måndag 19 januari 2015

Kan vi begripa?

En helt vanlig vecka börjar med levande ljus och en spinnande Stella. Med nyheter som inte är lätta att förstå. Hur ska vi kunna begripa flyktingarnas desperation när de föses tillbaka över gränsen från Grekland? Hur ska vi begripa hur författigat Grekland har blivit av att alla banker i Europa skulle överleva före det grekiska folket?

Över en miljon medborgare i EU flyttar på grund av ekonomiska skäl från Irland, Spanien, Portugal och Grekland. Är euron värd detta?

1 kommentar:

Nini sa...

Tror inte man bara ska skylla på euron här utan snarare det fördelningssystem som tillämpas. Personligen tycker jag att vi alla skulle ha euro i Europa. Även Sverige. Men att man såg över de ekonomiska relationerna mellan länderna så att inte de som har det snålast får betala på det sätt som skett med Grekland.
Grekland har i alla år skickat tillbaka flyktingar, oavsett var de kommit från och/eller vilka de varit. Förr kom flyktingarna från Albanien till Korfu, och blev de de fast ofta tillbakaskickade såvitt jag vet. Ett land som en gång var militärdiktatur har nog i viss mån kvar vissa betraktelsesätt som inte passar in i ett demokratiskt land. Den grekiska polisen är nog inte att leka med…
Å andra sidan skickar även Sverige tillbaka flyktingar … det tar bara lite längre tid och en massa byråkrati innan det sker.