lördag 5 januari 2013

En tur och retur med...flyg, tack.

Jag skulle vilja kliva på tåget här vid älvens strand och veta att jag kommer fram. Men det är inte troligt om jag tar ett tåg till Umeå eller Kiruna. De klarar inte av att det är en helt vanlig vinterdag. Minus tio och sol är det idag. Men tågen de står stilla. Helt nya, utprovade av Alstom som tillverkat dem. Världens största företag i transportbranchen kallar de sig. Men de kan inte bygga tåg som klarar av att rulla en dag norr om Umeå.

Och problemen blir allt större nu när hela tågtrafiken är uppdelad i flera bolag. Hur ska lilla Norrtåg som kör persontrafiken här i en tredjedel av Sverige kunna kräva ansvar från världens största företag? Ja, hur ska de små företag som idag har hand om persontrafiken kunna köpa in vagnar och lok när tillverkarna är så stora? Kommer vi nånsin att kunna lita på att tågtrafiken rullar på som den gjort i 150 år?

Nu när järnvägarna är till för att privata bolag ska genera vinst innan själva trafiken är aktuell kommer vi kunna åka tåg?!!!

Ja, för skulle de rulla på ner till Umeå så skulle jag kunna åka till Stockholm på ungefär tio timmar. Stanna längs med kusten och uppleva olika delar av landet. Inte behöva skumpa fram i obekväma  trettio år gamla sovtåg.

Nu är det bara ett ressätt som gäller. Och det är inte en favorit om man säger så. Det är snabbt, enkelt och billigt.

Tvärtemot hur det var förr. Kunde vi inte samlas kring att utveckla tågresandet på samma sätt?


fredag 4 januari 2013

Jag känner att det är en bra dag

En sån där fredag som den ska vara. Gul. Så trodde jag när jag var sex år. Ja, att alla fredagar var gula och alla måndagar blå. Jag vet inte varför, det bara var så. När jag läste ordet fredag lyste det gult runt bokstäderna och jag kände att det var en bra dag. En dag med extra god mat.

Vi var ju inte lediga på lördagarna. Då gick vi i skolan och hade rolig timme. Varje lördag hade vi rolig timme och fick skratta tillsammans. Om fröken inte sörjde att det var krig i mellanöstern. Så var det.. Både bra och dåligt på en gång.

Idag är det bara någon dag till S ska flytta söderut igen. Nu är det Uppsala som gäller. Tänk att få plugga på det gamla universitetet. Det var något som jag aldrig gjorde fast jag gärna hade gjort det. Men jag var ganska ofta där på olika fester och konserter. Var med om de traditioner som inte finns vid Stockholms universitet.

Nu ska vi fixa lite och åka in till Luleås nyaste restaurang. Den påminner om Grill säger de som vet. Det vore väl härligt om vi har en så'n bra krog här i stan.

Allt går uppåt...

Varje månad sedan 1920-talet får vi veta vilken medeltemperaturen på Skurholmen i Luleå har varit den senaste månaden. En månad som ofta har stora variationer är december. Och denna senaste kalla månad var ovanligt  isande mer än nio grader kallare än 2011. December är även en mörk månad. Samma dag som nobelfesten förvinner solen i centrala Kiruna för att återvända den första januari.

Vi har hunnit fyra dagar in på det nya året när jag skriver detta. Under denna korta tid har vi fått veta att överbefälhavaren Sverker Göransson anser att vårt försvar klarar sju dagar om Sverige utsätts för ett begränsat anfall. En vecka. För alla dessa miljarder som vi skattebetalare satsar?!!!

Skattebetalarna i Luleå har satsat nästan en halv miljard på att förbättra och bygga ut idrottsarenorna. Fyrahundratrettio miljoner kronor.

Telia satsade 2 miljarder på att få driva mobiltelefoni i Uzbekistan. Nu har överåklagare Gunnar Stetler hittat mailkonversationer som visar att Telias ledning vet att Gulnara Karimova diktatorns dotter är inblandad. Nu får vi se om Telias ledning kommer att svara på några frågor.

Allt går uppåt. Ja, på ett år har arbetslösheten, antalet konkurser och börsen ökat. Trots att mycket pekar åt fel håll har Stockholms börsen ökat sitt värde med 14 procent på tolv månader.

Detta år subventioneras RUT-avdraget med över 2 miljarder kronor. Personer som kan betala 200 kronor per timme får det rent och prydligt i sina hem. Men...

läkaren Björn Bragée hamnade på sjukhus i Stockholm. Där såg han att patientsalarna inte städades i den omfattning som krävs. Massor med fläckar och bakterier fanns kvar dag efter dag. Nu kräver staten att alla landsting ser till att det är rent på sjukhusen. Ännu har inget hänt.

Björn Bragée har anställts av Sveriges television. Han ska leda ett program som ska hjälpa människor att hitta rätt i sjukvårdens labyrinter. Tänk att det är viktigare med skattesubventioner för städhjälp än att landstingen städar rent.

Jag vet inte om den dam som rastade sin hund vid Lerbäcken hamnade på sjukhus. Men när hon var ute natten till torsdag så mötte hon en älgko. Den gick till angrepp och nu är hundägaren skadad.

torsdag 3 januari 2013

Dagen skyndar

Ett riktigt drama utspelar sig utanför fönstret. Ena minuten är det en apelsinsol som dyker upp, den andra är det himlens olika färger som dominerar. Men mest är det kylan som märks. Det knäpper och dundrar i taket och väggarna. Det finns en rörelse i allt av trä när temperaturen rasar mer än tio grader på några timmar. Det finns en rörelse i ljuset på himlen. Dagen skyndar.

onsdag 2 januari 2013

Prasselbibliotek

Bibliotek eller inte bibliotek, är frågan för friskolorna. De har nu haft 18 månader på sig att skapa skolbibliotek för att höja läskunnandet.

 Anders Hultin chef för JB education, förre detta John Bauergymnasierna, undrar om ett bibliotek behöver ett fysiskt rum.

"Vi har prioriterat digitala resurser och vill utnyttja teknologin. Vi borde kunna ha ett helt digitalt bibliotek."

Han tycker att politikerna, som han utredde friskolereformen åt, lägger sig i detaljer när de kräver att eleverna har tillgång till ett bibliotek med böcker, inte läsplattor.


"De skriver oss på näsan hur vi ska lösa tillgången på böcker. Mina barn läser mycket och de läser helt digitalt på läsplattor och datorer."

Johan Unenge, Sveriges första läsambassadör , undrar varför skolorna som för det mesta vill att alla elever ska prestera på maximun undrar hur lite bibliotek de kan göra för att nå minimigränsen för ett godkänt skolbibliotek.

Han påpekar att alla läsplattor ger tillgång till en massa annat material på nätet.

" Vi författare installerar program som stänger av möjligheterna att använda nätet när vi skriver. Hur ska eleverna kunna koncentrera sig på sin läsning när inte ens vi som skriver kan låta bli att avbryta för att tjuvkika på Facebook? "

"Vi vuxna som vill att våra barn ska ha goda läskunskaper kan inte  låta bli att kika på våra smartphones och avbryta annat för att läsa på nätet. "


- Det är bara när vi sitter i lugn och ro och bläddrar fysiskt i böcker som vi läser koncentrerat och utvecklar vår läskunnighet.

Det är läsambassadörens erfarenhet. Och min egen. Jag har äntligen fått tillgång till en läsplatta för att få prova att läsa litteratur på skärmen. Ja, det är roligt att kunna hämta hem böckerna och läsa. Men... utbudet som finns på bibliotek och de sajter som jag har provat är inte stort.

Inte en chans att några barn i bokslukaråldern kan läsa allt de vill på läsplattor. Ja, om de läser mycket som Anders Hultins barn.

Det behövs rum fyllda med många fler böcker än de som finns på nätet. Rum där böckerna prasslar.