fredag 28 december 2012

Tolv olika bilder


Ett år har gått. ett år som varit både vanligt och ovanligt. Ett år som har visat hur tilliten i vårt samhälle spelar större roll än tillväxten.
Det beror till stor del på att klyftorna i Sverige ökar. Mest inom OECD. Idag behöver en börs-vd arbeta ett år för att tjäna in en livslön för en av hans anställda arbetare.

Klyftorna ökar också för att vi med hjälp av politiska beslut skapar arbeten utan ekonomiskt innehåll. Senast bytte regeringen namn på privatlektioner till läxhjälp. Läxhjälp är något som äldre elever har gett yngre gratis. Stockholms kommun anser att dessa gratislektioner för skolbarn konkurrerar med de dyra privatlektionerna som företag säljer. Vad skedde? Jo, kommunen drog in sitt stöd till läxhjälpen på 500 000 kronor. Istället kommer varje privatlektion få en skattesubventionering på 200 kronor. För dem som har råd att betala minst 200 kronor vill säga.

Det är sommar på Sydgeorgien. En brittisk ö som finns mellan Argentina och sydpolen. Dit förde norska valfångare tio renar 1911 för att ha kött att äta under jakten. Idag vandrar 3 5000 renar på en ö utan naturliga fiender. Nu hotas de av att dö av svält. I början av januari kommer tio samer från Norge och Sverige för att slakta dem.
I somras satsade staten pengar på att slakta mårdhundar. De har förökat sig och rört sig allt längre västerut. De heter egentligen asiatisk vattenräv.

En annan hund som vi har fått lära känna i år är barnens skolhund. Läshundar som stödjer barnen i deras jobb med att lära sig läsa.
Det har varit val. Massor av val i år. I många av de länder som räknas till supermakterna. De länder som har atomvapen och har veto i FN:s säkerhetsråd. I Ryssland steg Vladimir Putin åter upp på presidentposten, I USA omvaldes Barack Obama. I Kina klev Xi Jinping fram ur skuggorna och i Frankrike valdes Francois Hollande.

Fransmännen valde en socialistisk president som nu inför partiets politik. Denna vecka har det stormat kring de nya skattesatserna. de personer som tjänar mer än 9 miljoner kronor per år kommer att ha en skattesats på 75 procent. Argast är Gerard Depardieu. Han har köpt en herrgård på andra sidan gränsen i Belgien där han tänker skriva sig.

Solen går ner över älven den längsta dagen på året. Det känns som om inte mycket förändras. Det tyckte kommunalrådet Tommy Nyström, (S), i Gällivare borde ändras. Han kallade det konservativa i samhället gruvarbetarmentalitet. Då tog stormen fart och kommunens framtid diskuterades intensivt.

Men länets framtid tål inte att regeringen utser något annat än en man till landshövding. Inte sedan 1810 när Per Adolf Ekorn blev vår förste landshövding har någon kvinna styrt här. Nu är det Sven-Erik Österberg som ska hålla i en fjärdel av landet.

Inga kommentarer: