torsdag 28 mars 2013

Vad har hänt?

Det undrar jag verkligen när jag läser i NSD om vad som sker på Arvidsjaurs vårdcentral. Landstinget påstår att läkare och sjuksköterskor har satsat både sin heder och sin anställning när de har skrivit ut intyg på kvällstid och lagt betalningen i en personalkassa. De anställda har en helt annan bild. De kan visa att det finns en överenskommelse med sjukvårdsledningen i Piteå.

Ord står mot ord. Och ord kan betyda mycket om vi får tro företaget Google. De kräver att svenska språknämnden ska ta bort ordet ogooglebar från listan över nya ord. Men Svenska akademin och förre bodensaren Peter Englund kan tänka sig att ta med det i nästa ordlista.

Ogooglebar är ett ord som betyder att företeelsen inte finns beskriven på nätet. Ett nät som de flesta är vana att nå var de än är. Med hjälp av bredband och allt vanligare med hjälp av mobila enheter. Men fortfarande har inte alla chansen att nå ut, varken för att tala eller använda sig av nätet. Enligt infrastrukturministern har cirka 100 000 personer i landet ingen kontakt.

Veckan började med Vårfrudagen som vi vanliga dödliga har döpt till våffeldagen. En av många dagar med namn denna vecka. Men aksonsdagen finns inte i Påskveckan eller den stilla veckan, den inleder karnevalen efter fastlagstisdagen.

Riksdagen bestämmer om mycket men de kan inte lägga förslag om lagar. det gör vår regering. Nu vill riksdagen att regeringen ska lämna ett lagförslag om att sms:andet vid ratten ska förbjudas. Nya rön visar att det är lika farligt att stava sig fram i mobilen som att köra full.

Det är många som tycker att påsken är gul. Men inte kurkan. Här är det lila som visar sorgen inför att Jesus ska offras för oss. De två motsatserna i färgsystemet.

onsdag 27 mars 2013

Behöver vi veta?

Idag är det dymmelonsdag. Den dag då kläpparna i kyrkklockorna byttes ut mot träkläppar, dymlar. Ljudet från kyrkans klockor skulle dämpas inför påsk. Först när Jesus uppståndelse firades fick klockorna ljuda högt och klart igen. På samma sätt byttes alla textilier ut mot sorgens färg, lila. Alla skulle veta att denna tid är fylld av skam och skuld för Jesus skull.

Har någon enda en aning idag? Behöver vi veta varför påsken firas? Räcker det med att glädjas åt ljuset, maten och alla påskens blommor? Jag har inga svar bara frågor.

Det jag gärna minns när vi börjar pynta i fastlagsriset är en speciell påsk i Sigtuna. Där var vår förre biskop Gunnar Weman kyrkoherde och ungdomspräst. Sigtuna är en stad där många av Svenska kyrkans olika utbildningar sker. En stad med kyrkor och ruiner överallt. Vandringen mellan de olika berättelserna om Jesu liv i ruiner från 800-talet, i Mariakyrkan från medeltiden och i små kapell som var helt nya då fick mig att tänka på vad evangelierna vill säga oss. Detta trots att jag var 15 år. Kanske inte världens häftigaste påsk för nån som inte hade tänkt gå i kyrkan. Men det var en påsk när jag liksom växte för varje dag utan att jag förstod hur eller varför.

tisdag 26 mars 2013

Klockan halv fem

Hela världen glittrar i solljuset idag. Kallt, rått och soligt så här tidigt på morgonen. På varje liten gren sitter en isprisma och sänder ut glittrande ljus. Häftigt.

Vi ser fram mot en riktig vårvintervecka. Grillen  ska fram och sittplatser ordnas. Sen är det bara att lapa sol, läsa böcker och lyssna till fågelkvitter.

Enkla nöjen.

Lite mer komplicerade nöjen planerar kommunen i Luleå att bjuda oss på. Det gamla Åhlénsvaruhuset ska bli Dansens hus om planerna går igenom. Parfymer, kläder, gardiner, papper och hudkrämer ska bytas ut mot tyll och kroppsspråk. Det ger hopp. På mer än ett sätt.

måndag 25 mars 2013

Etthundratusen utan mobilnät


 Bästa möjliga scenario, säger Telia när vi undrar varför inte mobilerna fungerar där kartan visar att det är full täckning. Ja, det måste till ett scenario för att begripa varför ingen tar det stora bolaget i örat.

Vilka är huvudpersonerna?

Infrastrukturministerna
Post- och telestyrelsen
Riksdagen
Företagen som lovar stort med sina kartor över var deras nät fungerar



 Anna.Karin Hatt, vår nuvarande infrastrukturminister, kunde ha sagt...Det hade jag inge aning om, men det gjorde hon inte. Istället sa hon så här:

Nittionio procent av befolkningen har tillgång till ett mobilnät.

Vilket innebär att runt 100 000 personer är utan.
Etthundratusen personer är utan möjligheter att använda något av alla de mobilnät som finns.

Det märker de storstadsbor som tar sig upp till fjällen. De kan inte boka om biljetterna, inte ha med sig mobilen för att kunna larma om en olycka sker.

De upptäcker att Sverige är ett tudelat land. Där ingen politiker kräver att det ska gå att leva kvar i små byar, bortom skogen, på fjället ute på en ö.

Det är inte någon infrastrukturminister som har krävt detta. Inte ens när hela regeringskansliet fick köpa nya mobilabonnemang när de skulle ha EUmöten i hela landet. Och det var redan på Björn Rosengrens tid , för mer än tio år sedan.