lördag 1 oktober 2011

Inget ljus att tala om

I morse ville Celina kliva ut klockan halv sex. Då var det mörkt. Det fanns bara en enda stjärna som lyste upp en liten bit av himlen. Med hjälp av det lilla ljuset pressade jag kameran och tvingade fram en bild. Jag gillar när bilden bränner ut.

När träden, marken, älven och himlen blir till ett mönster. En tapet? Eller ett tyg som kan sitta på sänggaveln? Det kan bli mycket med lite fantasi.

Jag ser fram emot att skölja ur mina nykokta sidentyger. Det ska bli spännande om de mönstren blir som jag ville.

Vår finansminister Anders Borg framhåller bankerna som vår tids samhällsproblem. Men han vill inte att de ska skatta för att de genomför transaktioner som skadar både länder och företag.

fredag 30 september 2011

Vad vill hon?

Historiskt. 90 år efter det att kvinnor i Sverige fick rösta för första gången är Centern det första partiet som väljer två kvinnor efter varandra till ordförande. Det var först med att välja en kvinna som ordförande, Karin Söder. Desto sorgligare är det att Annie Lööf inte kan svara på en enda fråga. Inte en enda gång får vi veta vad hon vill. Ja, förutom valstrategi förstås. Hon pratar om hur vi som väljare ska uppfatta partiet, inte vad centerns politiker ska slåss för. Vilken planet lever hennes mediastrateger på? Inte vill vi väljare veta hur en partiledare ska manipulera för att vi ska tro att partiet ska göra något. De borde kunna göra bättre från sig. Vi ska inte glömma att Centern har hundratals miljoner kronor sedan de sålde sina tidningar.

En ung kvinna som lyckas med vad hon förutsätter sig är Foki. Hon lever sina drömmar som en av mina bekanta skulle säga. Denna unga kvinna ser inga hinder. Det tycker jag är otroligt spännande.

Sveriges television väljer att inte förändra profilen på chefen för Rapport. Efter Morgan Olovsson kommer en tidningsutgivare.Finns det inte en enda kvinna 2011som kan vara chef för det största nyhetsprogrammet?

Ett parti som inte har några kvinnor som talespersoner är socialdemokraterna. De lägger en budget där RUT-avdraget finns kvar. Budgeten innehåller infrastruktur, men mycket lite för de kvinnor som arbetar med låga löner inom omsorg och vård. Vem var det som ansåg att ryggraden i vår välfärd får skylla sig själva när de har valt ett arbete med människor? 


Ibland blir det komiskt när män ska bortförklara de skillnader som finns kvar i vårt land. Skillnader i livslängd mellan rika och fattiga. Skillnader i lön mellan kvinnor och män. Skillnader i livskvalité mellan stad och land.


Vi får hoppas på att nya och bättre kommunikationer kan förflytta oss närmare varann. Den senaste satsningen är att forskningen på järnvägar får 100 miljoner kronor. Kanske att vi får en bättre framtid om vi kan ta oss till jobb och universitet säkrare och snabbare.  Kanske kan den där möjligheten att bara kliva på ett tåg och fara iväg ge kvinnor chansen att få en större arbetsmarknad och högre löner.





 Kanske det är som Anna Laestadius Larsson skriver i sin krönika.






torsdag 29 september 2011

Himlen rodnar

Idag är det en helt ny annorlunda strålande himmel. Det är kallt i jämförelse. Det är tyst. Fåglarna från i går har dragit vidare. Nu är det bara en enstaka svan som diskuterar nere vid stranden. Vattnet skiftar färg från strålande blått till isande grått. Det är alldeles stilla.

På mitt bord ligger en fin liten bok. Den har som rubrik "Det viktiga kan inte ses med ögonen". Det är ett citat ur "Le petit prince" av Antoine  De Saint-Exupérys. En berättelse som är fylld med tänkvärda ord.

Det är påtagligt i vår bildfixerade tid att vi måste använda alla sinnen för att dechiffrera vad våra makthavare egentligen menar.

onsdag 28 september 2011

Tajtrumpad

Nya ord står Malin Ullgren i Dagens Nyheter för idag: tajtrumpade åsiktsklimat. Känner ni igen er? Vad det betyder? Jo, att de som publicerar sina vetenskapliga upptäckter som inte ligger i linje med vad Urban Bäckström tror, de ska bort. Eller att vår justitieminister Beatrice Ask inte har något att säga när Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen men säger upprört att vårt enda feministiska och socialistiska parti, Vänstern, är extremister.
 Här är länken.

