fredag 17 april 2015

Lite obscen är den nog

Lite obscen och mycket efterlängtad är vårens första knopp på lökarna i söderhörnet . Det är stor skillnad mellan Djurgårdens vitsippehöljda kullar och våra nyväckta rabatter. Den öppna jorden är fortfarande granne med isiga drivor. Ett av de ryska äppelträden har lkyvits i toppen. Jag undrar om jag kommer att kunna rädda den. Det ska ju finnas en typ av tape för brutna grenar.

Jag packade ner min vitsippebukett i en mugg och flög hem till en tid när allt balanserar mellan kalla nätter och varma eftermiddagar. Den tid när allt står i vänteläge.  Undrar om det tar fart nästa vecka? För då går våren igång som en 78-varvare. Som om någon har vevat upp en gammal grammofon och vi har bara att följa med. Valsen brukar vara lite i otakt med ganska många steg bakåt innan vi får vara med och rusa framåt och svänga runt och lämna minnet av vintern bakom oss.

Här hemma i byn har en fin utställning skapad av Bertil Sundstedt och Lars-Lennart Stenberg öppnat. Vi var på mingel i Galleri Y i går.
Jag hade förmånen att ha bägge två som lärare på Konstskolan. Nu är det 32 år sedan Lars-Lennart började som lärare i skulptur och keramik, och 18 år sedan Bertil började som lärare i måleri och grafik. Denna vår är deras sista. Nu får de tid att jobba med sina egna projekt på heltid.

Vardagslivet är åter.


onsdag 15 april 2015

Massor med drömmar som har slagit in

Igår blev en dag med allt på en gång. Jag lever ju vanligtvis ett stillsamt liv vid stranden till Lule älv och är inte van vid att hinna upptäcka så mycket på en enda dag.

Vi for till Uppsala för att äta lunch med Signe och se hur hon har det. Där upptäckte vi innan vi skulle köra söderut igen att vi skulle hinna till Thielska galleriet och se Veronica Nygrens textila utställning.

Den var en resa tillbaka till min tonårstid. Varma bilder med otrolig färgsäkerhet och så lite kläder från Mah jong som hon var med skapade.

Där fylldes vinden av regn och jag blev blöt när jag njöt av alla blåsippor och vitsippor i backarna runt viken. Tänk att för första gången på massor med år få njuta av sippor i april. Nu har jag fyllt en mugg med knoppiga vitsippor som ska få flyga med oss till vintern.

På väg mot Odenplan såg vi att Moderna har kvällsöppet på tisdagar. Så vi hann se Louise Bourgeois fantastiska bildvärld. Som jag har längtat.

Senast hon ställde ut i Norden var 2008 på Louisiana vid Öresund. Då var det en av de sex Maman som stod i Köpenhamn. Nu är det en som står på Skeppsholmen.

Nu är Stockholms resan slut och vi packar ihop. Den blev inte som vi trodde, men bra ändå.

tisdag 14 april 2015

Finaste bloggvännerna

Godmorgon alla ni som läser Grannen. Här är mina fem fina bloggvänner. Vi hann träffas igår och prata om allt och inget. Vi har hållit kontakten och peppat varandra under ganska många år nu.

Om du vill läsa deras bloggar så finns Eva Swedenmarks här. Annika Estassys här. Victor Estbys här. och Jane Moren här. Jenny håller på med en ny hemsida.

Ljuvligt att kunna ses med en god kopp och i en kreativ miljö. Ser ni vem det är som sitter i bakgrunden?

(Just det: Jonas Hassen Khemiri).

Det har inte funnits tid till bloggande och ingen tid till den semester som denna vecka skulle vara. Men allt blir nästan aldrig som man tror. Nu ska vi njuta av lite kultur och fara en sväng till Uppsala igen.