lördag 28 augusti 2010

Det var härligt

Elva av antologinMera Kackels  berättare
att få hålla den fina boken i sin hand. Det var spännande att få lyssna till Cathrine Perment när hon läste våra texter. Och det var fantastiskt kul att träffa alla som varit med och gjort Mera kackel.


Affischen
C Perment länsregissör

Spännande, mycket spännande

ska det bli att få hålla den riktiga boken i min hand. Alla som vill och kan, kom till caféscenen i Kulturens hus mellan 12-15 och lyssna till länsregissör Cathrine Perment som läser valda berättelser. Vi ses.

fredag 27 augusti 2010

Var är mina vantar?

Kirunarosens nypon
Temperaturunderskott. Är det ord som jag vaknar till. Ett ord som jag inte vill kalla vackert. Snarare ett ord jag klarar mig utan.

Vad det betyder? Jo, att vi här vid älvens strand har vaknat till bistra vindar i flera veckor nu. Det betyder att vi har tagit fram våra yllekoftor och att de som cyklar till jobbet på morgonen har satt på sig vantar. I augusti.

Det är ett ord som får mig att rysa. Ett ord som får mig att må illa. En illustration till det franska uttrycket "je suis mal dans ma peau". I översättning ungefär "min hud är för trång".

Jag har bott här i mer än 20 år och det är den första gången jag inte har kunnat simma i älven vid skolstarten.

Det är vad det fula ordet temperaturunderskott betyder.

torsdag 26 augusti 2010

Fattig

Mats Qiberg berättade om hur det var att förlora 1, 2 miljarder kronor. Vilket hans investmentbolag har gjort. Då tog han som ett exempel hur det var när han studerade och hade 4 200 kronor per termin i studielån. "Då var jag fattig. Jag fick avstå från två nobelmiddagar för att jag inte hade råd att hyra en frack."

Om sopor

Vissna blommor, skal från vitlöken, en gammal banan och riset som blev över. Det vet vi alla var det ska slängas. Vi som bor i den norra delen. Men kompostinsamling finns det inte var som helst. Och allra minst där flest människor bor tätt.

Vi är vältränade här vid älvens strand i att sortera våra sopor. Det är nog tio år sedan vi fick två soptunnor. En för det som ska på komposten, en för det som ska brännas. Allt annat ska vi samla och spara för att sen ta med oss till olika återvinningsstationer.

Bökigt för äldre och sjuka och för de som ingen bil har. Men bra för sopstatistiken och miljön. När Nacka kommun utredde om de skulle ha obligatorisk sopsortering kom utredaren fram till att det skulle kosta för mycket. Kosta mycket? Jo, för det skulle ta stora resurser i hemtjänsten.

Både bra och dåligt? Både och...

onsdag 25 augusti 2010

Ett annat sett att berätta om ojämlikhet

Läs artikeln ur LO-tidningen om Borders här. Tack för tipset Jane Morén.

Om att vilja missförstå

Diyabakir , collage
Det finns många sätt att läsa en text. Ledarskribenterna på DN och Göteborgsposten har valt att inte läsa en text. Men att beskriva den ändå. Då uppstår många frivilliga missförstånd.

Texten som de allvetande ledarskribenterna tar upp är boken Jämlikhetsanden.

Richard Wilkingson och Kate Pickett har med hjälp av officiell statistik från FN och olika regeringar visat att jämlika samhällen ger bättre hälsa för hela befolkningen. Och att, vilket är mer kontroversiellt, ojämlika samhällen ger sämre hälsa för alla.

Enligt Göteborgsposten skulle ojämlika samhällen ge en sämre hälsa för befolkningen beroende på att medelklassgrannanrna är avundsjuka på grannen med det flottaste huset.

I själva verket visar statistik från både Storbritannien och USA att de orsaker som ger sämre hälsa, fetma, tonårsgraviditeter, låg lön, arbetslöshet, påverkar hälsan hos både fattig och rik.

Statistiken visar att tonårsgraviditeter visserligen är vanligast hos de fattigaste i de mest ojämlika staterna i USA, men att det skulle vara vanligare med tonårsgraviditeter i de rikaste familjerna i samma stater hade ingen förut berättat om.

Men medelklassens uttolkare på DN och Göteborgsposten ser frågan om jämlikhet som en fråga om att alla ska ha samma standard inte samma möjligheter till god hälsa.

Wilkingsons och Picketts bok är så kontroversiell att ett flertal debattörer nu har gett ut egna böcker för att förklara varför det som beskrivs i Jämlikhetsanden inte stämmer.

Då vill jag påminna om att vi alla bör ta reda på vem som betalar. Wilkingson och Pickett har bedrivit sin forskning inom sitt uppdrag professorer i Storbrittanien. De debattörer som anser att de vet mer, var får de sina pengar från?

tisdag 24 augusti 2010

Hur tänker denna kvinna? Medelklassens oförmåga att se ut över sin egen häck?




Goteborgs-Posten
24 Aug 2010

Hur blev det så här?

Cheferna i börsbolagen höjer sina löner när företagen går bra på grund yttre omständigheter. Men sänker inte sina löner när de tar beslut som gör att företagen går dåligt. Forskning visar hur lönerna förändras på grund av tur.
Läs artikeln här under.

Chefernas tur ger utdelning




Dagens Nyheter
24 Aug 2010

På gränsen

Just nu känns det hur vi balanserar mellan två årstider. Alldeles för tidigt, om ni frågar mig. Jag hade hoppats på att få simma i älven nästa vecka också.






Kom på att en utflykt österut skulle kunna hjälpa mot höstmelankolin. Och se där vid gränsen fanns det en sol och ljumma vindar. Massor med prylar att skåda. Och tid att långsamt dricka många koppar te.


Inga måsten, ingen tid att passa, men en gryta på spisen och namnsdagsfirande avslutade dagen.

måndag 23 augusti 2010

Höstrufs


 I morgonens duggregn ser hela trädgården rufsig ut.  Höstrufs.













Så ser jag också ut när jag speglar mig i vattnet som samlats på trädgårdstraktorn.








Vattnet droppar ner från uthustaket
och håller takten tillsammans med en grävmaskin.












Längs med vägen hörs alla skoleleverna
på väg till den första skoldagen. Hösttermin.


Det är på riktigt som A och S sa som nyblivna elever. Tider att passa. Skolväskan att hålla reda på. Gymnastikkläder. På allvar.