fredag 8 oktober 2010

Min idol Eva Joly har ett förslag. Och föreslås bli Frankrikes nästa president.

Tänk om männen fick sjunga Madame la Présidente!  Det tycker det franska miljöpartiet , Les Vertes, De gröna att alla fransmän ska få göra.
Eva Joly, fd undersökningsdomare från Frankrike med norskt ursprung, numera EU-parlamentariker för de gröna har ett viktigt förslag. Hon vill att alla Finansinspektioner ska revideras av grannländer. Då skulle inte missförhållanden så lätt kunna sopas under mattan.

Eva Joly är mest känd för att hon avslöjade hur höga politiker och höga företagsledare tog och gav mutor inom det statliga franska oljebolaget ELF. Männen kring detta oerhört rika bolag kom alla från samma miljö. De såg bolaget och bolagen runt omkring som deras egna privata affärer. Efter en lång och kritiserad utredning fick flera av de brottsliga överklassmännen  fängelsestraff. De fälldes för att ha använt 25 MILJARDER Franc för att muta politiker i Frankrike och världen. En av de som fälldes var förre utrikesministern Roland Dumas. Eva Joly hon var mordhotad under hela utredningen.

Claude Chabrol gjorde en av sina bästa filmer, (2007), om denna skandal. Den heter Maktens rus och Isabelle Huppert spelar Eva Joly.

Eva Joly föddes i Oslo 1943 och åkte som 18-åring till Paris för att arbeta som au pair. Hon studerade till jurist efter att hon hade fått sina barn. Idag är hon tjänstledig från sin tjänst vid Paris ekobrottsmyndighet.

Annika Ström Melin har helt egna krav på Eva Joly.

10 kommentarer:

Evas värld sa...

Hon är en fantastisk kvinna - och tänk om jag hade vetat detta om Roland Dumas när jag var med honom på nattklubben Chez Régine i Paris i min ljuva ungdom, lustigt eller hur:)

Granne med potatisodlaren sa...

Vad var Roland Dumas då? Är han som Mitterand var politiker från födseln?
Chez Régine det var ett flott ställe. Vad kul att ha svängt sina ben där.

Jenny Lindgren sa...

Vilken spännande historia, såväl den om Eva Joly som den Eva S berättar,om nattklubbsbesöket i Paris. Så många kvinnoliv, så mycket intressant att inspireras av.

Granne med potatisodlaren sa...

Läser i DN på morgonen att ledarredaktionens Annika Ström Melin inte kan låta bli att kräva en annan Eva Joly. En med svenska erfarenheter som talar på vårt sätt och inte utifrån sina franska erfarenheter. Pilutta dig tänker jag då. Annika Ström Melin är inte direkt någon stjärna jämfört med Eva Joly.

Maria Moln sa...

Tänk om Frankrike skulle få en kvinnlig president före USA, och före en svensk statsminister... Det skulle vara såå dags och så j-a magnifique! Så otroligt att det nästan verkar som en omöjlig tanke.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag hoppas och hoppas. Det vore så otroligt häftigt i ett land med en så dålig kvinnlig representation i de politiska församlingarna.

Anonym sa...

Visst vore det häftigt! Vill passa på att tipsa om att hon utkom med sin bok Vardagshjältar förra veckan. Fantastiskt bra och spännande! Cool kvinna!

Granne med potatisodlaren sa...

Det är en bok att läsa, tack.

Evas värld sa...

Den boken vill jag läsa! Och Roland Dumas var på den tiden stjärnadvokat med stora ambitioner att bli en stor politiker, han presenterade oss för Mitterrand och vi sammaförde dem med Palme, då utbildningsminister, i Paris, ja det var spännande

Granne med potatisodlaren sa...

Mitt i europapolitiken före EU. Det verkar ha varit något alldeles extra. Du var rätt placerad som fransmännen brukar säga.

Jag har beställt Eva Jolys bok för jag blev så nyfiken.