Vilken morgon.

Vilken morgon!

Celina, flyttfåglarna och jag jublar. Det är som om vi har rest långt sen gårdagen. Då dränktes vi i stormigt vatten. Nu glider vi över frostigt gräs. Steget mellan ljum regnig sensommar och krispig höst är inte långt vid älvens strand.

tisdag 27 september 2011

Nattens regn

Det låter som någon jobbar hårt med att spola av fönstren. Eller som om det är en hjord med skalbaggar som rusar fram och tillbaka i vinden. Det öser ner. Dörren slår igen bakom ryggen när jag kliver ut på bron. Vinden kastar regnet rakt mot mina bara ben. Men jag fryser inte.

Igår tömde vi ur vattenledningen i trädgården. Den kunde ju frysa.

Idag känns inte ens den hårdaste vindpust kall. Regnet avtar. Ljuset smyger in i det svarta, våta.

Grålila är denna tisdagsmorgon.

Och jag måste få tipsa om en artikel i DN. Det är  Mats Thorslund, Bettina Meinow och Marti Parker som med sin forskning visar att valfrihet när det gäller vård och omsorg för de som fyllt 77 år inte fungerar på samma sätt som när vi medelålders ska välja vårdcentral.

Hur ska någon kunna göra ett informerat val när ingen får den information som är relevant?

måndag 26 september 2011

Dimman tilltar

Utan klar tanke
I Folkpartiets Sverige är det viktigast att de 3 500 familjer som når taket för ROT- och RUT- avdrag ska få dra av ännu mer.

-Det kan  bli ett jämställdhetsproblem att de 3 500 som mest utnyttjar avdraget inte både kan renovera sina hus och använda hushållstjänster, säger Nyamko Sabuni, medlem i Alliansregeringen.

Partiledaren Jan Björklund anser att det viktigaste är att alla ungdomslöner sänks. Han är övertygad om att det skulle förbättra vår nations ekonomi.

Andra är säkra på att det viktigaste är att ungdomar tjänar bra så att de kan betala hyra, mat och sina studielån.

- Det är ungdomar som har behov av möbler, husgeråd och som konsumerar, säger Christine i en insändare. De är grunden för att efterfrågan ska öka.


söndag 25 september 2011

Nyspråk och alliansord

Första solstrimman
 I morse såg jag stjärnor och en nymåne högt upp i skyn. Det var så härligt att himlen var öppen, oändlig och fylld med hoppet om ljus.

Nu lyser solen och jag fylls med energi. Alla dessa dagar med regn, alla dessa grå moln finns inte mer.
Igår var det inte lika lätt att vakna. Men vaknade gjorde jag när B ringer och säger: Det är så mycket trafik idag för att 40 000 ska springa ett motionslopp här så jag får ingen hemtjänst.

Det ligger i tiden. Låt alla friska springa och låt alla sjuka och gamla skylla sig själva. För varför ska friska motionärer tvingas åka kommunalt?

Ja, jag är bitter.

Då hör jag att staten satsar 11 miljoner kronor över fyra år på att utjämna kvalitén i vården. Det är lika med två läkartjänster i fyra år. Inte ett öre till. Felräkningspengar.


 Inte ens värt att nämnas. Men oreflekterat tjatar varje nyhetsuppläsare om det som en satsning.

Nyspråk. Alliansord. Varför översätter ingen.

I och med att vårdpengen infördes så får de områden där de sjuka och gamla bor lite pengar i förhållande till de områden där de friska och rika bor. Det innebär att skillnaderna förstärks. Är det någon som tror att två läkartjänster spridda över hela landet kommer att minska skillnaderna i hälsa och livslängd?


Läs här om vad som ger sjukdom och ohälsa.

Vad satsar regeringen i Haparanda? En kommun som har den absolut kortaste livslängden? Läs om vad som kan hända här.

Och att jämställdhet och jämlikhet inte är en självklarhet för högersidan skriver kloka Anna Laestadius Larsson om här.