fredag 27 november 2009

Verklighet kontra teori

Jag är så glad. Min fina dotter har gjort två annonser till julmarknaden i byn. Hon bara sätter sig ner och efter en timme så finns den där; annonsen. Hon kan verkligen det som hon gör i gymnasiet. Hon går ingen flumskola som Jan Björklund påstår. Hon kämpar på med grafisk formgivning och dessutom de långa kurserna i matte, engelska och svenska.
Men vår utbildningsminister uttalar sig om att hennes studier på gymnasiet är värdelösa. Hur kan han ha en aning om vad som är värdefullt för dessa unga människor som ska överleva 13 år i skolan utan en chans till avbrott med jobb. Han påstår att inte alla behöver teoretiska ämnen om de ska utbilda sig till arbetare, men höjer intagningskraven till de praktiska gymnasieprogrammen. Om två år kan ingen komma in på kockutbildningen, snickarutbildningen eller elektrikerutbildningen utan godkända betyg i alla ämnen på grundskolan (12 st). Idag krävs det godkänt i ma, sv och eng. Men på de praktiska gymnasieutbildningarna sänks kraven i de tre ämnena. Detta trots att arbetsgivarna kräver goda teoretiska kunskaper för att alla måste kunna använda avancerade maskiner, datorer och annat som kräver mer än förr.
Och den utbildning som min dotter har gått, lägger utbildningsministern ner. Det är bara flum att gå en mediautbildning med grafisk formgivningen enligt hans evangelium. Det här var mitt.

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Åh vad jag tycker illa om ytlighetsminister Björklund, kan han inte återgå till militären i stället...
Jag instämmer som vanligt helt i ditt EVAngelium!

Granne med potatisodlaren sa...

Vi ber Björklund leda styrkorna i Afganistan. Skämt åsido, huppas att vi får en bättre utbildningsminister efter valet.

kerstin sa...

Åh vilken fin och bra blogg du har!
Instämmer av hela mitt jag med det du skriver om Björklund och skolan.
Kerstin från Offerdal i Jämtland

Granne med potatisodlaren sa...

Tack Kerstin! Björklund är så trosvisss...