lördag 9 oktober 2010

I vårt trygga bo

Igår satt jag och tittade på teve och kunde inte sluta. Major Rune Wenneberg berättade om hur han och hans trupp övade sig i att börja döda. (Vid sidan om satt en beundrande Susanne Bier med stjärnögon och bara nickade).

Han sa att det var en gräns som man passerade. Men att soldaterna var professionella och att de inte påverkades negativt.

Samtidigt berättade han om en obeskrivlig eufori som alla känner när de har varit ute på ett uppdrag och dödat fienden och överlevt.

Jag fylldes av ett mörker.

Hoppet finns hos den amerikanske idealisten Greg Mortenson som ägnar sitt liv åt att skapa skolor i Afghanistan.

Utbildar vi kvinnor och flickor utvecklas samhället till det bättre.

Det var hans viktiga budskap.

Ett annat ljus

Det är helt otroligt hur ljuset kan variera mellan två tidiga morgnar. Igår var det en vintermorgon, idag nästan sommar. Igår slog kylan mot mitt ansikte när jag trampade iväg till öster, idag smekte luften hela mig och det känns som om det kommer att bli en speciell dag. Så olika men ändå samma.

fredag 8 oktober 2010

Min idol Eva Joly har ett förslag. Och föreslås bli Frankrikes nästa president.

Tänk om männen fick sjunga Madame la Présidente!  Det tycker det franska miljöpartiet , Les Vertes, De gröna att alla fransmän ska få göra.
Eva Joly, fd undersökningsdomare från Frankrike med norskt ursprung, numera EU-parlamentariker för de gröna har ett viktigt förslag. Hon vill att alla Finansinspektioner ska revideras av grannländer. Då skulle inte missförhållanden så lätt kunna sopas under mattan.

Eva Joly är mest känd för att hon avslöjade hur höga politiker och höga företagsledare tog och gav mutor inom det statliga franska oljebolaget ELF. Männen kring detta oerhört rika bolag kom alla från samma miljö. De såg bolaget och bolagen runt omkring som deras egna privata affärer. Efter en lång och kritiserad utredning fick flera av de brottsliga överklassmännen  fängelsestraff. De fälldes för att ha använt 25 MILJARDER Franc för att muta politiker i Frankrike och världen. En av de som fälldes var förre utrikesministern Roland Dumas. Eva Joly hon var mordhotad under hela utredningen.

Claude Chabrol gjorde en av sina bästa filmer, (2007), om denna skandal. Den heter Maktens rus och Isabelle Huppert spelar Eva Joly.

Eva Joly föddes i Oslo 1943 och åkte som 18-åring till Paris för att arbeta som au pair. Hon studerade till jurist efter att hon hade fått sina barn. Idag är hon tjänstledig från sin tjänst vid Paris ekobrottsmyndighet.

Annika Ström Melin har helt egna krav på Eva Joly.

Midsommarnatt

Ska denna bild få bli ett vykort? Det sitter jag och funderar på. Emaljen har hamnat hos Sara. Hennes mamma köpte den som ett minne från Luleå när Sara tog studenten.

Inte mycket till ljus

Väggklockan slog ett slag när jag gick ut i den nollgradiga gryningen. I öster fanns en skymt av den klara dag som var i vardande. Jag hittade två små svaga lyktor utanför bodarna och försökte ta en bild. Den blev inte klarare än så här. Klockan var halv sju.

torsdag 7 oktober 2010

Oj, jag glömde!

Mina vinbär hänger där bortglömda.
Ger mig dåligt samvete.
Smakar fantastiskt.
Även i frystorkad form.

Tack för att vi får veta

På något underligt vis har den svenska truppen i Afghanistan klarat sig från allt farligt till skillnad från övriga soldater. I alla fall om man får tro det svenska försvarshögkvarteret. Nu berättar Svd om hur det verkligen har varit. Läs mer här.

Johan Croneman

Det är torsdag. Det är Croneman. Läs här om du har lust.

onsdag 6 oktober 2010

Solstolsfinal

 Nu är det slut. Nu tror jag inte på fler koppar kaffe på altanen. Nu får stolarna vila under pressenningen och jag längta till vårvintern.

Då är dagens väder en värmebölja.


Varje höst är det samma visa. Jag kan inte tömma blommande krukor och avsluta sommaren. Nu står de där fyllda med en och annan blommande pensé. En frusen rudbeckia och en uttorkad tobaksblomma. Rosa blommor på pepparmyntan doftar förkylningste.

Idag ska allt bort. Om jag klarar av det.

Ingenting

Den nya regionministern Anna-Karin Hatt, (c),  kunde inte svara på vad hennes regiondepartement ska göra. Hon talade om liberala förutsättningar för alla olika regioner. Bra säger jag. Nu ska äntligen den 7,5 miljoner svenskar som inte bor i Stockholms län sluta subventionera den regionen. Eller? Det är kanske bara utanför den regionen som laissez-fairemodellen gäller?
Läs här vad tre ledarskribenter från den del av Sverige som finns söder om Dalälven tycker.

tisdag 5 oktober 2010

Martin Ljung - Viking, Den första guben

Hösthopp

I mörkret prasslar löven olycksbådande.
Vinden sliter i grenarna. Den gulnande björken bugar över gatan.

Doften av blöta gula löv får mig att minnas. Och glädjas.

Får medelålders damer hoppa i lövhögar? I skydd av mörkret?RUT-jobb lönsamma för vem?

I april 2009 kom ett par till Luleå från Bulgarien. De hade fått anställning hos företaget Shalf HB som har sitt huvudkontor i Stockholm. Från den första dagen har paret städat och putsat fönster i Luleå. De var lovade en lön på 5 euro per timme.

Men Shalf HB har aldrig betalat ut någon lön. Ägarna har skyllt på att de inte har några pengar, eller att paret inte har bankkort. Under tiden har det bulgariska paret bott i en otjänlig bostad. De har levt av de pengar som kunderna betalade kontant för fönsterputsning. De har även använt dessa pengar för att betala bensin och rengöringsmedel.

Inte svartarbete men slavgöra


I ett och halvt år  har detta pågått innan Kommunal i Luleå fick veta att paret dels arbetade för en slavlön, dels inte fick betalt. När Kommunal började förhandla med företaget vräktes paret ur bostaden. Minimilönen för städning är 104 kronor per timme. Företaget har fått 175 kronor från kunderna och 175 kronor i subvention från oss skattebetalare. Men det bulgariska paret kommer inte ens att få 5 euro per timme.

LO-rättsskydd stämmer företaget på 320 000 kronor för outbetalda löner och 40 000 i skadestånd för brott mot semesterlagen. Men Shalf HB är ett handelsbolag och då är chansen liten att paret får ut några pengar.

måndag 4 oktober 2010

Jag undrar om Mats Odell bet sig i tungan

En bostad är en mänsklig rättighet. När vår dåvarande bostadsminister och finansmarknadsminister Mats Odell blev tillfrågad om det behövs ett departement för bostadsfrågor svarade han att:
Det finns inget departement för lastbilar.

Är lastbilar en mänsklig rättighet? Fattas det en halv miljon lastbilar på våra vägar?

Jag hoppas verkligen att Fredrik Reinfeldt har en annan uppfattning om hur viktig en egen bostad är.

Bostäder för alla?


Då kanske vi slipper en bostadskö på 250 000 till 500 000 människor. För mer exakt kan vi inte veta nu när kommunerna och bostadsbolagen inte har några köer. Läs Svd:s Brännpunkt här.
Oscar Lavelid skriver om ungdomars bostadssituation. Och läs alla bittra kommentarer. Så många som inte bor där de vill och som vill förhindra att andra får en bostad. En bitterhet som övergår i hån över att de mänskliga rättigheterna  innefattar rätten till en bostad.

Vårt paradis


Vi är tre som tycker att vi är i paradiset när vi kommer in i emaljverkstaden. Doften av eld, bränt damm och emaljfärger möter oss när vi stiger in. Hettan från ugnen.

Det är något magiskt.

Upp och hoppa det är måndag.

söndag 3 oktober 2010

Ljusdimma

Vilken tur att solen bjuder på en ljuskick. Ja, i morse var jag så trött i tanken att jag hade svårt att komma ihåg varför jag var på väg till köket. Ni vet så där när alla tankar bara går av. Började med att smyga upp till brevlådan när himlen fortfarande var mörkblå. Ingen hade hunnit lägga i någon tidning än. Istället fick jag tolka vad fåglarna ropade till varandra nere vid älven. Jag hörde att de vara ganska många men förstod ingenting.

Gruset var så isigt att det var som att ta sig fram på ett såphalt golv. Tur att jag inte tänkte, då hade jag helt säkert suttit där på rumpan. Nu flöt jag fram.

Kaffe och solens första strålar stoppar hacken i tankarna. Doften av gula löv och vått gräs ger massor av energi. En ny härlig höstdag.