lördag 15 september 2012

Pelles ålderstrappa

Istället för kort blev det en akrylmålning. Nu ska jag och fem andra akvarellmåla med Peter Sundström. Både idag och i morgon.

fredag 14 september 2012

Nu överklagar vi giftutsläppen

Jag blir alldeles matt när jag tänker på hur många hundra timmar mina kollegor Lotta Nilsson och Linda Danhall har ägnat åt utsläppen från Outokumpus Torneåverken. Nu överklagar Sverige företagets tillstånd att släppa ut upp till 500 kilo kvicksilver över älven. Sverige kräver ett maximalt utsläpp på 40 kilo per år.

I närliggande Kalix håller golfklubben på att gå i konkurs. Hur kommunen kunde borga för så stora summor som den gjort är en obesvarad fråga. Nu vill Kalix golf AB har ett större borgensåtagande.

Torsdagens stora stjärna vid elitseriens debut gjorde två mål. De spelade i Ängelholm mot Rögle och Kim Hirschovits såg till att det blev 1-3.

Norrbotten kommer att förlora hundratals arbetstillfällen när Lantmäteriet, säkerhetsföretaget G4S, sågen i Seskarö och Radiotjänst flyttar, lägger ner eller går i konkurs. G4S i Boden har på tre år fått mer än 3,5 miljoner i sysselsättningsstöd.

Sysselsatta är forskarna på KTH i Stockholm. Professor Hans Lind var i Kiruna för att presentera sina tips om hur hyror och bostadspriser i det nya Kiruna ska pressas. Vad han föreslog? Jo, att marken ska vara gratis för dem som vill bygga.

Höstens största boksuccé är en erotisk roman. EL James har skrivit 50 nyanser av honom. Hon säger att hon har varit inspirerad av Twilightfilmerna.

Jag undrar om just den erotiken kommer att nå mig som bara somnar när dessa filmer med overkligt sköna unga älskande hamnar i teverutan.

torsdag 13 september 2012

Solkort

Den sista solstrimman och den första morgonstrålen. Vi har härliga dagar.

onsdag 12 september 2012

Avspolad

Alldeles innan gatlyktorna släcktes öppnade sig himlen och jag fick en rejäl dusch med kallvatten över tidningen. Då var det bra med en hårtork för att få sidorna så torra att det gick att bläddra i bladet.

I dagens tidning läser vi om Jesper som är ordförande för de moderata studenterna vid Luleå tekniska universitet twittrar:

Genpolen har visst självsanering.

Apropå att fem unga människor har dött i en trafikolycka där föraren var påverkad.

Ingen person med några kunskaper i historia, eller med empatikompetens  skulle kunna skriva så. Det är något som fattas denne unge man.

Han är inte ensam. Vilken människosyn förmedlar vi som levt lite längre? Det tänker jag på när jag läser dagens tidningar.

tisdag 11 september 2012

Sammetsluft

Vilken tur att jag inte hittade igen våra vantar. Idag är det sammetsmjuk luft och fukten ligger som ett stilla regn över hela världen. Det är sexton grader varmare än igår och det känns som om vi fått en ny sensommar.

Idag är det  den dag då vi får höra att de två svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson, har lämnat Etiopien efter 14 månader i fängelse. Men fortfarande sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea. Pressfrihet och frihet att uttrycka sina åsikter är inte givet. Vi måste slåss för allas rätt hela tiden. Men det innebär inte att alla har rätt att bli publicerade. Friheten gäller att ge ut sina egna åsikter och att tala på sin egen tribun, inte att andra ska ge plats.

Det är något att tänka på.

måndag 10 september 2012

Jag hittar inte mina vantar

Både sol och och moln. Både ljus och grå dager. Och gnistrande frost överallt. Inga vantar finns det där vid kapporna. Inga yllekläder på hyllan. Denna första dag med kalla grader.