Det finns inget departement för lastbilar.
Är lastbilar en mänsklig rättighet? Fattas det en halv miljon lastbilar på våra vägar?
Jag hoppas verkligen att Fredrik Reinfeldt har en annan uppfattning om hur viktig en egen bostad är.
Bostäder för alla? |
Då kanske vi slipper en bostadskö på 250 000 till 500 000 människor. För mer exakt kan vi inte veta nu när kommunerna och bostadsbolagen inte har några köer. Läs Svd:s Brännpunkt här.
Oscar Lavelid skriver om ungdomars bostadssituation. Och läs alla bittra kommentarer. Så många som inte bor där de vill och som vill förhindra att andra får en bostad. En bitterhet som övergår i hån över att de mänskliga rättigheterna innefattar rätten till en bostad.
8 kommentarer:
Helt rätt, vi måste ha en bostadsminister! Mats Odells uttalande är makalöst, vilken värld lever han i?
Det finns en annan aspekt av det hela också som måste belysas. Fakta är att det finns ett stort intresse av att behålla en väldigt stor efterfrågan på bostäder, det höjer nämligen de befintliga bostädernas värde. Det är väldigt många intresserade av för att själv vinna på det: bostadsrättsägare, hyresvärdar, mäklare och banker. Ju större brist ju högre priser.
Du har rätt. Jag undrar hur mycket de lobbyister kostar som kämpar för att bostadsbristen ska behållas. De är värde många miljarder för de som redan äger sina bostäder där det är bostadsbrist.
En bostad är en rättighet, men EN EGEN BOSTAD är inte en rättighet. Kan man bo kvar hos föräldrar eller dela lägenhet så är rättigheten uppfylld. Rättigheten innebär TAK ÖVER HUVUDET, inte ÖNSKAD BOENDEFORM.
Visst finns det bostadsbrist... här och var! Allt är bara en fråga om hur långt bort från jobb/skola som man kan tänka sig att bo.
Jag tror att vi absolut måste bygga mer och att det behövs fler billiga hyresrätter, men jag tror också att ungdomen behöver en reality check - eget boende i Stockholm centrum är INTE ett realistiskt förstaboende.
Varför så fixerad vid Stockholms innerstad. Vi är trots allt 8 miljoner människor i det här landet som inte vill bo där. Bostadsbristen finns i alla universitets- och högskolestäder. Den finns där det finns jobb. Den finns i alla residensstäder. Till och med i så små kommuner som Arvidsjaur, eller kommuner som ligger mer än 100 mil från huvudstaden som Gällivare och Kiruna. Hyrorna i på dessa orter är så höga att t ex rymdprogrammet i Kiruna har svårt att fylla studieplatserna.
Jag vet inte vad du kallar pendlingsavstånd, där jag bor kostar pendling 4 mil enkel resa 1 600 kronor per månad. Inte lätt att betala för en student.
Granne, nej, det är inte bostadsbrist överallt, inte ens i universitetsstäder. Jag pluggade själv i Linköping (en av Sveriges största studentstäder) och bostadsbristen existerade där endast de första 2-3 månaderna av terminen, sedan lugnade det ner sig. Universitetets organisationer hjälpte studenterna som inte fick boende direkt. Det "värsta" som inträffade var att man kunde få sova i en gympasal i någon vecka - inte ett större problem. Studenterna var jättebra på att ta hand om varandra och dela med sig av plats på soffan! Efter ett par månader så minskade trycket när en del flyttade hem igen och det öppnades upp studentlägenheter.
1600 kr i pendlingskostnader kan absolut vara mycket för en student, men det är kanske någonting som man får stå ut med ett par månader.
Grejen är nämligen att visst så är det ont om studentlägenheter vid terminsstart, men framåt slutet av terminen så är det på många håll svårt att fylla lägenheterna. Det är inte ekonomiskt motiverat att hinka upp en mängd nya studentlägenheter om dessa sedan står tomma efter ett par månader, bara för att lösa krisen vid terminsstart.
Då är det faktiskt bättre att man har en viss överbeläggning så att man hamnar på en god beläggning av lägenheterna även mot slutet av terminen. Att sova på en soffa ett par månader är inte hela världen! Och att studenter som har sina föräldrar i stan bor kvar hos dessa ett par månader är kanske bara bra, då blir det plats åt de som är inflyttade från andra städer och inte har något val.
Men som sagt, jag håller helt med om att det behövs fler billiga studentlägenheter och jag blir lite lätt upprörd när jag ser de nya som byggs... i Linköping byggde man t.ex. jättefina studentlägenheter med fransk balkong och det ena med det andra och alla lägenheterna var handikappanpassade... och landade på typ 4700 kr i månaden för en etta! Samma pris som man kunde få en trea för i ett annat område.
Hallå, liksom. Idiotiska regler att alla lägenheter ska vara handikappanpassade...
Släng upp ett gäng baracker med extra isolering eller bygg fler små enkla korridorsboenden. Det ska vara enkelt och billigt för studenter! Det är inte lyxlägenheter som behövs, utan enkla och billiga studieskrubbar.
Enkla och billiga kan jag hålla med om.
Men din tankegång om att det är bättre att det finns bostadsbrist än att några lägenheter står tomma är helt obegriplig för mig.
Under 90-talskrisen revs tusentals lägenheter i kommuner som har brist på bostäder idag.
Jag tror inte att den bristen underlättar...
Den här frågan väckte visst en och annan åsikt ser jag. Men Odells uttalande var ytterst märkligt för att komma ifrån en bostadsminister, som visserligen nu helt och hållet tappat positionen. Kanske slant tungan en gång för mycket?
Jenny, det kanske var så. Eller så var det Finansinspektionen som fällde honom.
Skicka en kommentar