måndag 10 december 2012

Nu har vi snö och ingen tö

Tänk att få börja den tredje veckan i advent med ett nödrim. Det är otroligt vad lite mjuk lätt glittrande snö kan göra för julstämningen. I morse vid halv sex njöt jag av att borsta av bilarna och av att plumsa fram mot vägen. I lådan fanns en otroligt bra tidning. Både reportage och två undersökande artiklar.

 Lena Leffler som arbetar i Boden har undersökt om kommunen gör upphandlingar enligt de regler som gäller. Ja, de regler som våra riksdagsmän och EU i samarbete har beslutat om för att minska korruptionen. Ni vet det där som vi trodde inte fanns innan reglerna visade på annat. Och i Boden sysslar de olika förvaltningarna med att dela upp det de köper på flera delar. Då behöver de inte göra en upphandling. Mest gynnad av näringslivsförvaltningen har företaget Pronto varit.

Peo Rask som frilansar och ger ut böcker på Black island books har tittat på var de dolda makthavarna i Kultursverige finns. Hans artikel visar svart på vitt det vi alla misstänker. Det är helt oproportionerligt få människor som bor norr om Uppsala i denna illustra samling.

Eller för den delen utanför de tre storstadsområdena. Vad detta leder till borde de som delar ut pengarna berätta. I Stockholm bor 22 procent av människorna, men 71 procent av de som sitter i jurygrupperna som delar ut de stora priserna.

Det är som om inget förändras. För tio år sedan var jag på vidareutbildning för konsumentjournalister. Vi som var där arbetade då på 16 olika medier. Tio, (10), av deltagarna bodde inom samma postnummerområde på Södermalm.

Hur det påverkar vad vi får läsa, lyssna till och se på teve det har ingen tagit reda på. Vad tror du?


Inga kommentarer: