fredag 13 juni 2014

Ägget som inte sprack

Det var många experiment och få resultat. Men ägget varken sprack eller blev förstört i rakubränningen. Det gör mig lycklig efter alla möjliga misstag.

Om någon undrar är det bara så att om man ska bränna raku utan att veta vad som kommer att hända så blir det så här. Massor med erfarenhet och lite lycka på slutet.

torsdag 12 juni 2014

Det är skillnad på skit och pannkaka

Regniga, fuktiga och alldeles ljuvliga sammetsmjuka morgnar är något att spara till i höst.

Det går inte att missa att alliansen är skakade. Varje gång någon nyhetsredaktion visar hur orättfärdigt de regler slår som regeringen har drivit igenom slår så skickar de fram en statssekreterare.

Idag är det regeln som säger att en ensamstående mamma med bostadsbidrag förlorar mer än 3 000 kronor per månad om hennes son skolkar från skolan.

Ni hör ju själva vilken människosyn som detta bygger på. De allra fattigaste barnfamiljerna som har rätt till bostadsbidrag förlorar både det och studiebidraget när deras gymnasieungdomar inte går på tillräckligt många lektioner. Varför? Jo, för att regeringen har den uppfattningen att om en ung person inte går till skolan på alla lektioner då måste familjen straffas på två sätt. Då kanske de "slöa" föräldrarna får sina ungdomar att gå till skolan...

Tror ni att detta problem har varit stort? Tror ni att det är vanligt att föräldrar inte försöker att få sina ungdomar att gå på alla lektioner i gymnasiet?

Det tror helt klart denna regering och tar i så att alla anständighetsgränser passeras.

Men de svenskar som har en fastighet i Båstad, på Särö eller i Danderyd och som bor utomlands, de råkar inte illa ut när de skriver sig i Sverige och lyfter barnbidrag, föräldrapenning mm. Skulle försäkringskassan upptäcka att dessa personer fuskar då händer ingenting. För de reglerna har regeringen lagt fram. Du kan lyfta en halv miljon kronor utan att åka dit. Möjligtvis får du betala tillbaka barnbidraget fem år bakåt.

Ironiskt nog kan det vara så att de som gör så har hittat ett sätt att kunna utnyttja alla förmåner som vi betalar skatt till utan att betala ett öre. De är skrivna i Sverige och arbetar utomlands, där ingen svenska myndighet kan få reda på inkomsterna. De första åren kan de ta ut bidrag efter den inkomst de hade i Sverige. När de går i pension har de varit skrivna i Sverige tillräckligt många år för att inte få avdrag på grundpensionen.


onsdag 11 juni 2014

Snurrigt

Idag är dagen efter mitt misstag. Ja, jag tror att jag blir rent snurrig av att använda min vänstra hjärnhalva. Igår fick jag ett tydligt bevis på det.

Innan middagen fick jag välja om jag ville äta soppa eller köttbullar. Jag valde soppa förstås och tog en djup tallrik. Tog fram soppsleven och hällde upp en  ganska tråkig beige variant. Tänkte för mig själv att den var ordentligt mixad.

Satte mig ner och började äta. Den smakade en enda sak: salt. Frågade vad det var för soppa och fick se hur A och J skrattade halvt ihjäl sig. De skrattade så mycket att jag inte kunde få ett ljud ur dem om vad det var som var så roligt.

- Mamma du äter ingen soppa, det är brunsåsen!

Sen skrattade vi tillsammans, så att idag har jag träningsvärk i magen.

Livet är alltid bättre än dikten, eller hur?


tisdag 10 juni 2014

Gratistid och lerdrömmar

Nu har jag dragit till keramikverkstaden. Där ska jag tillbringa en vecka och lära mig att bygga skulpturer med hjälp av metalltråd. Ja, att kunna ha långa smala ben eller stjälkar.

Det är ju rätt länge sen jag använde min vänstra hjärnhalva en hel dag och tro mig det ger en helt underbart djup nattsömn med många spännande drömmar.

Jag har drömt om vad jag skulle kunna göra med leran om jag bara fick till det. Bygga en sovkupé var ett av de projekt som jag inte fixade i drömmen...

I morse läste jag sen ett tweet från Bodil Malmsten, ett som påminner mig om hur det är att vara passagerare på ett försenat tåg.

Jag skev till SJ, SJ gamle vän och tackade för all bonustid som jag fick av dem helt gratis.

Bodil Malmsten fick höra av konduktören att "vi tar inte rätt väg i dag heller, nu får ni åka 2,5 timmar gratis med oss igen."

Snart borde väl alla tåg innehålla sovvagnar så att vi kan sova ut under alla förseningar.

Tjohej, nu är det bara att ta tag i leran igen och bygga på även om sovvagnar inte har högsta prioritet.

söndag 8 juni 2014

I mål #blogg100

Så här började det. 

Trettio blogginlägg senare kom våren till älvens strand

Snön försvann överallt och luften fylldes av fågelsång i maj.

Nu lever vi i vårt paradis, hägg, syren, äppel- och körsbärsblom allt på en gång.

Hej kära bloggvänner, hej alla läsare, nu har vi kämpat tillsammans i hundra dagar. Vi har upplevt de vackraste vinterdagar, gråregn och den där aprilmorgonen när storspoven landade.

Vi har varit med om en valrörelse till Europaparlamentet. med ett annorlunda resultat.

Fler miljöpartister, fler feminister, fler rasister.

En motsägelse som kanske kan förklaras av hur de etablerade politikerna väljer att förklara sina misslyckanden?!

Vi har fått veta att den svenska skolan har de sämsta resultaten i Pisastudien och att skolan enligt de prov som görs blir allt mer tudelad.

Längst ut i kylan finns de elever som behöver stöd. Och inget av de förslag som politikerna för fram innehåller en dörr för dem som hamnat utanför.

Istället sitter tjänstemännen på Skolverket och diskvalificerar de lärare som har en utbildning från andra länder. Trots alla EU-regler kan lärare utbildade i Tyskland glömma att få sin lärarlegitimation. De må vara godkända av alla andra myndigheter, ha jobbat i mer än 20 år, skolverkets regler påhittade av Jan Björklund, folkpartistisk utbildningsminister, kräver nya översättningar och stämplar.

Mellan 35 000 och 10 000 kronor ska varje lärare betala för att deras redan godkända betyg ska översättas en gång till.

Har vi råd att mista dessa lärare?

Vi som hade Hauke och Lise till grannar minns att de råddes att åka till något annat land. Ja, om Lise skulle kunna undervisa språkelever. Hennes goda kunskaper i engelska, tyska och franska passade inte in. Lise passade däremot in och skaffade sig ett välbetalt jobb utanför skolans värld.

Mina vackra äppelträd talar bara ryska. De har invandrat från öster via Torne älv. De är rätt så nyckfulla. Förra året var det fem blommor på träden, nu är det ett vitt doftande hav av hopp om äpplen.

Potatisodlaren sätter knölar varje dag för att hinna få så många dagar före midsommar som möjligt. Folksägnen säger att en dag i jorden i juni är lika viktig som en vecka i augusti.

Jag fortsätter att blogga som jag gjort i många år. Följ med så upptäcker vi vad som sker.