lördag 11 september 2010

Kanadagässen ylar och far

Sista ringblomman

Frysta nypon

Skuggorna leker

Förra årets skörd var fyra äpplen, i år blir det fyra kilo.

Skuggorna är djupa på morgonen
norrut. Är det vädret som lurar dem? Eller har de hittat några övermogna frukter som fått dem att tappa orienteringen? Det undrar jag när jag vandrar runt och tittar på hösttecknen. Klockan är snart sex, temperaturen knappt sex och sex är inte att tänka på. Kanske för Celina som smyger omkring. Eller för Kanadagässen som flyger i plogform rakt mot polen istället för mot solen.

fredag 10 september 2010

Kackel och ingen debatt

Jag måste tipsa om Anna Laestadius Larssons krönika om amning i Svd. Hon problematiserar där Mats Knutssons och Anna Hedemos insinuanta utfrågning av Lars Ohly om amning efter det att barnet är sju månader. Hur reagerade ni?

Jag kunde inte förstå varför frågan överhuvudtaget ställdes. Det finns inga skäl för att amma ett barn mer än morgon och kväll vid den åldern. Barnen kräver mat, fast föda för att få i sig alla näringsämnen efter sex månader. Allt annat är nys. Dessutom har alla ammande mammor rätt att vara lediga för att amma. Liksom när min mamma föddes 1927. Då var det självklart att mormor och de andra mammorna på televerket åkte hem på lunchen för att amma. Så var finns anledningen till att ställa frågan? Kan Rapportchefen Morgan Olofsson svara på den frågan?

Om att kliva in i en bok

Dimman flyr norrut
Hur är det att upptäcka en förlorad plats i en roman när man minst anar det? För ett tag sedan öppnade jag en gammal pocketbok. Läste en stund och kände mig overkligt hemma i miljöbeskrivningen. Husen var placerade på ett välkänt sätt. Träden och buskarna användes i lekarna som jag mindes min barndom.  Beskrivningarna av mattider, badstranden och simskolan, allt hade jag upplevt. Det var jag säker på.

Jag blev glad och lycklig uppfylld av den där starka sommarlovskänslan som jag nästan glömt bort. Alla de bittra känslorna av saknad försvann. Den melankoli och känsla av att vara rånad på min plats på jorden dunstade bort. Bara en härlig stolt lycka över mina barndomssomrar levde kvar i mig.

Författaren hade också tillbringat sina somrar på samma udde. Men tio år tidigare än jag. De lekar och de sommarlov som hon hade upplevt var de samma som jag upplevde. Inte mycket hann ändras.

Eva Swedenmark undrar hur det kommer att vara att läsa om den lägenhet där hennes familj har bott. Jag tror att det blir en glad överraskning.

Ingenting av mina barndomssomrar finns kvar idag. Vi lever ett helt annat liv fyllt av snabba förändringar. Jag tror att det är ett skäl till att jag älskade att läsa om hur det var.

torsdag 9 september 2010

Bättre än en bal på slottet.

Rubriken säger kanske mer om mig, än om hur vackert det är denna morgon. Eller så förstår alla vad jag menar.

Älvors spår

Älvorna flög sin kos åt norr längs med älven.
Kvar fanns deras stickningar i alla buskar träd och i gräset.
Hade de med sig mångbenta medhjälpare, eller jobbade de hårt hela natten?
Det finns inte en gren utan ett glittrande nät som har fångat dimmans fukt i flykten.

Järnväg på fel spår

När jag läste DN i morse kände jag igen mig. I artikeln här under berättar en lokförare om hur den nedrustade järnvägen fungerar. I boken "Rapport från vår sköna nya värld" 8 reportage av Günter Wallraff berättar många anställda på den tyska järnvägen samma historia.

Inför privatiseringen av järnvägen minskas allt underhåll till ett minimum för att alla delar av järnvägstrafiken ska ha svarta siffror i sina årsredovisningar. Vilket orsakar stora skador på både räls och tågsätt. Trafiken drabbas av stora förseningar och de ansvariga politikerna skyller på bolagen.

Jag rekomenderar Günter Wallraffs reportage. Och jag hoppas att vårt behov av att ta oss säkert och enkelt och miljövänligt genom vårt avlånga land stoppar kapitalförstöringen.

Croneman säger det alltid bäst




Dagens Nyheter
09 Sep 2010

Precis som överallt där järnvgen privatiserats




Dagens Nyheter
09 Sep 2010

onsdag 8 september 2010

Dimmig

Älvorna dansar längs med älven i gatlyktornas sken.

Money - Pink Floyd + Lyrics Ett tips från Hans.

