lördag 29 december 2012

Hurra för året som gick

Ibland är det svårt att se hur mycket bra som händer när livet bara sker. Allt det där som förgyller vardagen. De stunder vi minns när vi står där i hallen och sopar ihop gruset vid ytterdörren. Tänk att mina bilder har varit på utställning i Hammenhög. Att jag ställt ut på en jurybedömd salong och att pop-up galleriet i stan på Smedjan är så lyckat. Livet pågår och vi följer med lite förstrött och då händer det något som gör att vi blir helt närvarande ibland.

Solen som lyser upp den korta midvinterdagen, resan och besöket på Evas ö och alla fina möten med mina allra bästa vänner. Och så min härliga familj förstås. Den är ju här och är nära varje dag. Ja, när inte S hårdpluggar franska i huvudkommunen, eller Celina rymmer.

Efter 18 timmar i minus 25

Nu är hon hemma igen. Efter 18 timmar i iskylan. Fast vi misstänker att Celina varit och hälsat på hemma hos någon för hon är inte ens kall. Vi är i alla fall betydligt coolare nu.Letar efter vår finaste katt

Snön kvider under storstövlarna när jag stampar och ropar, Celina var är du? Var har du gömt dig? Varför kommer du inte hem? Så här har vi ropat och frågat sen igår kväll. Det är oroligt och skrämmande med en liten katt som glömt sig kvar ute i det isande kalla stora mörkret. Det är en liten tröst att fullmånen syns över horisonten i norr. Måtte vår fina Celina hitta hit igen.fredag 28 december 2012

Tolv olika bilder


Ett år har gått. ett år som varit både vanligt och ovanligt. Ett år som har visat hur tilliten i vårt samhälle spelar större roll än tillväxten.
Det beror till stor del på att klyftorna i Sverige ökar. Mest inom OECD. Idag behöver en börs-vd arbeta ett år för att tjäna in en livslön för en av hans anställda arbetare.

Klyftorna ökar också för att vi med hjälp av politiska beslut skapar arbeten utan ekonomiskt innehåll. Senast bytte regeringen namn på privatlektioner till läxhjälp. Läxhjälp är något som äldre elever har gett yngre gratis. Stockholms kommun anser att dessa gratislektioner för skolbarn konkurrerar med de dyra privatlektionerna som företag säljer. Vad skedde? Jo, kommunen drog in sitt stöd till läxhjälpen på 500 000 kronor. Istället kommer varje privatlektion få en skattesubventionering på 200 kronor. För dem som har råd att betala minst 200 kronor vill säga.

Det är sommar på Sydgeorgien. En brittisk ö som finns mellan Argentina och sydpolen. Dit förde norska valfångare tio renar 1911 för att ha kött att äta under jakten. Idag vandrar 3 5000 renar på en ö utan naturliga fiender. Nu hotas de av att dö av svält. I början av januari kommer tio samer från Norge och Sverige för att slakta dem.
I somras satsade staten pengar på att slakta mårdhundar. De har förökat sig och rört sig allt längre västerut. De heter egentligen asiatisk vattenräv.

En annan hund som vi har fått lära känna i år är barnens skolhund. Läshundar som stödjer barnen i deras jobb med att lära sig läsa.
Det har varit val. Massor av val i år. I många av de länder som räknas till supermakterna. De länder som har atomvapen och har veto i FN:s säkerhetsråd. I Ryssland steg Vladimir Putin åter upp på presidentposten, I USA omvaldes Barack Obama. I Kina klev Xi Jinping fram ur skuggorna och i Frankrike valdes Francois Hollande.

Fransmännen valde en socialistisk president som nu inför partiets politik. Denna vecka har det stormat kring de nya skattesatserna. de personer som tjänar mer än 9 miljoner kronor per år kommer att ha en skattesats på 75 procent. Argast är Gerard Depardieu. Han har köpt en herrgård på andra sidan gränsen i Belgien där han tänker skriva sig.

Solen går ner över älven den längsta dagen på året. Det känns som om inte mycket förändras. Det tyckte kommunalrådet Tommy Nyström, (S), i Gällivare borde ändras. Han kallade det konservativa i samhället gruvarbetarmentalitet. Då tog stormen fart och kommunens framtid diskuterades intensivt.

Men länets framtid tål inte att regeringen utser något annat än en man till landshövding. Inte sedan 1810 när Per Adolf Ekorn blev vår förste landshövding har någon kvinna styrt här. Nu är det Sven-Erik Österberg som ska hålla i en fjärdel av landet.

onsdag 26 december 2012

Förskönat

Tänk vad skönt det är att luften känns frisk. Ja, nu när det är femton grader varmare så är det inte tungt att andas på promenaden.

Snön är lätt och djup, fåglarna sjunger i den stora björken och snart syns inte cykeln mer. Riktig vinter.

Riktig sagoboksvinter.


tisdag 25 december 2012

Uppe i ottan

Vi tänker på ved. Våra vänner på vår. Så stora är skillnaderna mellan vår älvdal och kajerna längs med Seine. Vi kliver in i en tradition där gårdens absolut finaste varor tronar mitt på bordet, de tar fram det lyxigaste som finns att få idag.

Nu har vi eoner av tid till att läsa och spela spel. Två ilsket röda före detta vardagar, de har bara en dag ledig innan metron fylls med pendlare.

Störst skillnad är nog ändå dofterna. Hyacint, gran och nygrilljerad skinka får oss att kliva in i barndomen. Jag undrar vilka dofter som få alla franska människor att hamna i sina barndomars jul.

måndag 24 december 2012

En efterlängtad lyxjulklapp

Min fina familj stoppade en liten iPad i min julklapp så att jag både kan läsa och skriva lite överallt.