onsdag 14 januari 2015

Längtar efter fåglarnas röst

Jag längtar. Denna djupblå morgon med tio kalla grader så längtar jag bort från nu till då. Till tuvan med vitsippor med fågelsång och en hel sommar framför oss.

Jag är nästan säker på att bristen på ljus gör att vi gärna dagdrömmer om morgnar när solen redan står högt på himlen och det inte råder tystnad.

Det tycker jag hör till det svåraste med kalla vintermorgnar. Tystnaden. Det enda som hörs är ett malmtåg på väg mot Viktoriahamnen, eller en långtradare på väg till Jokkmokk. Alla småfåglarna är helt tysta och väntar på att de kan hitta igen fågelmatsborden och fröautomaterna. I år har vi minst tio par som knaprar när ljuset är här.

De är många fler än förr om åren. Jag undrar om det kan bero på att vi inte har någon katt ute. Stella gillar inte att vara i snön så hon försöker inte ens att rymma ut. Istället har hon hittat platser vid fönstren är hon sitter och skådar ut. En plats som hon gillar är den vid teven. Hon leker med allt som rör sig i bilden och pratar glatt.

Rörelse och prassel gillar hon allra bäst. Dagens tidning är allra bäst.


4 kommentarer:

Nini sa...

Idag skiner solen hör i Stockhomstrakten. Och jag hörde fåglarna sjunga. Tror det är talgoxarna som låter. Trodde först jag hörde fel för det är lite väl tidigt, men sen såg jag en av dem som bevakade mig när jag var ute och fyllde på fröautomaterna. Och den lät!

Granne med potatisodlaren sa...

Vad härligt! Vi fick uppleva allt från riktig polarkyla till regn igår. Idag är det normalkyla och ännu mer snö. Och längtan bort från vintern är inte alls lika stark.

Andra året i Hjo sa...

En svår årstid detta. Man får bida sin tid.
Här i Hjo finns massor av katter - för många om du frågar mig. Men inte mycket småfåglar. Tror att det beror på katterna. Ett par katter på en lagom stor ö och det dröjer inte länge förrän den är fågelfri, sägs det.
Ha en fin söndag!

Granne med potatisodlaren sa...

Hej, du överdriver inte måttligt katternas chanser att ta fåglar. Under alla år som vi har haft katt så har vi sett högst någon fågel per år som de har tagit. Det är betydligt vanligare att fåglarna tystnar på grund av kylan.

Vi hade en härlig söndag med sol och några minusgrader. Jag fyllde alla fröautomaterna och fick se hela rönnen full med domherrar. Det var mäktigt.

Ha en fin måndag.