fredag 2 januari 2015

Omöjliga val

Det är helt otroligt hur fel man kan hamna när man sitter på sitt kontor vid Stockholms central. Idag har Lena Mellin, Aftonbladet, visat att hon har långt till verkligheten.

Två mil utanför Östersund vid en gammal militäranläggning står en buss som en grupp på 30 flyktingar vägrar lämna. De har klivit på bussen i Malmö och fått veta att de ska åka i ett par timmar till en annan plats.

Efter 15 timmar i bussen får de se att de ska placeras i skogen utan någon kunskap av var de befinner sig. Då vägrar de att kliva av bussen. Detta upprör dem som tycker att alla som kommer till Sverige ska tacka och vara glada för att de har överlevt.

Vi andra som har flyttat frivilligt någon gång i vårt liv kan förstå att det inte är så lätt att våga kliva ner i mörkret och tro på att det finns ett liv som väntar där på den gamla militärförläggningen.

Jag känner igen mig i den oro som jag kände på tåget när vi rullade genom övre Norrland den där morgonen för 29 år sedan. Det var kolsvart, 30 grader kallt och jag kände inte till ett jota. Men jag reste i mitt eget land och med mitt eget språk av fri vilja.

Hur ska dessa människor som förlorat allt tro på att de inte spärras in i ett läger utan möjlighet att ta sig någon annanstans? Hur ska de kunna våga ta klivet ner till en evig väntan på besked om hur framtiden ska bli?

Hur rädd skulle jag vara i samma situation? Du?

Det undrar jag i snöyran vid älvens strand.


torsdag 1 januari 2015

Gott nytt 2015

En nyårsdag för många år sedan frågade en liten tjej hur man känner att det är nytt år. Någon skämtade och sa att det vet man för att man behöver en Treo. Då var det ovanligt att nån inte behövde en huvudvärkstablett. Nu är det ganska vanligt att det räcker med att sova ut. Och ingen drar sig för att vara nykter en nyårsafton.

Det tycker jag är ett framsteg att vara glad över.

Det nya året börjar med midsommarväder. Med förväntningar. Och med massor med hopp om ett år med goda nyheter.

tisdag 30 december 2014

Värmen drog in och vi halkade omkring

Dagen började i kyla och slutade med våta skor. Från 30 minus till fem varma på 24 timmar.

Vi håller andan och halkar omkring på det underkylda regnet.

måndag 29 december 2014

Polarmorgon


Årets kallaste morgon. Det krävs ylle och ull och eld i kaminen för att hålla värmen inomhus.

Ute brinner himlen.

Vardag.