lördag 28 november 2009

Adventssol


Här är något ovanligt ljust. En strålande sol i slutet på november. Härliga violetta skuggor ger färg åt det höstsmutsiga. Gräset tar nya tag och lyser grönt under de förmultnande löven. Det finns rymd.

Inlandsisen försvann mycket tidigare än vi troddeNu vet vi att allt vi visste om inlandsisen är fel. Utgrävningarna i Kaunisvaara i Tornedalen norr om Pajala visar att där har det bott människor i 11 000 år. Det innebär att uppfattningen om att Norrbotten var täckt av is vid den tidpunkten är helt fel. Vid Torneälvens strand levde människor som kommit österifrån, inte från södra Sverige. Olof Östlund heter arkeologen som varit med och hittat de uråldriga boplatserna när de grävde för att förbereda för Sveriges nya malmfält utanför Pajala.

Livet i norr har förlängts med 3 000 år i och med dessa fynd.

Mer tid behöver vi alla för att hinna med alla våra överoptimistiska planer. Jag nöjer mig med en doftande hyacint inför advent. Istället satsar jag och min yngsta dotter på att slutföra hennes projekt.

Det är svindlande. Tänk att ingen har tagit reda på om det levde människor här uppe innan de fastslog att isen smälte för 8 000 år sedan.

fredag 27 november 2009

Så ser den ut

Välkomna till årets hantverksmarknad!

Verklighet kontra teori

Jag är så glad. Min fina dotter har gjort två annonser till julmarknaden i byn. Hon bara sätter sig ner och efter en timme så finns den där; annonsen. Hon kan verkligen det som hon gör i gymnasiet. Hon går ingen flumskola som Jan Björklund påstår. Hon kämpar på med grafisk formgivning och dessutom de långa kurserna i matte, engelska och svenska.
Men vår utbildningsminister uttalar sig om att hennes studier på gymnasiet är värdelösa. Hur kan han ha en aning om vad som är värdefullt för dessa unga människor som ska överleva 13 år i skolan utan en chans till avbrott med jobb. Han påstår att inte alla behöver teoretiska ämnen om de ska utbilda sig till arbetare, men höjer intagningskraven till de praktiska gymnasieprogrammen. Om två år kan ingen komma in på kockutbildningen, snickarutbildningen eller elektrikerutbildningen utan godkända betyg i alla ämnen på grundskolan (12 st). Idag krävs det godkänt i ma, sv och eng. Men på de praktiska gymnasieutbildningarna sänks kraven i de tre ämnena. Detta trots att arbetsgivarna kräver goda teoretiska kunskaper för att alla måste kunna använda avancerade maskiner, datorer och annat som kräver mer än förr.
Och den utbildning som min dotter har gått, lägger utbildningsministern ner. Det är bara flum att gå en mediautbildning med grafisk formgivningen enligt hans evangelium. Det här var mitt.

torsdag 26 november 2009

Annas kopp

Anna Andersson heter den duktiga keramikern som gjort min bästa kopp. Glasyren är så levande. Koppen passar till allt och den passar perfekt i handen.

Julstämning inombords


Igår på eftermiddagen var Kronans atejéer öppna för alla. Tre gamla logement på regementet som lades ner för mer än 15 år sedan rymmer 30-talet konstnärer och hantverkare. Lokalerna är superfina efter en renovering på 90-talet. Här finns Konstnärernas kollektivverkstad där vi fick se bronsgjutning. I varje hörn fanns det massor av fint hantverk och konst. Det är inspirerande att se denna mångfald av idéer och uttryck. Smått fantastiskt att vi här i vår lilla stad har så många konstnärsskap.
Doften av glögg och alla fina ljus gjorde att jag kände en härlig julstämning inombords. Ute var det lika dimmigt och disigt som vanligt. Vi var lovade en snöig kväll men vi fick spöregn och kuling.
I morse var det några små flingor som kommit på sennatten. Men dimman tog över och nu är det lika Sherlock Holmeslikt som igår. När regnet slog mot fönsterrutorna i sydväst och vinden slet i granar och björkar klev jag in i Baskervilles hund. Det var bara ylandet som saknades. Men som sagt julstämningen finns inombords.

onsdag 25 november 2009

Onsdagsdimma

Samma dimma. Mer dimma, massor med dimma. Förr var det ovanligt med dimma vid älvens strand. Nu har klimatet förändrats på ett tydligt sätt. Jag tycker mycket om dimmiga dagar i november, men oroar mig. Är förändringen av godo, eller ej?
Det är glädjande när småfåglarna sjunger i granen och svanarna hojtar vid älven, men borde vi inte ha vinter nu?
Klimatet svänger i 30-40 års cykler fick jag veta på en kurs. Det är de små svängningarna. De stora skulle vara 150 år långa. Vilket skulle innebära att det var lika varmt på 1700-talet som nu. Det lär stämma.
Dimmigt är det i alla fall.

tisdag 24 november 2009

I dimmorna


Ballongknät höll mig nattvaken så nu har jag dagdrömt. Svävat fram mellan olika äventyr. Känner mig som en ny spännande okänd människa som jag hittade i sömnen. Ena sekunden en promenad i Paris, den andra i havet på en båt vid Ölands östra sida och så en måltid med löjrom vid Torneälvens strand. Jag är helt uppiggad.
Tack för all uppmuntran.
Eva, här är vår alldeles egna Chagallmålning. Bilden är inte bra men du kanske ser lite grann hur inspirerad min fina dotter var.
Just nu målar jag inte. Måleriet kräver stor plats i livet och den finns inte nu. Jag har en förälskelse i min enkla kamera och låter den vara min pensel.

Tisdagsdimma

Den rullar in från skogslandet i väster, sveper in byar, älven och skogen i ett mjukt dis. Tisdagsdimman vinner.

måndag 23 november 2009

Hoppsan

En bild från soldagen igår. Jag har ingen från idag. Skulle fota vår fina stad i höstmörkret. Tittade inte var jag satte fötterna, och satte mig pladask mitt ute på gatan. En grop stor som min fot tippade mig. Nu har jag ett knä som är svällande stort och en fotankel som är lite mindre svullen. Tur att min arbetskamrat Ulf kom och gav mig stöd. Hann i alla fall ta med mig tre böcker från bibblio. Hoppas att jag kan ta nya steg i morgon.

söndag 22 november 2009

Domsöndag i solens sken.

Där borta på andra sidan selet hör jag svanarna igen. De är mycket upprörda. Vattnet ångar mitt ute i älven men här vid stranden är isen tjock. På morgonen var det minus fem. Vi halkade runt på det frostiga gräset och hamnade med fötterna i vattnet. Mellan grästuvorna var det fortfarande en tunn is som inte höll för tunga steg.
Celina trampade med lätta steg och ropade. Grannens katt svarade slött. Argast blev en skata som tjattrade och styrde färden upp mot sjukhuset.