onsdag 2 januari 2013

Prasselbibliotek

Bibliotek eller inte bibliotek, är frågan för friskolorna. De har nu haft 18 månader på sig att skapa skolbibliotek för att höja läskunnandet.

 Anders Hultin chef för JB education, förre detta John Bauergymnasierna, undrar om ett bibliotek behöver ett fysiskt rum.

"Vi har prioriterat digitala resurser och vill utnyttja teknologin. Vi borde kunna ha ett helt digitalt bibliotek."

Han tycker att politikerna, som han utredde friskolereformen åt, lägger sig i detaljer när de kräver att eleverna har tillgång till ett bibliotek med böcker, inte läsplattor.


"De skriver oss på näsan hur vi ska lösa tillgången på böcker. Mina barn läser mycket och de läser helt digitalt på läsplattor och datorer."

Johan Unenge, Sveriges första läsambassadör , undrar varför skolorna som för det mesta vill att alla elever ska prestera på maximun undrar hur lite bibliotek de kan göra för att nå minimigränsen för ett godkänt skolbibliotek.

Han påpekar att alla läsplattor ger tillgång till en massa annat material på nätet.

" Vi författare installerar program som stänger av möjligheterna att använda nätet när vi skriver. Hur ska eleverna kunna koncentrera sig på sin läsning när inte ens vi som skriver kan låta bli att avbryta för att tjuvkika på Facebook? "

"Vi vuxna som vill att våra barn ska ha goda läskunskaper kan inte  låta bli att kika på våra smartphones och avbryta annat för att läsa på nätet. "


- Det är bara när vi sitter i lugn och ro och bläddrar fysiskt i böcker som vi läser koncentrerat och utvecklar vår läskunnighet.

Det är läsambassadörens erfarenhet. Och min egen. Jag har äntligen fått tillgång till en läsplatta för att få prova att läsa litteratur på skärmen. Ja, det är roligt att kunna hämta hem böckerna och läsa. Men... utbudet som finns på bibliotek och de sajter som jag har provat är inte stort.

Inte en chans att några barn i bokslukaråldern kan läsa allt de vill på läsplattor. Ja, om de läser mycket som Anders Hultins barn.

Det behövs rum fyllda med många fler böcker än de som finns på nätet. Rum där böckerna prasslar.

Inga kommentarer: