fredag 24 augusti 2012

Till fåglarna?

Tänk att få plocka körsbär i min trädgård. Det drömde jag om i många år. Sen kom äldsta dottern och satte ett träd förra sommaren. Hon vågade tro på att det skulle blomma och bära frukt. Nu tycker hon att vi ska lämna bären till till fåglarna.

Vi är inte överens.

I träden hänger Ananaskaneläpplen, Tsarens äpple, Borgovskoje och Sävstaholm. Fyra sorter. Det är första gången som alla träden har blommat och burit frukt samma år. Nu håller jag tummarna för att de ska mogna.

Det syns på sommarblommorna att nätterna är mycket svala på gränsen till kalla. Borde tömma krukor och samla in frön. Nänns inte. Det finns blommor som fortfarande slår ut när solen lyser upp skuggan. Nu märks det på ljuset att vi inte har långt kvar till september.

torsdag 23 augusti 2012

Fler hotell i is

Det händer att jag undra över vad som hänt. Jag läser och läser, lyssnar på P1 och tittar på nyhetsprogram. Men vad minns jag. Inte mycket.

Att kranen i Södra hamn är nyrenoverad för 9 miljoner kronor.
Att Pussy Riots tre medlemmar är dömda till två års fängelse för att de ifrågasatte Putin.
Att det tyska flygbolaget Flycar vill bygga ett ishotell i Arvidsjaur. (Dålig fantasi).
Att de flesta dagarna i sommar har vi fått slå upp våra paraplyer. Inte fler än femdagar har vi haft högsommarvärme här.
Att TallinkSilja säger upp 60 anställda, läs kvinnor, i Kalix för att flytta arbetsplatserna till Stockholm.
Att Göran Lambertz, fd JK, domare i Högsta domstolen hävdar att Sture Bergwall, eller Thomas Quick, måste vara skyldig till två av morden som han dömdes för. Var hittade han de bevisen?

Läs här vad Johan Asplunds mamma berättar.


Vad minns ni?

onsdag 22 augusti 2012

En lugnande slant

Tant Märta sa alltid till oss att:

Pengar gör ingen lycklig, men de är bra för nerverna.

Det håller nog alla med om. Speciellt alla som hotas av att deras bostäder ska renoveras eller rivas. Många, många kommer att tvingas bo trångt och på en helt annan plats än den de valt. Frågan är om politikerna gör något för att förhindra att det är människorna som förlorar sin nuvarande bostad som får betala allt.

Inför flytten av Kiruna kommmer Tekniska högskolan i Stockholm att undersöka vad som kan göras för att  vanliga husägare och hyresgäster ska kunna bo på samma yta och lika bra som förr. Vad krävs av de aktörer som har pengar? Vad kan staten och LKAB göra?

Det är komplicerat. Se bara hur ROT-avdraget har gjort renoveringar mycket dyrare. De får nog räkna ordentligt de där bostadsforskarna för att hitta ett läge där statens stöd ger lägre kostnader för husägare och hyresgäster.

Alla kan inte ha pengar som räcker till hyreshöjningar på 30-40 procent, eller bostadspriser som är 50 procent högre än marknadsvärdet på de rivna husen. Så Tant Märtas råd om pengar som lugnande medicin gäller nog mest som tröst.

tisdag 21 augusti 2012

Är det idé att stryka sommarklänningen?

Är det någon idé att stryka sommarklänningen igen? Det är en fråga som jag egentligen inte vill veta av. Sommaren ska aldrig försvinna och den doftande tvätten på tvättlinan ska torka länge än. Men... jag måste trots allt vänja mig vid att den tvätt som jag plockar ner från tvättstrecket är fuktig av höstluften. Att kvällskylan kräver både strumpor och kofta. Nu börjar tiden då vi ska ta oss från ljusa kvällar, varma dagar och fria timmar till vardagslunk.

Det krävs övergångsriter.

Fasters nystickade tröja som blev färdig till skolstarten, nytt papper i köksskåpen och i skolbänken, ordentliga höstskor med plats för stortån ända fram till nästa sommar, nyklippt lugg och en jacka som klarar både blåst och regn. Söndagsutflykter i bärskogen med de blänkande gummistövlarna, en cykelpump som fungerar och busskort.

Nu ligger baddräkten och bikinin i en kartong tillsammans med shortsen och den tunna blusen i voile. Sandalerna får stå framme för de är så slitna att de inte överlever till nästa sommar. I en kartong intill finns alla halsdukar, mössor och vantar som ska ut på vädring innan höstluften är för tung.

Men ibland så vänder vinden och sommarens sista bad händer flera dagar in i september. Det blir en paus i höstens ankomst. En ljum vind med löften om tisdagsmiddag på altanen. Ett uppehåll på vägen mot den första snön.


måndag 20 augusti 2012

Nya ögon på besök

Det är bra när vi får besök. Vänner som ser vår vardag med nya ögon. Då syns det som vi bara rusar förbi. Lugnet.
De tittar på det vi ser. Och de upptäcker:
Vi som trampar runt i samma spår ser inget. Vi ser förbi. Vi ser vad som ska göras. Vi ser dammet och de fläckiga fönsterrutorna. Vi ser att de vissna blommorna borde rensas bort.
De ser att lavendeln sätter nya blommor. De undrar om körsbären är mogna.

Vilken fin utsikt det är här, påpekar de. Hemmet i ett nytt sken. Det fick vi som en värdefull present.

Eva Swedenmark skriver om hur hon upptäcker sitt hemkvarter här.