lördag 20 december 2014

Det gäller att skylla på andra

Nyaste rönen är att skolan i  Sverige försämrades under 1980talet. Läroplanen då hade den borgliga regeringen lagt fram. Moderaten Britt Mogård var skolminister och Jan-Erik Wikström, folkpartiet, utbildningsminister. 

Nästa gång vi bytte läroplan var det moderaten Beatrice Ask som la fram proppen och nu är det folkpartisten Jan Björklund som bestämt hur skolan ska fungera . Hur kan de borgliga partierna misslyckas varje gång de lägger fram en läroplan och lyckas med att skylla på socialdemokraterna?

Det är kvällens fråga.

Chokladdoft, frostglitter och vit snö

Det doftar choklad när Stella väcker mig. Hon vill ha mat och jag vill ha kaffe. På bordet står det fina burkar och kartonger fyllda med julgodis.

Vägen till prasseltidningen började med att jag fick skotta och borsta bort snön som blåst in från öster. Hela världen är som ett julkort med frostglitter och vit snö.

Det är otroligt vackert och fint.

Tittar ut mot den blå morgonen och tänker på att vi har det bra. Bättre än de flesta.

Stella jamar och vill ha mer mat. Jag en andra kaffekopp och ljuset har ändrat färg till vitt.

Det är en gåva att få vakna en sån här fin vinterdag.

torsdag 18 december 2014

Är det sant att KD och SD är lika?

Det är många som är rädda och en av dem som allra räddast är heter Ian Wachtmeister. Ni vet fåntratten som skapade Ny demokrati inför valet 1991. Nu vill han se till att hans rasistiska tankar, som gav oss lasermannen och skinskallars våld mot dem som har mörkt hår sprids över landet av Göran Hägglund och kristdemokraterna.

Han, just han berättar att det egentligen inte finns någon skillnad mellan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Han är rådgivare till Jimmie Åkesson samtidigt som han föreläser för kristdemokraternas ungdomsförbund.

Han kallar sig själv den evige ungdomen. Vi andra kan väl se att det är en man som aldrig tvingats växa upp.

Men han kan med sitt gamängaktiga sätt charma många, Göran Hägglund, ordförande för Kristdemokraterna är en. Han har redan börjat skapa en berättelse om att man skulle kunna spara  bort flyktingarna. 

Visst låter det barmhärtigt? Ja, att dessa människor som flyr för sina liv ska få ännu mindre än idag. För då hoppas Göran Hägglund att de aldrig kommer hit. Det är skamligt att tala om besparingar när vi istället för at klara av de åtaganden vi har borde använda skattepengarna klokare. Ja, inte slänga ut dem till privata företag utan använda dem till mottagande och svenskundervisning, inte till vinster som skickas till Guernsey eller Jungfruöarna.

Var kommer dessa grumliga uttalanden från? Det är ju han som har haft posten som socialminister, det är ju hans budget som gäller, varför är han ute och fiskar hos de obarmhärtiga?

Så sitter jag här och hurves över hur det kunde bli så här och läser på fejan. Där ser jag hur en kristdemokrat lägger ut en artikel från 2011. Den handlar om vänsterpartisten Rossanna Dinamarcas hemresor från Stockholm till Västra Götaland. Han vill att alla ska se hur hon använder skattepengar. Och det gör han för att hon har sagt att Björn Söder inte är henne talman. Istället påstår kristdemokraten att Dinamarca snor pengar när hon åker hem. Min stilla undran är om inte Göran Hägglund och de andra kristdemokraterna i riksdagen  som reser hem är lika stora tjuvar?

Göran Hägglund har väl rest för många fler skatteskronor med regeringsplanet, och när han flyger till Jönköping? Vad är han då? En som snor skattepengar, eller en som reser hem till familjen?


onsdag 17 december 2014

Stella tar över det mesta

Det är inte så mycket vi hinner med nu när Stella flyttat in. Hon är världens bästa lilla kattunge med massor av charm. Massor av spring och glädje. Jag kommer alltid som nummer två. Ja, när Stella vill kolla på något som är lite farligt.

Jag lyssnar till hennes prat och stänger ute det mesta. Men några helt fördjävliga nyheter lyckas bryta sig in mellan lekstunderna.

Kling och Klang håller fanan högt inom Södertörnspolisen och söker tillstånd för att kartlägga kvinnomisshandlare, men skapar ett register över offren. Det är manlig logik.

Samma register innehåller uppgifter om att kvinna som tidigare har misshandlats av sin man inte behöver skydd. Hennes man har mycket låg farlighet och kommer inte  att misshandla sin fru i framtiden enligt den polis som utreder sin fd kollegas farlighet . Mannen har tidigare brutit hennes arm och blivit av med sitt jobb som polis hos Södertörnspolisen. Han mördar sin misshandlade fru.

I medierna fanns olika uppgifter om vilket brott som poliser oftast är dömda för. Ni kan ju gissa vilket.

Denna vecka har fyllts med obehagliga upptäckter om att det inte är självklart för alla att vi är lika värda oavsett vilka gener vi bär på. Herman Lundborg, fd chef för rasbiologiska institutet, sitter i sin himmel och ler. Om Sverigedemokraterna får som de vill är vi inte lång bort från rasbestämning genom DNA. För hur ska annars Björn Söder kunna slå fast vilket rörelsemönster som är svenskt?

måndag 15 december 2014

Ostora ägg till salu

Idag är det en helt speciell dag. Idag kommer Stella, vår nya lilla katt, från Västerbotten. Det känns som julafton.

Hon är grå och lurvig. Och har växt upp med fem syskon i kullen.

Små är också de ägg som vi skulle köpa i butiken. Med självklarhet hade den lokala äggproducenten skrivit "OSTORA" ägg till skillnad från stora ägg på kartongerna.

Nu ska jag kolla om kontakten till utebelysningen är o-i, eller om jag ska byta en lampa.

Dialekter är kul och spännande. Här i Luleå gläds många åt att det lokala ordet för julgranskula, pumla, kommer att vara ett av de dialektala ord som kommer med i Svenska akademins ordlista. Nu kämpar samma människor för att vi alla i Sverige ska använda ordet småplättar för plättar och  plättar för pannkakor, dvs crêpes. Jag tror inte att de kommer att nå framgång. Tror ni?