Atle, Frej och Ymer väntar på att vinden ska vända

Jag ser statsisbrytarna först. De har numera Luleå som hemmahamn. När jag växte upp fanns de i Ropsten i Stockholms frihamn. Nu har de lite närmare till sitt arbetsområde i Bottenviken, Kvarken och Bottenhavet.

Där bryter de rännor för trafiken mellan Sverige och Finland. Ett arbete som sker i ett helt magiskt landskap.  Skimrande snö och is i skulpturala formationer och vita plana fält.
Men det är långt kvar till den första turen. Den sker oftast vid jul.

Oden har sin egen turlista mellan kajen i Luleå och polerna i norr och syd.

 Men jag väljer att se de vita seglen den djupblå sjön och känna hur den ljumma vinden blåser bort min lugg ur ögonen.

tisdag 7 september 2010

Badkruka är jag

Det är nästan 25 grader varmt i luften. Men foten domnade i kontakt med vattnet. Lusten till septemberdopp  försvann fortare än tanken.  Längtan om jämna simtag i ljumt vatten lever fortfarande.

Glädje

I ren glädje dansar pojken mellan de fantastiska textila konstverken. Kulturlycka! En lycka som vi alla upplevde i lördags då hela Luleå fylldes med kultur i tolv timmar.

Läs P-O Enqvists recension




Dagens Nyheter
07 Sep 2010

Lycklig?

Jesper Kärrbrink uppsagd vd för Eniro är obrydd över att han blir utbytt. Under de två år som han har lett Eniro har aktien tappat 80 procent av värdet. Samtidigt har Jesper Kärrbrink fått 2,5 miljoner kronor i bonus. Och ett avgångsvederlag på upp till 9 miljoner kronor. (källor ekonomisidorna i DN och Svd).

måndag 6 september 2010

Som en gammal vän

Idag ramar den gamla rostiga hamnkranen in
sommarens återkomst.
Havet fylls med segelbåtar, motorbåtar, jollar och en enda eka.

Jag väntar på att alla ska bli klara med sina ärenden. Upptäcker stans häftigaste mataffär. Fylld med mat från Asien, Ryssland och kryddor från Madagaskar.

Här diskuteras inte om mandelpotatisen är god. Kvalitén på riset i 50 kilos säckarna är mycket intressantare. Hittar vietnamesisk Nuoc Mam, en salt sås.  Den ska jag
blanda med kryddor och olja. Det blir dipsås till knytena med kött.

Tänk vad en ljum, solig eftermiddag i Södra hamn kan inspirera.

Hon satsar

Jag undrar vad denna glada hemmafru säger när hon ska försörja sig själv. "Oj, jag visste inte att jag inte har rätt till några pengar. Jag hade ingen aning om att jag inte har rätt till en pension som det går att leva på."

Hon säger att "vi satsar på barnen". Jag ser en kvinna som tar hand om sin man och sina barn helt ekonomisk oskyddad. Skulle något hända drar varken hon eller barnen en vinstlott. Det är hon som satsar sin ekonomiska trygghet för att vara hemma med sina barn.

Måndagsrodnad

Solen tecknar sina bilder.
Idag är det ljumt.
Ingen krispig frost.
Istället pärlor av dagg i gräset.

Ljuset tecknar sina bilder på väggen.
Strålarna dyker genom de gamla granarnas grenar,
får de ljusa löven på björken att lysa.

En nytvättad vecka hänger på klädsträcket.


Ljuset slänger sig ner genom granarna.


Löven lyser i den svaga morgonsolen

söndag 5 september 2010

Opinionsundersökningar

Det finns bara en som inte är behäftad med så stora fel att den inte är värdelös. Och det är SCB:s undersökning. Alla andra har felaktigt urval, felställda frågor, för få som svarar, missar att många bara har mobiler, glömmer att det finns människor utan telefon, osv. Dagens rapport faller inom felmarginalen och ändå analyserar Göran Eriksson på Svd här. Det är som om vi alla skulle uttala oss om något som aldrig har hänt.

Och det brukar vi väl akta oss för, eller?

Svenska Dagbladet skriver

om livet utanför sitt spridningsområde. Inte någon av de människor som finns med i artikeln om Västerbottens inland kan köpa sig ett Svenska Dagblad. Det är många år sedan den tidningen distribuerades i norr. Det lönar sig inte att dela ut eller sälja tidningen här uppe. Trots enorma presstöd från skattebetalarna, även från dem som lever norr om Dalälven, kan Svenska Dagbladet inrikta sig på Mälardalen, Östergötland, Västra götaland och Skåne.

Idag är Mustafa Can i Västerbottens inland




Svenska Dagbladet
05 Sep 2010

Här skapades mina ryska äppelträd




Dagens Nyheter Weekend
05 Sep 2010