onsdag 14 januari 2015

Längtar efter fåglarnas röst

Jag längtar. Denna djupblå morgon med tio kalla grader så längtar jag bort från nu till då. Till tuvan med vitsippor med fågelsång och en hel sommar framför oss.

Jag är nästan säker på att bristen på ljus gör att vi gärna dagdrömmer om morgnar när solen redan står högt på himlen och det inte råder tystnad.

Det tycker jag hör till det svåraste med kalla vintermorgnar. Tystnaden. Det enda som hörs är ett malmtåg på väg mot Viktoriahamnen, eller en långtradare på väg till Jokkmokk. Alla småfåglarna är helt tysta och väntar på att de kan hitta igen fågelmatsborden och fröautomaterna. I år har vi minst tio par som knaprar när ljuset är här.

De är många fler än förr om åren. Jag undrar om det kan bero på att vi inte har någon katt ute. Stella gillar inte att vara i snön så hon försöker inte ens att rymma ut. Istället har hon hittat platser vid fönstren är hon sitter och skådar ut. En plats som hon gillar är den vid teven. Hon leker med allt som rör sig i bilden och pratar glatt.

Rörelse och prassel gillar hon allra bäst. Dagens tidning är allra bäst.


måndag 12 januari 2015

Både hjärta och hjärna har varit fyllda av is

Det tog nästan en vecka innan jag hittade igen någon form av språk efter mördandet på Charlie Hebdos redaktion och gisslantagandet och mördandet i Paris.

Både hjärta och hjärna har varit fyllda av is. Is utan innehåll. Bara iskall is.

Men när jag såg alla vanliga människor som har gått ut på gator och torg för att ta tillbaka yttrandefriheten och rätten att ha egna åsikter så smälte isen ner. Ja, det är alla vanliga människor som ger mig hopp. Vi kan ju verkligen undra vad vissa av statscheferna gjorde i Paris när de vandrade på Avenue Voltaire. De som aldrig har trott på den franske filosofens ord:
  • Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det.
Det vi alla hoppas på är att de tar till sig allas rätt att tala fritt och leva som de vill om de inte skadar andra.

(Citatet är ju inte egentligen Voltaires, utan en sammanfattning av hans filosofi).