torsdag 28 mars 2013

Vad har hänt?

Det undrar jag verkligen när jag läser i NSD om vad som sker på Arvidsjaurs vårdcentral. Landstinget påstår att läkare och sjuksköterskor har satsat både sin heder och sin anställning när de har skrivit ut intyg på kvällstid och lagt betalningen i en personalkassa. De anställda har en helt annan bild. De kan visa att det finns en överenskommelse med sjukvårdsledningen i Piteå.

Ord står mot ord. Och ord kan betyda mycket om vi får tro företaget Google. De kräver att svenska språknämnden ska ta bort ordet ogooglebar från listan över nya ord. Men Svenska akademin och förre bodensaren Peter Englund kan tänka sig att ta med det i nästa ordlista.

Ogooglebar är ett ord som betyder att företeelsen inte finns beskriven på nätet. Ett nät som de flesta är vana att nå var de än är. Med hjälp av bredband och allt vanligare med hjälp av mobila enheter. Men fortfarande har inte alla chansen att nå ut, varken för att tala eller använda sig av nätet. Enligt infrastrukturministern har cirka 100 000 personer i landet ingen kontakt.

Veckan började med Vårfrudagen som vi vanliga dödliga har döpt till våffeldagen. En av många dagar med namn denna vecka. Men aksonsdagen finns inte i Påskveckan eller den stilla veckan, den inleder karnevalen efter fastlagstisdagen.

Riksdagen bestämmer om mycket men de kan inte lägga förslag om lagar. det gör vår regering. Nu vill riksdagen att regeringen ska lämna ett lagförslag om att sms:andet vid ratten ska förbjudas. Nya rön visar att det är lika farligt att stava sig fram i mobilen som att köra full.

Det är många som tycker att påsken är gul. Men inte kurkan. Här är det lila som visar sorgen inför att Jesus ska offras för oss. De två motsatserna i färgsystemet.

Inga kommentarer: