fredag 7 december 2012

I skuggan

Bara åtta (8) bor riktigt ensligt. De har mer än en mil till närmsta granne. De har två Öland för sig själva. Trefjärdedelar av detta långa land har inte fler än en person per kvadratkilometer. All denna plats hade behövts denna vecka när ostkusten fick uppleva en klasstvå snöstorm. Då hade det nog varit lättare att få bort snön.

Var de människor ska bo som tvingas flytta från Malmberget är en aktuell fråga. Det senaste förslaget innebär boende utan sol mellan september och mars. LKAB vill bygga på nordsidan av Dundret. Det blir långa månader i skuggan.

I Kiruna flyttar hela centrum på en gång. Kyrkan är timrad och kan lättare flytta med än de hur som är murade. I år fyller denna byggnad, utsedd till Sveriges vackraste, 100 år.

Vackert var det i Börssalen när litteraturpristagaren Mo Yan intervjuades. Han sa en sak som förundrar de flesta författare. Ja, han sa att han tycker att censur är bra för att förebygga förtal.

Jag undrar vad Utrikesdeprtementet vill förebygga när de har tagit bort sitt offentliga diarium. Trots att detta strider mot vår grundlag finns inget diarium över alla allmänna handlingar. Jag blir mörkrädd. Kan vilken politiker som helst bryta mot våra grundläggande lagar utan att något sker. De får vi veta när ordföranden Peter Eriksson tar upp frågan på utskottets sammanträde. Blir det en utfrågning av utrikesminister Carl Bildt?

Vi blev lovade att alla kärnkraftverk ska vara igång under vintermånaderna. Men...chefen för kärnkraftverket i Oskarshamn såg inte till att serva reaktor 2. den är nu stängd till kraftbolagens stora lycka. För helt säkert får vi betala ett högre pris för kilowattimmarna nu.

Högre pris blir det på privatlektionerna nu när de ger RUT-avdrag. Det kan vi alla räkna med. Men vår regering har svårt med språket. de behöver kanske lära sig skillnaden mellan betalda privatlektioner och läxhjälp, som sker utan något pris. Ja, så är det när man talar svenska och inte nyspråk.

En kronarvinge är på väg om allt går som det ska. Prins William och hans Kate väntar sitt första barn.

Vad som är bäst med den andra veckan i advent? Vad tycker du? Ja, tror att jag röstar på dofterna och ljusen. Det är liksom mindre vardag när kryddnejlikorna i apelsinerna luktar jul.

Vad som är värst? Mo Yans svar om hur han accepterar censur, och UD:s egna tolkningar av vår grundlag!

Inga kommentarer: