunna bidra till att göra svarta städjobb vita. Genom sin forskning visade hon hur ingen betalar mer än de måste för arbeten som de skulle kunna utföra själva.

Idag läser jag i DN hur Malin Ullgren,  än en gång berättar om hur fel de tänker som tror att RUT-avdraget är produktivt i Sverige. Inte ens i lågskatteländer har möjligheten att göra svarta arbeten vita lyckats.

Men till Anita Nyberg. det var hon som var sekreterare i Kvinnomaktsutredningen. Hon är också den som har visat hur vi som medborgare, familjemedlemmar och anställda fördelar vår tid. Hon lyfte fram de utredningar som kom redan på 1930-talet. I dem har forskare mätt hur många minuter mammorna arbetade i hushållet och hur många minuter som de var tillsammans med sina barn.

Det helt uppseendeväckande resultatet är att vi som föräldrar idag lyssnar och talar med våra barn dubbelt så länge som de gjorde på 1930-talet. (Om jag minns rätt, skillnaden skulle kunna vara ännu större). Hur som helst var hushållsarbetet så tidskrävande innan alla våra elektrifierade maskiner att det  varken fanns tid eller tradition att koncentrera sig på barnen. det berättade hon när jag gick en utbildning om hur man kan tolka och läsa statistik. En av de bästa utbildningarna som jag har gått.

Anita Nyberg visade bland annat hur all statistik från före detta kolonier i Afrika, Asien och Mellanamerika är helt färgad av kolonialmakten. De länder som styrdes från Lissabon har i statistiken närmast ett hundraprocentigt kvinnodeltagande på arbetsmarknaden. Varför? Jo, för att jordbruksarbete räknas i Portugals statistik. Men i de länder där jordbruksarbete inte finns med som en yrkeskategori är alla kvinnor hemmafruar.

För att återgå till varför arbetsuppgifter som vi anser att vi skulle kunna klara av själva har ett så otroligt lågt ekonomiskt innehåll. Ja varför? Jo, för att de alltid har utförts av de lägst betalade. Förr var det mat och en sängplats som gällde, nu är det 100 spänn per timme, svart.

Privatlektionerna som nu blir avdragsgilla kommer inte att resultera i att allt fler kommer att köpa lektioner vitt. Nu skapas en marknad som gör att de billigaste lektionerna efterfrågas i första hand. Och de som inga pengar har får vänja sig vid att deras barn kommer i sista hand.

Myten om att RUT-avdragen leder till arbeten med lön, pensionsinbetalningar, anslutning till a-kassa och Försäkringskassan kämpar främst centern för att vidmakthålla. Annie Lööf har nu ens chans att slåss för alla dessa kvinnor som tvingas jobba svart på marknadens villkor. För alla dessa barn som behöver stöd i skolan.

Det blir veckans överraskning om regeringen lyckas förklara hur de ska lösa denna gordiska knut.

Varför det finns en bild på Domkyrkan i Luleå till detta inlägg kan jag nästan inte förklara. Vacker, ja. Men också en påminnelse om att det är bara 26 år sedan den första biskopen valdes som var positiv till att kvinnor vigs till präster.

tisdag 11 december 2012

Lite pynt till fåglarna

De flyger runt rönnarna och käkar bär. Spottar och dekorerar både bilar och snön. Det är inte lätt att vara fågel när luften är fylld med frost. Lite pynt kan glädja en frusen tänkte jag och hängde ut ett äpple och en lykta. Jag hoppas att de gillar att äta frukt. Fröna har det lämnat ifred så länge som det finns rönnbär.

måndag 10 december 2012

Nu har vi snö och ingen tö

Tänk att få börja den tredje veckan i advent med ett nödrim. Det är otroligt vad lite mjuk lätt glittrande snö kan göra för julstämningen. I morse vid halv sex njöt jag av att borsta av bilarna och av att plumsa fram mot vägen. I lådan fanns en otroligt bra tidning. Både reportage och två undersökande artiklar.

 Lena Leffler som arbetar i Boden har undersökt om kommunen gör upphandlingar enligt de regler som gäller. Ja, de regler som våra riksdagsmän och EU i samarbete har beslutat om för att minska korruptionen. Ni vet det där som vi trodde inte fanns innan reglerna visade på annat. Och i Boden sysslar de olika förvaltningarna med att dela upp det de köper på flera delar. Då behöver de inte göra en upphandling. Mest gynnad av näringslivsförvaltningen har företaget Pronto varit.

Peo Rask som frilansar och ger ut böcker på Black island books har tittat på var de dolda makthavarna i Kultursverige finns. Hans artikel visar svart på vitt det vi alla misstänker. Det är helt oproportionerligt få människor som bor norr om Uppsala i denna illustra samling.

Eller för den delen utanför de tre storstadsområdena. Vad detta leder till borde de som delar ut pengarna berätta. I Stockholm bor 22 procent av människorna, men 71 procent av de som sitter i jurygrupperna som delar ut de stora priserna.

Det är som om inget förändras. För tio år sedan var jag på vidareutbildning för konsumentjournalister. Vi som var där arbetade då på 16 olika medier. Tio, (10), av deltagarna bodde inom samma postnummerområde på Södermalm.

Hur det påverkar vad vi får läsa, lyssna till och se på teve det har ingen tagit reda på. Vad tror du?