fredag 4 januari 2013

Allt går uppåt...

Varje månad sedan 1920-talet får vi veta vilken medeltemperaturen på Skurholmen i Luleå har varit den senaste månaden. En månad som ofta har stora variationer är december. Och denna senaste kalla månad var ovanligt  isande mer än nio grader kallare än 2011. December är även en mörk månad. Samma dag som nobelfesten förvinner solen i centrala Kiruna för att återvända den första januari.

Vi har hunnit fyra dagar in på det nya året när jag skriver detta. Under denna korta tid har vi fått veta att överbefälhavaren Sverker Göransson anser att vårt försvar klarar sju dagar om Sverige utsätts för ett begränsat anfall. En vecka. För alla dessa miljarder som vi skattebetalare satsar?!!!

Skattebetalarna i Luleå har satsat nästan en halv miljard på att förbättra och bygga ut idrottsarenorna. Fyrahundratrettio miljoner kronor.

Telia satsade 2 miljarder på att få driva mobiltelefoni i Uzbekistan. Nu har överåklagare Gunnar Stetler hittat mailkonversationer som visar att Telias ledning vet att Gulnara Karimova diktatorns dotter är inblandad. Nu får vi se om Telias ledning kommer att svara på några frågor.

Allt går uppåt. Ja, på ett år har arbetslösheten, antalet konkurser och börsen ökat. Trots att mycket pekar åt fel håll har Stockholms börsen ökat sitt värde med 14 procent på tolv månader.

Detta år subventioneras RUT-avdraget med över 2 miljarder kronor. Personer som kan betala 200 kronor per timme får det rent och prydligt i sina hem. Men...

läkaren Björn Bragée hamnade på sjukhus i Stockholm. Där såg han att patientsalarna inte städades i den omfattning som krävs. Massor med fläckar och bakterier fanns kvar dag efter dag. Nu kräver staten att alla landsting ser till att det är rent på sjukhusen. Ännu har inget hänt.

Björn Bragée har anställts av Sveriges television. Han ska leda ett program som ska hjälpa människor att hitta rätt i sjukvårdens labyrinter. Tänk att det är viktigare med skattesubventioner för städhjälp än att landstingen städar rent.

Jag vet inte om den dam som rastade sin hund vid Lerbäcken hamnade på sjukhus. Men när hon var ute natten till torsdag så mötte hon en älgko. Den gick till angrepp och nu är hundägaren skadad.

Inga kommentarer: