tisdag 5 oktober 2010

RUT-jobb lönsamma för vem?

I april 2009 kom ett par till Luleå från Bulgarien. De hade fått anställning hos företaget Shalf HB som har sitt huvudkontor i Stockholm. Från den första dagen har paret städat och putsat fönster i Luleå. De var lovade en lön på 5 euro per timme.

Men Shalf HB har aldrig betalat ut någon lön. Ägarna har skyllt på att de inte har några pengar, eller att paret inte har bankkort. Under tiden har det bulgariska paret bott i en otjänlig bostad. De har levt av de pengar som kunderna betalade kontant för fönsterputsning. De har även använt dessa pengar för att betala bensin och rengöringsmedel.

Inte svartarbete men slavgöra


I ett och halvt år  har detta pågått innan Kommunal i Luleå fick veta att paret dels arbetade för en slavlön, dels inte fick betalt. När Kommunal började förhandla med företaget vräktes paret ur bostaden. Minimilönen för städning är 104 kronor per timme. Företaget har fått 175 kronor från kunderna och 175 kronor i subvention från oss skattebetalare. Men det bulgariska paret kommer inte ens att få 5 euro per timme.

LO-rättsskydd stämmer företaget på 320 000 kronor för outbetalda löner och 40 000 i skadestånd för brott mot semesterlagen. Men Shalf HB är ett handelsbolag och då är chansen liten att paret får ut några pengar.

Inga kommentarer: